9 Jenis Manusia di Instagram

16:33:00 Rafzan Tomomi 18 Comments


Assalamualaikum & Salah sejahtera gais. Dah seminggu tak update entri ni, haaa lama sangat dah berehat ni kan. Sengajalah meng-update blog ni haa.. hihihi Kalau 3 bulan lepas saya dapat 8,000 followers dekat Instagram, sekarang nombor tu dah masuk 9,000 ! Yeayyy... Memandangkan instagram tak boleh nak follow melebihi 7,500 akaun , jadi following adalah terhad. Sedih.. hahaha Jadi, saya tetibe dapat ilham untuk update pasal beberapa jenis manusia. Masa mula-mula dulu memang obses sungguh dengan Instagram ni. hahaha Jadi sempena 9k ni, nak senaraikan 9 jenis manusia dekat Instagram

01 Pencinta Makanan
Jenis ini semestinya ramai dekat Instagram tu. Setiap kali dia makan kat tempat baru atau dia ni memang suka makan, semestinya dia akan post gambar-gambar makanan dari angle yang cantik lagi menyelerakan. hahaha Kalau diambil dari segi positifnya, ia boleh membantu orang lain untuk memberi idea atau sekadar memberitahu kewujudan makanan itu. hahaha

02 The Gila Selfie
Rasanya ini golongan yang paling ramai dekat Instagram. Macam saya dulu, memang gila selfie wefie bagai ni sekitar 2009~2014 hahaha, setiap hari mesti update gambar muka sendiri dengan selfie yang ditangkap sebanyak 76123618723618723678123 keping gambar haha Ada jugak yang upload selfie yang hampir sama sebanyak 5487362547623457 kali dekat Insta, semestinya ini akan membuat followers mereka cukup annoying dan #unfollow. haha

03 The Promoters
Yang ni #nanges tengok, sebab dia akan update gambar untuk ajak orang follow akaun yang dia tag tu, semestinya golongan ini mempunyai berpuluh ribu followers. Post dia tu kadang-kadang akan di delete selepas sehari dua sebab nak beri laluan kepada orang lain pulak. Cara ini dilakukan sama ada orang tu bayar dia untuk promote atau balas membalas untuk promote. Saya pernah dapat banyak mesej (Direct Message) suruh promote akaun diorang. hahaa Semestinya saya malas. hihihi

04 The Unfollow Dramas
Hahaha... *gelak dulu* Ini pernah berlaku pada diri sendiri tapi dah lama tinggal drama-drama ni. hahaha Drama ini sememangnya memberi kesan pada pemilik Instagram itu sendiri. Upload satu gambar dengan tulisan besar seperti "KALAU TAK NAK FOLLOW, TAK PAYAH LA FOLLOW" atau "TOLONG JANGAN FOLLOW KALAU ADE NIAT NAK UNFOLLOW" hahaha Drama ini pasti berterusan kerana wujudnya manusia seperti No. 8. hahaha

05 Si Gila Like!
Golongan ni memang sangat cool sebab dia akan like tak tentu pasal. Tanpa melihat isi atau gambar, terus je like. Golongan ni memang wujud sebab saya selalu gak like macam ni. hahaha Ada 2 kemungkinan, sama ada ia Hobi atau memang nak orang balas like tu balik. ahahaa >..<

06 The Hashtag Lovers
Saya ada tergolong dalam golongan ni, mungkin masih lagi tergolong. hahaha *jujur* Setiap gambar beliau pasti akan ada sampai 63423467732 hashtag. Yang ni tak tahu apa masalahnya , sebab tak pasti sama ada dia nak like atau memang hobi nak letak hashtag banyak-banyak. haha  Contoh hashtag : #cute #night #vacation #I #am #so #Happy #really #like #Chicken. hahaha

07 Dear Diary
Golongan ni pon popular, terutamanya pada beginners (baru baru nak cuba guna). Ada antaranya akan meng-upload gambar sebanyak 2634723468273468723 keping dalam masa sehari, dan ia berterusan sehingga sebulan. #nanges haha Lagi satu, setiap apa yang dia lakukan akan update, contoh memasak, main laptop, lepak dekat Starbuck dan sebagainya. hihihi Semestinya aktivitinya akan diselit dekat Instagram sampai boleh jadi diari dah. hahaha

08 Si Batak "Followers"
Ini lah punca drama unfollow itu. hahah Golongan ni semestinya ramai dekat Instagram itu, bukan sahaja budak sekolah malah pak cik mak cik pon ada okey. hahahaha Golongan ini akan memfollow instagram korang dan dia akan tunggu sampai korang follow atau korang followback tak? Sama ada korang follow atau tak, dia akan unfollow korang jugak. haha Bukan itu sahaja, mereka juga akan komen "followback"  dekat gambar korang upload tu, dimana mase tu korang pon terfikir mungkin tak perasan dia ada follow korang, namun ade jugak jenis yang tak follow pon tapi komen "followback" hahaha

09 Team #VisitMyIG
Bersiap sedialah kalau korang yang publickan profile Instagram korang tu, golongan ini pasti muncul. hahahaaa Diorang ni kebanyakkannya adalah IG SHOP yang nak promote tapi bukan tempat yang sepatutnya. hahaha Sejak bukak akaun Insta dulu sampai sekarang, benda ni masih menganggu, ade tu sampai 10 komen yang sama. Kalau Insta korang tu ramai followers tu mohon tabahlah. hahaha 



So macam mana, korang ade tak tergolong dalam 9 jenis manusia Instagram diatas ni? hahaha Ini ikut dari apa yang saya lihatlah. Kadang-kadang kite sendiri pon pernah buat dulu kot, baik mengaku cepat! hahaha Kalau korang ada Instagram, sila follow @rafzantomomi , please mention yang korang baca dari entri ni, sure i'm followback . ^__^ v



18 comments:

  1. hahah...pertama..Fida memang giler selfie..tapi rasa jelak pulak..so dah kurangkan selfie..
    Kedua Fida suka like jer post org lain..
    Ketiga Fida suka hastag..hahaha..walaupun hastag tu panjang berjela..hehehe
    Tabahla wahai follower Fida yang tak berapa nak banyak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ye ke? kita genglah hahahaha :D

      Delete
  2. memang tak menahan bab batak follower tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sememangnya hahaha ramai je kat Instagram tu hihihi

      Delete
  3. Tergolong dalam golongan, amik gambar banyak-banyak, tapi lupa nak post kat IG. hahahaha btw, baru taw yang kita takleh follow orang 7500. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi.... itu lebih baik apa. hahaha
      haah limit 7,500 sahaja. ^__^

      Delete
  4. Hehehe ena antara yang no 1 dan 5. *tutup muka*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi kite geng la ni. tapi yang no. 1 tu dah lama tinggal. ahahhaa

      Delete
  5. i like your entry dik! paling terasa yang no #5 tu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan la begitu kak. kite genggg! hahaha :D
      terima kasih suka entry saya hehe

      Delete
  6. Ops, tak ada. Kita team dakwah ^^

    ReplyDelete
  7. hahahahha ni kelaka...

    http://lonafreak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Saya tak mcm gitu kan. Saya manusia yg jujur orangnya... kikiki

    ReplyDelete