Nuffnang - What is unique visitor & views?

13:59:00 Rafzan Tomomi 4 Comments



Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Minggu ni agak busy sikit dengan blog dan kerja-kerja, tapi masih curik-curik nak update blog. haha Seperti mana yang korang tahu, ramai blogger-blogger sekarang join Nuffnang untuk cari side-income lain. Benda paling mudah sekali bile orang tengok blog korang pon dah dapat duit, Tak ke senang tu? haha Masa awal-awal blog dulu ade la jugak letak iklan nuffnang ni tapi disebabkan terlalu cepat mengalah, terus buang iklan tu. hahaha



Ramai blogger masih tak faham beza itu, UNIQUE VISITOR & VIEWS. Sebenarnya saya pon tak berapa faham , tapi lepas google je, baru faham sekarang. hahaha Jadi giliran saya pulak untuk menerangkan kepada korang apa beza nya?

Views : Berapa kali orang masuk blog kita. Kira macam hit blog kita jugak.
Unique Visitor : Berapa orang yang masuk blog kita menggunakan IP address yang baru.

Faham tak? Mula-mula pon saya macam tak faham tapi lepas baca ni konfem la faham punya. hahaha Copy paste ayat dari blog "Aku Pengembara" tapi tukar nama orang je. haha :p


________________________________________________________________

12 malam : Peah, Kalsom dan Mariah masuk blog kita. (maknanya ada 3 View dan 3 Uniques)

1 pagi : Syed, Kamal, dan Raja Ema masuk blog kita pula (Ada 3 views dan 3 uniques + dengan kat atas tu = 6 views dan 6 uniques)

2 pagi : Kalsom dan Raja Ema datang balik blog kita (So.. ada 2 views tapi uniques tak dikira sebab dorang dah datang tadikan. jadi 6 views + 2 views = 8 views dan 6 uniques)

3 pagi : Syed, Letchumi dan Mei Mei datang pula. (So.. Syed dah datang tadi, tak kira uniques, kira views je. maknanya ada 3 views dan 2 uniques. jadi, 8 views + 3 Views dan  6 uniques + 2 uniques = 11 views dan 8 Uniques)

________________________________________________________________

Diharapkan korang faham eh. hahaha Saje mencuba cuba nuffnang ni. Harap menjadi la, iye dok? Korang pon yang mana ada blog tu cuba la jugak eh. haha Okeylah sampai disini entri kali ini . Jumpa lagi entri seterusnya. Assalamualaikum & Bye Bye ^___^ :)

4 comments:

  1. baek! da pham..hehe..timm pun sma kes jugk..dlu da join..pastu xreti, buang, skng da start balik..hehe..wallpaper macaron! lapaq..huu..

    ReplyDelete
  2. heee tahu takpe. ehh jom makan macaron jom hahaa

    ReplyDelete
  3. skrg lgi paham..thanks share hehe
    klik 3 nestle nestum kat sini

    ReplyDelete
  4. ezyra daniel : yeayy... :) haha terima kasih

    ReplyDelete