Roti Canai Atas Daun Pisang


Roti Canai Atas Daun Pisang Raju's

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Teringat hari tu ada tangkap gambar makanan jadi Momi rasa nak share dengan korang semua. Siapa sini peminat roti canai? Haa.. Momi dah jarang-jarang makan roti canai walaupun Ayah meniaga roti canai haha. Pagi tu Kak Gee & Kak AG nak pergi sarapan pagi, katanya diorang nak makan roti canai, jadi Momi & Mira pon pergi ler join sekali makan roti canai dekat Cawangan kedua, Restoran Daun Pisang Raju's. (First dekat Bangsar)

Roti Canai Atas Daun Pisang Raju's

Mula-mula pergi tu tak expect pon akan makan atas daun pisang, sebab selalunya redah je masuk kedai tu, tak tengok nama kedai haha. Momi order 2 keping Roti Canai (RM1.50/ sekeping) dan air Teh Ais (RM2.00). Sebab apa 2 keping? Sebab Kak Gee kata nanti mesti nak lagi haha. (Momi pon nak cukup makan sekeping woi haha). 


Masa tunggu order tu, pekerja Raju's letak daun pisang atas meja. Wah~ teruja sekejap dapat makan atas daun pisang ni hehe. Lepas tu Raju's ada tawarkan dekat korang kalau nak makan vadai tak? Haa.. Hanya Kak AG je yang ambik Vadai , sedap katanya hehe. 

Roti Canai Atas Daun Pisang Raju's

Tiba giliran roti canai dihidangkan atas daun pisang. Menariknyaa bau dia. Lepas tu ada hidangkan kuah kari, kuah dal dan satu lagi kuah Chutney Kelapa. Boleh refill kuah banyak kali ya haha. Memang puas makan roti canai dengan Teh Ais gais. hehe. Kalau korang nak cuba boleh ler datang dekat :

Restoran Daun Pisang Raju's 
383, Jalan 5/59, Section 5,
Petaling Jaya 

Roti Canai Atas Daun Pisang Raju's

Siapa nak cuba boleh datang okay. :)


Menang Hadiah Kerana Gambar Instagram

Lazada Ramadhan Affiliate Event 2016

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Memang hadiah lagi? Yang mana ingat, sebelum ni Momi dapat hadiah cabutan bertuah semasa Sepetang Bersama Blogger 2016. Haa.. kalau korang nak tahu, sebelum puasa hari tu, Momi bersama Kak Iena Eliena menyertai Ramadhan Affiliate Event 2016 oleh Lazada yang bertempat Pullman Hotels dan Resort, Jalan Conlay, Bukit Bintang. Wahh first time datang sini hehe. Memandangkan baru je join Affiliate Lazada ni, so Momi pon saja nak join Ramadhan Affiliate Event ni hehe. Macam mana boleh menang hadiah ni? Jom sambung baca :)

Lazada Ramadhan Affiliate Event 2016

Semasa Ramadan Affiliate Event berlangsung, Lazada ada buat contest 'Nescafe Snap n Win Contest' dengan hanya memuat naik gambar di Instagram dan letak hashtag 'riangrialazada' & 'nestlelazadasnapcontest'. Pertandingan tersebut dijalankan semasa Ramadan Affiliate Event berlangsung. Momi tak melepaskan peluang untuk menyertai pertandingan ini. Rasanya macam suka-suka sebenarnya haha.

Lazada Ramadhan Affiliate Event 2016

Pada hari tersebut, mereka yang hadir mendengar sedikit talk dari produk-produk yang terdapat di Lazada iaitu Nestle, Flash Plus 2, CT Hardware dan DJI Drones! Whoaaaa. Selepas itu penerangan mengenai affiliatte untuk Ramadan & Raya 2016 . Masa rehat kami diberi peluang untuk bergambar dengan mesin Barista Nescafe Gold untuk menyertai contest.

Lazada Ramadhan Affiliate Event 2016

Sekarang masa yang ditunggu, pengumuman pemenang contest 'Nescafe Snap n Win Contest'. Masa tu tah kenapa sangat berdebar dan jantung berdegup laju dari biasa hahaha. Masa MC umumkan tu, 'Rafzan Tomomi'. Tak tahu la macam mana keadaan muka masa tu haha. Memang terkejut lah. Tak expect menang hadiah contest. I'm so happy~~~ Alhamdulillah. Thank you Nestle & Lazada untuk mesin Barista Gold Blend. Terima kasih kerana memilih gambar Momi sebagai pemenang hehe. Disebabkan bulan puasa tu tak sempat nak ambil, maka Momi ambil hadiah tu pada 21 Julai 2016. Thank you juga buat Fazirul Tan & Christine sebab ingatkan hehe. Tak sabar nak guna mesin Barista tu nanti :D Korang jom shopping dekat Lazada sekarang! :)

Haa inilah gambar tu : 


semua gambar kredit to lazada :)

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. 16 Julai yang lalu, Momi berkesempatan menghadirkan diri ke majlis Makan-Makan Raya bersama U Mobile. Makan-Makan Raya ini telah dihoskan oleh U Mobile & KetchUp, memberi peluang kepada blogger merasai makanan istimewa dan hidangan terbaru dari beberapa jenama yang popular seperti Sangkaya, Fish & Co, Sweet Hut, Caffe Bene & Yoshinoya & Hanamaru.

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile

Kempen Makan-Makan Raya Dengan Aplikasi MyUMobile
Korang tahu tak yang U-Mobile sedang buat kempen 'special' yang dipanggil "Makan-Makan Raya" yang memberi peluang kepada pelanggannya menikmati diskaun istimewa dari 6 produk F&B termasuk Caffe Bene, Fish & Co, Yoshinoya & Hanamaru, Sangkaya & Sweet Hut melalui aplikasi 'MyUMobile'. Kempen ini bermula dari 1 Julai 2016 sehingga 31 Julai 2016. (Ada masa lagi ni hehe..).

Muat Turun Dari Google Play (Android)
Muat Turun Dari Apps Store (Ios)

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile
Langkah-langkah Menikmati Diskaun Makan-Makan Raya
Berita best untuk kepada mereka yang menggunakan aplikasi MyUMobile, jika korang tambah nilai atau bayar bil minimum RM50 melalui aplikasi MyUMobile, selain menikmati diskaun Makan-Makan Raya, korang juga berpeluang memenangi percutian 3 Hari 2 Malam di Pulau Pinang. Wahh menarik tu. Tunggu apa lagi. Cepat-cepat install aplikasi 'MyUMobile'. Maklumat lanjut mengenai kempen ini, korang boleh ke www.u.com.my/promo/makan-makan-raya.
  
Juling mata tengok aiskrim haha

Haa itulah serba sedikit mengenai Kempen Makan-Makan Raya tu. Sebenarnya majlis ini berlangsung selama 2 hari tapi Momi sempat pergi hari pertama je. 3 produk F&B yang Momi pergi pada hari pertama ialah Sangkaya, Jalan Alor , Fish & Co, Pavilion dan Sweet Hut, Kuchai Lama. Seperti biasa majlis ini Momi pergi dengan Kak Iena Eliena , terima kasih kak bawak saya haha. Tak sabar nak tunjuk kat korang apa yang Momi makan ni .

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile Sangkaya
Super Delicious Ice Cream :D
  
#1 Sangkaya
Destinasi pertama Momi ke Sangkaya, Jalan Alor (berdekatan dengan Time Square & Bukit Bintang) yang merupakan kedai pertama aiskrim kelapa yang disukai ramai itu. Momi selalu jugak makan aiskrim kelapa Sangkaya yang penuh dengan rasa kelapa. Momi agak kalau yang pernah atau belum pernah cuba, dah cuba sekali mesti nak lagi punya hehe. Menariknya Sangkaya ni sangat fresh dan menyegarkan tekak anda.

Makan-Makan Raya Bersama U Mobile Sangkaya
Durian Chendol dari Sangkaya.

Momi diberi peluang untuk cuba signature Sangkaya, yang ada 4 Scoop aiskrim (RM10.90) didalam tempurung kepala yang ada isi kelapa di dalamnya. Pertama kali cuba perisa lain selain kelapa macam Green Tea, Teh Tarik & Coklat. Semua memang sedappp. hee. Satu lagi yang menarik ialah Momi dapat merasa hidangan limited yang super sedap , Durian Chendol (RM13.50). Memang dah lama mengidam nak makan Durian dan akhirnya dapat rasa di Sangkaya. Serius sedap sampai habis Momi kerjakan hehe. Tapi Durian Chendol ini hanya boleh didapati di Sangkaya Jalan Alor sahaja dan sementara stok masih ada. Cepat-cepat datang sini kalau nak cuba. hehe

Kak Lily, Momi , Kak Iena
#2 Fish & Co
Seterusnyaa Momi dan rakan blogger ke Fish & Co pulak dekat Pavilion.  Kalau sebelum dapat rasa aiskrim, kali kita 'lunch' pula dekat Fish & Co. Momi belum pernah pergi lagi Fish & Co, selalunya lalu jeling-jeling je haha. Serius sedikit nervous nampak makanan atas meja tu, Momi tak kuat haha.

Signature Fish & Co.

Menariknya Fish & Co menghidangkan makanan yang berasaskan ikan. Memang best. Paling seronok dapat peluang merasa Fish & Chips (RM21.95), yang merupakan hidangan utama di Fish & Co. Memang kenyang ya gais. Momi suka dengan kesegaran rasa Fish & Chips, rasa nak tambah tapi malu hahaha.

Juling mata tengok soup woi

Sebelum tu kami dihidangkan dengan 'Soup of the day' yang bila korang makan, mesti sampai habis punya hehe. 'Soup of the day' korang kena tanya, soup apa yang ada pada hari tersebut sebab sup tu selalu berubah. Bukan tu je, depan mata ada 'Starter Platter' (RM22.95) yang ada udang, ikan, sotong dan kentang dalam tu. Memang Momi sorang je habiskan rasanya haha.

ice cream! ice cream!

#3 Sweet Hut
Lokasi ketiga ni agak mencabar jugak perjalanan dia hehe. Tapi Alhamdulillah sampai jugak dekat Sweet Hut, Kuchai Lama. Sweet Hut atau Momi yang gelarkan dia "House of Dessert" ni, menghidangkan pelbagai pencuci mulut yang manis lagi lazat. Disebabkan terlalu teruja melihat aiskrim dan pudding yang comel-comel tu, tak ingat beberapa nama hidangan. Memang sangat banyak. Puas makan gais haha.

seronoknya muka tu haha

Paling teruja nak rasa Durian Snow Ice yang rasa Durian dia memang sangat awesome! Tah berapa sudu tak Momi makan pon tak pasti, sebab terlalu sedap hehe.

Durian Snow Ice 

Lepas tu ada satu lagi, 'Coconut Pudding With Caramel Pudding', yang ni pon sedap jugak. Dua dessert yang Momi sebut tu, dessert yang selalu orang order kalau datang Sweet Hut tu. :)

Coconut Pudding With Caramel Pudding

Seronok sangat Makan-Makan Raya, bukan saja dapat makan tapi dapat berkenalan dengan beberapa blogger yang berbangsa cina. Mereka sangat peramah tau. hehe Harap kita dapat jumpa lagi dimasa akan datang ya. Okaylah Momi nak share dengan korang beberapa moment sepanjang majlis berlangsung.  :

Meet Aunty Lily :D
Makan-Makan Raya Bersama U Mobile Sangkaya


Makan-Makan Raya Bersama U Mobile Sangkaya







Makan-Makan Raya Bersama U Mobile Fish & Co
Momi with KetchUp

Alaa dah habis ke? Sepatutnya ada lagi 2 tempat pada hari Ahad tapi Momi tak sempat nak pergi. Walaubagaimanapun, Momi yang ucap terima kasih kepada U Mobile & Ketchup sebab beri peluang Momi merasai makanan-makanan yang lazat. Memang beraya sungguh Momi kali ni. Haa.. pengguna U Mobile jangan lupa muat turun aplikasi 'MyUMobile' . Sampai 31 Julai ni je tau. :)


Raya 2016 Punya Cerita


Gambar Keluarga Beraya

Assalamualaikum & salam sejahtera gais. Tahun ni korang beraya dekat mana? Haaa meh Momi nak cerita kisah Aidilfitri 2016. Setelah dah bertahun-tahun (lebih 10 tahun rasanya) tak beraya dekat kampung Emak, tahun ni Alhamdulillah beraya juga disana. Tahun ni lebih meriah , lebih riuh, lebih ramai sebab ramai yang balik kampung tahun ni hehe.

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Malam Raya
Kampung tersebut terletak di Beranang, Selangor je. Ala dekat je, Kalau naik kereta 45 minit dah sampai dah hehe. Mak dengan Kak Long, hari isnin (4 Julai) dah balik kampung dah. Memandangkan Momi masih bekerja sehari sebelum raya, jadi Momi, Ayah, Abadik & Amy balik malam raya ye hehe. Dah beberapa kali nak balik kampung tapi tak berkesempatan, jadi agak nervous nak balik kampung, rasai suasana seperti dulu hehe. Malam tu Ayah Nasa yang jemput kitorang, terima kasih Ayah Nasa. Bergerak dalam pukul 9.00 malam macamtu.

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Sampai malam tu jangan ingat kita tidur ya, tidak ya. Kitorang ber-BBQ pulak malam raya tu. Memang meghiah gais. Ada ayam, kambing, daging dan sosej. Memang makan banyak sangat malam tu, macam orang tak pernah makan haha. Menariknya malam tu tidur dekat ruang tamu dengan semua orang. Serius rasa macam dulu-dulu hehe. (sorry tak tangkap gambar sebab privasi hehe).

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya Pertama
Raya Pertama tu bangun seawal 7.00 pagi lagi, semangat okay bangun nak pergi sembahyang raya. Dalam pukul 8 macam tu dah bertolak ke Masjid berdekatan. Haa.. selesai je sembahyang raya, terus pulang ke kampung semula. Sampai je, diorang suruh makan. Wahh bestnyaaa. Hidangan yang disediakan sangat sedap, dan sekali lagi mengimbau kenangan dulu-dulu hehe.

Suasana Pagi Raya

Ada nasi impit, rendang, kuah kacang, sambal sotong, kuih-muih dan teh tarik. Memang sedap gais.Dah lama tak makan kan semua ni? hehe. Lepastu ada sedara mara datang beraya, macam biasa Team Gadis (termasuk Momi) 'busy' bantu hidangkan air ya hehe. Tahun ni raya pertama tak beraya sangat tapi lebih kepada tidur je haha. Semua aktiviti dibawa ke raya kedua haha. Malam raya pertama masih ada lagi BBQ, malam tu makan pon tak ingat dunia haha.

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya Kedua
Raya kedua bangun lewat sikit, mungkin letih kot hahaa. Pagi tu Abang Iju dan Abadik menebar roti canai okay. Malam sebelum tu abang Iju uli tepung. Haa... semua orang dapat jugak merasa roti canai hasil tebar mereka hehe. Momi makan berapa keping? Haaa.. lebih dari 3 keping ya hahaha! :p


Kisah raya bermula petang sikit, masa ni semua orang bersiap nak pergi beraya 3 buah rumah. Sebelum tu, ahli keluarga Momi dikerah untuk bersiap , nak bergambar untuk raya ya. Berapa keping je dapat tahun ni tapi takpe janji ada hahaha. Terima kasih keluarga kerana memberi sokongan hahaa.

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Rumah pertama nak dituju semestinya rumah yang wajib kitorang singgah. Rumah sepupu emak, kitorang panggil Along Ida hehe. Tak pernah miss rumah ni ya. Kalau datang mesti sekampung punya. Terima kasih kerana masak sedap-sedap untuk kitorang hehe. Makanan cepat sold out ya. Haa kalau kat rumah Along Ida mesti cari biskut Suji. Mesti ada punya hehe. Sempat lagi bergambar dalam rumah reramai ni. Memang semua sporting habis hehe. Lepas tu kitorang beraya rumah Tok Alang Ali dan last sekali rumah, Nek Su (tak sempat bergambar haha).

Bunga Api Masa Raya

Lepas beraya tu, jangan ingat semua orang nak tidur. Tidak tidak tidak. Kitorang menghabiskan 'stock' bunga api yang banyak tu. Momi dah lama tak main bunga api, jadi kanak-kanak riang sekejap, main sampai jerit-jerit. Memang riuh. hehehe. Masalahnya main mercun pop yang baling-baling je pon hahaha. Lepas tu main bunga apa yang keluar bintang-bintang tu, kitorang panggil bunga api besi hehe. Esoknya Momi dah pulang ke Kuala Lumpur hmm sekejap je raya kan huhu.

Moments Raya
Sepanjang raya tahun ni memang banyak jugak gambar yang Momi ambil guna phone dan juga kamera. Jom tengok moments raya kami. hehe :

Gambar BBQ

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi


Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi


Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Gambar Rendang

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi


Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Gambar Keluarga Beraya

Gambar Keluarga Beraya

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Raya 2016 Punya Cerita Rafzan Tomomi

Haaa meriah kan? Serius best sangat raya tahun ni. Dapat berkumpul macam dulu. Memang awesome. Kredits to keluarga Mak Teh, Cik Embun, Pak Saha, Pak Canon, Pak Jayjay dan of course keluarga Mak Esah kerana buat raya tahun ni awesome hehe. Kebanyakkan perkara mesti throwback hahaa. Tahun depan tak pasti lagi beraya dimana. Bagaimana raya korang tahun ni , best tak? :)