Tips
Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram? | Assalamualaikum & Salam Sejahtera guys! Adakah anda pernah menerima komen yang tidak diingini atau komen yang berbaur penghinaan dan memalukan di Instagram? Sejujurnya Momi pernah menerima pelbagai komen yang kebanyakkannya mengutuk fizikal Momi. Jadi Momi cuba cari jalan penyelesaian untuk mengelak masalah ini berlaku dan cara yang terbaik untuk hidup lebih positif dan ceria ialah filter komen yang tidak di ingini di Instagram. 

Cara Filter Komen Di Instagram 
Berikut adalah cara mudah untuk anda filter komen di Instagram : 

Versi Aplikasi

1. Pergi pada Profile.
2. Cari "Settings" dan tap pada "Settings". (Rujuk No. 1 pada gambar dibawah)
3. Scroll ke bawah sehingga jumpa "Privacy and security".
4. Kemudian cari "Comment controls" dan tap pada "Comment controls" (Rujuk No. 2 pada gambar dibawah)
5. Cari bahagian "Filters", anda akan nampak "Hide Offensive comments" dan "Manual filter".
6. Pada bahagian "Hide Offensive comments", tap pada butang tersebut untuk aktifkan. Jika anda aktifkannya, ia secara automatik menutup komen yang mungkin tidak baik untuk post anda. (Rujuk No. 3 pada gambar dibawah)
7. Manakala, pada bahagian "Manual filter", tap pada butang tersebut untuk aktifkan. Jika anda aktifkannya, ia akan menutup komen yang anda sendiri taip diruangan yang disediakan. (Rujuk No. 4 pada gambar dibawah)

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?
Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?


Versi Desktop / Web

1. Pergi pada Profile.
2. Cari "Edit Profile" dan klik pada "Edit Profile".
3. Cara "Privacy and security".
4. Kemudian cari "Comments" dan klik pada "Edit comment settings" .
5. Pada bahagian "Comment Filtering", taip perkataan yang anda rasa menyerang atau yang tidak sepatutnya dan kemudian klik "Submit". Contohnya seperti ini :

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?
Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?


Senang sahaja kan? Kini anda bebas dari diserang oleh mana mana akaun Instagram yang berniat untuk memalukan atau menghina anda. Selepas anda mengaktifkan Comment Filtering, anda tidak akan dapat baca apa yang dikomen oleh mereka sekiranya anda masukkan perkataan untuk difilter. Semoga entri ini dapat membantu carian anda mengenai cara filter komen di Instagram. :)


January 10, 2019

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram? | Assalamualaikum & Salam Sejahtera guys! Adakah anda pernah menerima komen yang tidak diingini atau komen yang berbaur penghinaan dan memalukan di Instagram? Sejujurnya Momi pernah menerima pelbagai komen yang kebanyakkannya mengutuk fizikal Momi. Jadi Momi cuba cari jalan penyelesaian untuk mengelak masalah ini berlaku dan cara yang terbaik untuk hidup lebih positif dan ceria ialah filter komen yang tidak di ingini di Instagram. 

Cara Filter Komen Di Instagram 
Berikut adalah cara mudah untuk anda filter komen di Instagram : 

Versi Aplikasi

1. Pergi pada Profile.
2. Cari "Settings" dan tap pada "Settings". (Rujuk No. 1 pada gambar dibawah)
3. Scroll ke bawah sehingga jumpa "Privacy and security".
4. Kemudian cari "Comment controls" dan tap pada "Comment controls" (Rujuk No. 2 pada gambar dibawah)
5. Cari bahagian "Filters", anda akan nampak "Hide Offensive comments" dan "Manual filter".
6. Pada bahagian "Hide Offensive comments", tap pada butang tersebut untuk aktifkan. Jika anda aktifkannya, ia secara automatik menutup komen yang mungkin tidak baik untuk post anda. (Rujuk No. 3 pada gambar dibawah)
7. Manakala, pada bahagian "Manual filter", tap pada butang tersebut untuk aktifkan. Jika anda aktifkannya, ia akan menutup komen yang anda sendiri taip diruangan yang disediakan. (Rujuk No. 4 pada gambar dibawah)

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?
Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?


Versi Desktop / Web

1. Pergi pada Profile.
2. Cari "Edit Profile" dan klik pada "Edit Profile".
3. Cara "Privacy and security".
4. Kemudian cari "Comments" dan klik pada "Edit comment settings" .
5. Pada bahagian "Comment Filtering", taip perkataan yang anda rasa menyerang atau yang tidak sepatutnya dan kemudian klik "Submit". Contohnya seperti ini :

Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?
Bagaimana Cara Filter Komen Di Instagram?


Senang sahaja kan? Kini anda bebas dari diserang oleh mana mana akaun Instagram yang berniat untuk memalukan atau menghina anda. Selepas anda mengaktifkan Comment Filtering, anda tidak akan dapat baca apa yang dikomen oleh mereka sekiranya anda masukkan perkataan untuk difilter. Semoga entri ini dapat membantu carian anda mengenai cara filter komen di Instagram. :)


11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Oleh kerana ramai yang bertanya (walaupun lima, enam orang) macam mana nak bergaya ala Momi ni masa bergambar. Maka dengan ini secaranya 'confident'-nya Momi nak kongsikan kepada anda, teknik bergambar yang cantik dari Momi. Mostly memang selalu anda akan nampak dekat social media Rafzan Tomomi.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Genting Highlands

Untuk memastikan gambar itu cantik dan sedap mata memandang, Momi edit secara pantasnya dekat aplikasi 'VSCO Cam' sebab kebanyakkan filter dekat aplikasi ini memang menarik. Selain dari pilih filter, Momi akan memastikan gambar tersebut cantik dan sesuai untuk dipublish. Sebenarnya setiap satu gaya ada namanya tapi Momi hanya listkan 11 gaya bergambar persis Rafzan Tomomi. Anda sudah bersedia? 

01 Gaya Kaki Silang
Gaya kaki silang ni orang kata 'signature' bila Momi bergambar. Memandangkan berat badan semakin meningkat, susah sikit nak buat kaki silang haha. Bila buat ni confirm tengah rajin atau baru mula photoshoot gitu. Gaya silang kaki ini sudah lama digunakan sejak dahulu kala lagi sebenarnya. Jika kaki dan peha anda kurus dan cantik, cubalah bergaya macam ni.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Silang dekat Kampung

02 Gaya Cekak Pinggang
Untuk gaya kedua ini, ada hubung kait dengan posing yang pertama. Kalau kaki silang atau kaki kanan kedepan, mesti nak cekak pinggang. Mungkin fefeeling top model agaknya haha. Ini pon salah satu posing yang Momi selalu jugak buat sebab apa sebab nak tunjuklah Momi ramping wakk! haha


11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Photoshoot bersama Kaio Studio

03 Gaya Kaki Terbuka
Inspired by someone rasanya. Kadang-kadang bila buat gaya kaki terbuka ni rasa macam gorgeous dan feeling international  dan nampak lebih yakin rasanya (confident!). Tengok saja gambar dibawah, kemain lagi kan gayanya, lagi-lagi bergambar bersama kuda ni. Masa ni dah risau kot-kot kuda sepak Momi, takut tau. haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terbuka bersama Kuda di De Palma Eco Resort Kuala Selangor
Gaya Kaki Terbuka semasa Photoshoot bersama YLZ Studio


04 Gaya Kaki Kanan Ke Hadapan
Ada sebabnya bergaya seperti ini. Gaya ini bertujuan untuk menyorokkan beberapa lemak dipeha haha. Tiada penerangan yang lebih terperinci haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Kanan Ke Hadapan di Lombok, Indonesia
Kapal Korek Tanjung Tualang, Perak

05 Gaya Kaki Terangkat
Ini juga salah satu gaya signature Momi suatu ketika dahulu. Gaya kaki terangkat ini melambangkan keceriaan dalam gambar katanya. Kalau orang tengok Momi bergambar mesti akan menjangkakan kaki akan terangkat haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terangkat

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terangkat


06 Gaya Kaki Jongket
Fefeeling pakai heels ke tu? Tidak ya gais. Momi suka buat gaya kaki jongket ini untuk nampak lebih tinggi dari biasa. Untuk menampakkan kelainan yang sering Momi tonjolkan. Bila jongket kaki nampak lebih keyakinan. Rasanyalah ! haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Jongket dekat Lost World Of Tambun, Ipoh


07 Gaya Ala Candid
Ini adalah salah satu gaya kegemaran Momi. Nampak seperti menjiwai watak kan? Momi adalah seorang yang pantang nampak kamera menghala ke arahnya. Jadi memang sentiasa bersedia untuk buat ekspresi comel, cantik, manja dan sebagainya. Momi suka buat gaya ala candid ini sebab nampak lebih 'lively' dan menonjolkan ekspresi wajah dalam gambar.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid di atas StarCruise Libra 
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid Dekat Glamping Lost World Of Tambun, Ipoh
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid Dalam Bas Smiley

08 Gaya Pelik Tapi Cantik
Tidak pasti sama ada followers suka ke tidak. Kadang-kadang Momi suka cuba buat gaya lain dari yang lain, mana taknya asyik gaya yang sama sahaja kan? Jadi kenalah cuba. Bila dah buat gaya pelik-pelik dalam 10 gambar macamtu, yang betul-betul cantik ada sekeping dua sahaja. Yang lain, anda pasti tak sanggup nak lihat. Serius menjengkelkan ! haha

Lebih menarik bila kawan-kawan yang ada bagi idea macam mana nak buat gaya yang pelik. Lagi-lagi si Ara Kimora tu, memang menggalakkan sungguh. Lagipun kami memang suka buat ujikaji terhadap gaya masing-masing haha. 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Pelik Tapi Cantik di sekitar Putrajaya


09 Gaya Bersama Langsir
Gaya bersama langsir ini bakal menjadi salah satu signature Momi. Idea ini baru sahaja muncul dan merupakan hasil idea dari beberapa Instafamous yang suka selfie belakang langsir. Dari belakang langsir, Momi ubah sedikit ditepi langsir haha. Sila berjaga-jaga dengan langsir di rumah anda, jika Momi berkunjung ke rumah anda ya hahaha.  

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Bersama Langsir di Kampung


10 Gaya Separuh Muka
Sebenarnya bukanlah selfie separuh muka pon, cuma bila nak upload Momi crop je bahagian bawah hidung hehe. Tak tahu kenapa, Momi suka dengan mata sendiri , bila separuh gambar nampak macam kena pada jiwa pula. Ah gitu ~ 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Separuh Muka
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Separuh Muka


11 Gaya Manja Bersama Produk
Sebenarnya ada juga diantara Blogger yang buat gaya seperti ini. Kebiasaanya Momi akan gaya seperti bermanja dengan produk tersebut haha. Mungkin ini salah satu faktor untuk orang nak beli produk kot? Eh. Confidentnya hahaha! Bak kata Bamir, "Anak Melayu Konfiden!" Tak percaya tengok bawah ni, rasa nak beli tak Crispy Choco Jar tu ? haha. 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Manja Bersama Produk

Begitulah Momi dedahkan antara sebelah gaya bergambar persis Rafzan Tomomi. Yang paling pentingnya adalah keyakinan bila nak bergambar. Mula-mula memang orang mengata dan ada juga yang akan ketawakan anda. Tak semua orang tu suka dan tak semua orang tu benci. Yang mana berminat dia ikut dan yang mana tak minat dia unfollow. Jadilah diri sendiri ya ! Okaylah entri merapu berhenti disini, terima kasih kerana meluangkan masa untuk baca entri ini. Sekadar untuk hiburan untuk para pembaca. Assalamualaikum !


December 05, 2017

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Oleh kerana ramai yang bertanya (walaupun lima, enam orang) macam mana nak bergaya ala Momi ni masa bergambar. Maka dengan ini secaranya 'confident'-nya Momi nak kongsikan kepada anda, teknik bergambar yang cantik dari Momi. Mostly memang selalu anda akan nampak dekat social media Rafzan Tomomi.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Genting Highlands

Untuk memastikan gambar itu cantik dan sedap mata memandang, Momi edit secara pantasnya dekat aplikasi 'VSCO Cam' sebab kebanyakkan filter dekat aplikasi ini memang menarik. Selain dari pilih filter, Momi akan memastikan gambar tersebut cantik dan sesuai untuk dipublish. Sebenarnya setiap satu gaya ada namanya tapi Momi hanya listkan 11 gaya bergambar persis Rafzan Tomomi. Anda sudah bersedia? 

01 Gaya Kaki Silang
Gaya kaki silang ni orang kata 'signature' bila Momi bergambar. Memandangkan berat badan semakin meningkat, susah sikit nak buat kaki silang haha. Bila buat ni confirm tengah rajin atau baru mula photoshoot gitu. Gaya silang kaki ini sudah lama digunakan sejak dahulu kala lagi sebenarnya. Jika kaki dan peha anda kurus dan cantik, cubalah bergaya macam ni.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Silang dekat Kampung

02 Gaya Cekak Pinggang
Untuk gaya kedua ini, ada hubung kait dengan posing yang pertama. Kalau kaki silang atau kaki kanan kedepan, mesti nak cekak pinggang. Mungkin fefeeling top model agaknya haha. Ini pon salah satu posing yang Momi selalu jugak buat sebab apa sebab nak tunjuklah Momi ramping wakk! haha


11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Photoshoot bersama Kaio Studio

03 Gaya Kaki Terbuka
Inspired by someone rasanya. Kadang-kadang bila buat gaya kaki terbuka ni rasa macam gorgeous dan feeling international  dan nampak lebih yakin rasanya (confident!). Tengok saja gambar dibawah, kemain lagi kan gayanya, lagi-lagi bergambar bersama kuda ni. Masa ni dah risau kot-kot kuda sepak Momi, takut tau. haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terbuka bersama Kuda di De Palma Eco Resort Kuala Selangor
Gaya Kaki Terbuka semasa Photoshoot bersama YLZ Studio


04 Gaya Kaki Kanan Ke Hadapan
Ada sebabnya bergaya seperti ini. Gaya ini bertujuan untuk menyorokkan beberapa lemak dipeha haha. Tiada penerangan yang lebih terperinci haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Kanan Ke Hadapan di Lombok, Indonesia
Kapal Korek Tanjung Tualang, Perak

05 Gaya Kaki Terangkat
Ini juga salah satu gaya signature Momi suatu ketika dahulu. Gaya kaki terangkat ini melambangkan keceriaan dalam gambar katanya. Kalau orang tengok Momi bergambar mesti akan menjangkakan kaki akan terangkat haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terangkat

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Terangkat


06 Gaya Kaki Jongket
Fefeeling pakai heels ke tu? Tidak ya gais. Momi suka buat gaya kaki jongket ini untuk nampak lebih tinggi dari biasa. Untuk menampakkan kelainan yang sering Momi tonjolkan. Bila jongket kaki nampak lebih keyakinan. Rasanyalah ! haha.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Kaki Jongket dekat Lost World Of Tambun, Ipoh


07 Gaya Ala Candid
Ini adalah salah satu gaya kegemaran Momi. Nampak seperti menjiwai watak kan? Momi adalah seorang yang pantang nampak kamera menghala ke arahnya. Jadi memang sentiasa bersedia untuk buat ekspresi comel, cantik, manja dan sebagainya. Momi suka buat gaya ala candid ini sebab nampak lebih 'lively' dan menonjolkan ekspresi wajah dalam gambar.

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid di atas StarCruise Libra 
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid Dekat Glamping Lost World Of Tambun, Ipoh
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Ala Candid Dalam Bas Smiley

08 Gaya Pelik Tapi Cantik
Tidak pasti sama ada followers suka ke tidak. Kadang-kadang Momi suka cuba buat gaya lain dari yang lain, mana taknya asyik gaya yang sama sahaja kan? Jadi kenalah cuba. Bila dah buat gaya pelik-pelik dalam 10 gambar macamtu, yang betul-betul cantik ada sekeping dua sahaja. Yang lain, anda pasti tak sanggup nak lihat. Serius menjengkelkan ! haha

Lebih menarik bila kawan-kawan yang ada bagi idea macam mana nak buat gaya yang pelik. Lagi-lagi si Ara Kimora tu, memang menggalakkan sungguh. Lagipun kami memang suka buat ujikaji terhadap gaya masing-masing haha. 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Pelik Tapi Cantik di sekitar Putrajaya


09 Gaya Bersama Langsir
Gaya bersama langsir ini bakal menjadi salah satu signature Momi. Idea ini baru sahaja muncul dan merupakan hasil idea dari beberapa Instafamous yang suka selfie belakang langsir. Dari belakang langsir, Momi ubah sedikit ditepi langsir haha. Sila berjaga-jaga dengan langsir di rumah anda, jika Momi berkunjung ke rumah anda ya hahaha.  

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Bersama Langsir di Kampung


10 Gaya Separuh Muka
Sebenarnya bukanlah selfie separuh muka pon, cuma bila nak upload Momi crop je bahagian bawah hidung hehe. Tak tahu kenapa, Momi suka dengan mata sendiri , bila separuh gambar nampak macam kena pada jiwa pula. Ah gitu ~ 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Separuh Muka
11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Separuh Muka


11 Gaya Manja Bersama Produk
Sebenarnya ada juga diantara Blogger yang buat gaya seperti ini. Kebiasaanya Momi akan gaya seperti bermanja dengan produk tersebut haha. Mungkin ini salah satu faktor untuk orang nak beli produk kot? Eh. Confidentnya hahaha! Bak kata Bamir, "Anak Melayu Konfiden!" Tak percaya tengok bawah ni, rasa nak beli tak Crispy Choco Jar tu ? haha. 

11 Gaya Bergambar Persis Rafzan Tomomi
Gaya Manja Bersama Produk

Begitulah Momi dedahkan antara sebelah gaya bergambar persis Rafzan Tomomi. Yang paling pentingnya adalah keyakinan bila nak bergambar. Mula-mula memang orang mengata dan ada juga yang akan ketawakan anda. Tak semua orang tu suka dan tak semua orang tu benci. Yang mana berminat dia ikut dan yang mana tak minat dia unfollow. Jadilah diri sendiri ya ! Okaylah entri merapu berhenti disini, terima kasih kerana meluangkan masa untuk baca entri ini. Sekadar untuk hiburan untuk para pembaca. Assalamualaikum !


7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Rasanya dah lama tak update tips merapu, jadi Momi nak senarai 7 Gambar yang bakal menjadi tumpuan rakan-rakan atau Followers anda di Facebook dan Instagram. Rasa salah satu dalam list ni mesti anda akan perasan selepas baca entri ini. Jom !

01 Gambar Kahwin
Pastinya gambar perkahwinan menjadi tumpuan rakan-rakan dan followers anda. Jika kebiasaannya anda dapat 10-20 like, bila anda upload gambar sarung cincin dengan kapsyen "Alhamdulillah, saya milik dia" dan sebagainya, confirm like sehingga 200-300 like. Masa ni anda akan jadi famous sekejap. Jadi uploadlah 1,000 keping gambar secara berasingan ya haha.

02 Gambar Mengandung / Baby Baru Lahir
Dalam perhatian Momi, gambar yang melibatkan mengandung dan bayi baru lahir memang menjadi tumpuan. Masa ni anda akan lihat mereka yang tak pernah komen atau like posting anda buat sedemikian dengan ucapan "Tahniah", "alaa comelnya", "muka iras-iras bapanya" dan sebagainya. Dengan ini, siap sedialah setahun dua lagi dengan soalan "bila nak ada adiknya tu?" haha.

03 Gambar Graduasi
Kebanyakkan dari kita pasti melalui / akan melalui proses graduasi. Jadi upload sahaja gambar anda memegang sijil, baling topi, gambar bersama keluarga dan sebagainya, pasti mendapat perhatian rakan-rakan dan followers. 

04 Gambar Raya
Gambar Raya pasti menjadi tumpuan tau sebab pastinya kawan anda nak menjemah, nak tengok apa yang anda pakai semasa hari raya. Kalau anda yang jenis berpasang-pasang baju masa raya, masa ni lah nak tunjuk baju yang vogue da vass tu. 50 like confirm dah dalam tangan. haha.

05 Gambar Travel
Yeahu~ gambar Travel sememangnya menjadinya tumpuan rakan-rakan. Anda pasti dah boleh agak dengan komen-komen seperti "untunglah", "tak ajak", "ni dekat mana?" (walaupun caption dah menceritakan segalanya) dan sebagainya. Seeloknya anda sediakan nota kecil untuk soalan-soalan  "PM Itinerary".  Upload sahaja berapa banyak stock gambar yang ada, kalau ada yang tak suka, upload lagi dan lagi ya haha.

06 Gambar Dengan Artis
Haa.. bergambarlah bersama artis-artis yang hangat masa kini seperti Fattah Amin, Neelofa, Rosnah Mat Aris dan sebagainya. Kalau boleh caption tu sweet-sweet sikit, yang pasti mendatangkan rasa cemburu pada rakan-rakan / followers anda. 

07 Dah lama tak upload gambar
Ye lah, dah lama tak upload gambar kan? Mestilah ramai tertunggu anda untuk upload gambar anda. Anda bukannya artis pon tapi kalau anda cantik / handsome, pastinya dapat tumpuan. Kalau boleh 2 minggu sebelum tu upload gambar tak cantik, lepas tu upload lah gambar yang cantik haha.

Haa.. begitulah 7 gambar yang bakal mencuri tumpuan rakan/rakan dan Followers anda. Dah bersedia nak jadi famous walaupun seketika? Jangan lupa ikuti tips diatas ni ya. Terima kasih baca entri merapu dari Momi ni. Sebarang cadangan atau tambahan, boleh komen dibawah ya. Selamat mencuba!

August 12, 2017

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Rasanya dah lama tak update tips merapu, jadi Momi nak senarai 7 Gambar yang bakal menjadi tumpuan rakan-rakan atau Followers anda di Facebook dan Instagram. Rasa salah satu dalam list ni mesti anda akan perasan selepas baca entri ini. Jom !

01 Gambar Kahwin
Pastinya gambar perkahwinan menjadi tumpuan rakan-rakan dan followers anda. Jika kebiasaannya anda dapat 10-20 like, bila anda upload gambar sarung cincin dengan kapsyen "Alhamdulillah, saya milik dia" dan sebagainya, confirm like sehingga 200-300 like. Masa ni anda akan jadi famous sekejap. Jadi uploadlah 1,000 keping gambar secara berasingan ya haha.

02 Gambar Mengandung / Baby Baru Lahir
Dalam perhatian Momi, gambar yang melibatkan mengandung dan bayi baru lahir memang menjadi tumpuan. Masa ni anda akan lihat mereka yang tak pernah komen atau like posting anda buat sedemikian dengan ucapan "Tahniah", "alaa comelnya", "muka iras-iras bapanya" dan sebagainya. Dengan ini, siap sedialah setahun dua lagi dengan soalan "bila nak ada adiknya tu?" haha.

03 Gambar Graduasi
Kebanyakkan dari kita pasti melalui / akan melalui proses graduasi. Jadi upload sahaja gambar anda memegang sijil, baling topi, gambar bersama keluarga dan sebagainya, pasti mendapat perhatian rakan-rakan dan followers. 

04 Gambar Raya
Gambar Raya pasti menjadi tumpuan tau sebab pastinya kawan anda nak menjemah, nak tengok apa yang anda pakai semasa hari raya. Kalau anda yang jenis berpasang-pasang baju masa raya, masa ni lah nak tunjuk baju yang vogue da vass tu. 50 like confirm dah dalam tangan. haha.

05 Gambar Travel
Yeahu~ gambar Travel sememangnya menjadinya tumpuan rakan-rakan. Anda pasti dah boleh agak dengan komen-komen seperti "untunglah", "tak ajak", "ni dekat mana?" (walaupun caption dah menceritakan segalanya) dan sebagainya. Seeloknya anda sediakan nota kecil untuk soalan-soalan  "PM Itinerary".  Upload sahaja berapa banyak stock gambar yang ada, kalau ada yang tak suka, upload lagi dan lagi ya haha.

06 Gambar Dengan Artis
Haa.. bergambarlah bersama artis-artis yang hangat masa kini seperti Fattah Amin, Neelofa, Rosnah Mat Aris dan sebagainya. Kalau boleh caption tu sweet-sweet sikit, yang pasti mendatangkan rasa cemburu pada rakan-rakan / followers anda. 

07 Dah lama tak upload gambar
Ye lah, dah lama tak upload gambar kan? Mestilah ramai tertunggu anda untuk upload gambar anda. Anda bukannya artis pon tapi kalau anda cantik / handsome, pastinya dapat tumpuan. Kalau boleh 2 minggu sebelum tu upload gambar tak cantik, lepas tu upload lah gambar yang cantik haha.

Haa.. begitulah 7 gambar yang bakal mencuri tumpuan rakan/rakan dan Followers anda. Dah bersedia nak jadi famous walaupun seketika? Jangan lupa ikuti tips diatas ni ya. Terima kasih baca entri merapu dari Momi ni. Sebarang cadangan atau tambahan, boleh komen dibawah ya. Selamat mencuba!

Senarai Semak Wajib Ketika Menyewa
Senarai Semak Wajib Ketika Menyewa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Pembeli rumah kali pertama seringkali melakukan kesilapan. Walaupun kebanyakan kesilapan itu boleh diatasi, ada banyak kesilapan yang akan menjejaskan anda dari sudut masa dan wang. Jadi jika anda baru hendak memiliki rumah, memilih hartanah yang tepat mungkin di luar jangkauan pengalaman anda. Namun, dengan masa yang cukup dan kajian yang mendalam, anda mampu melakukannya dengan mudah. Jadi Momi nak senaraikan beberapa tips yang boleh membantu anda mencari rumah idaman anda.

#1 - Lokasi Yang Strategik 

Pilih lokasi terbaik yang anda boleh cari, seperti yang dikatakan oleh The Malay Mail Online. Ia bermaksud, mencari hartanah yang dekat dengan tempat anda bekerja. Atau rumah yang berada di kawasan strategik, yang mempunyai banyak kemudahan dan mudah untuk diakses. Tidak kira sama ada anda perlu membeli di kawasan berhampiran hab pengangkutan awam atau membeli rumah berdekatan pasar raya, apa yang penting ia mudah diakses. Anda boleh menggunakan laman hartanah seperti PropertyGuru Malaysia untuk new property launches atau hartanah baru.

#2 - Kos Rumah 

Ketahui takat kos perumahan anda. Bila anda membeli rumah, anda bukan saja perlu menyimpan untuk bayaran pendahuluan. Anda juga perlu memikirkan bayaran bulanan gadai janji anda. Anda perlu ada simpanan yang cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan, ini termasuklah bil api dan air, makanan, pengangkutan, dan lain-lain perbelanjaan. Anda juga perluambil kira bayaran premium insurans perumahan bulanan anda. Dan ditambah pula dengan ansuran kereta dan bayaran gadai janji, perbelanjaan anda akan kian meningkat. Ini belum lagi dengan kos meterai yang anda perlu tanggung bila anda membeli rumah atau kos ubah suai.
Yuran kesatuan perumahan mungkin tampak tidak penting, tetapi jika anda terlepas beberapa kali, kos yang anda ada pasti akan meningkat. Ini hanyalah sebahagian kecil yang anda perlu lalui semasa anda membeli rumah. Jadi pastikan anda bersedia dari sudut kewangan untuk menguruskan kos-kos yang disebutkan tadi.

#3 - Pemilihan Jenis Rumah Yang Tepat

Pilih jenis perumahan yang tepat. Anda boleh pilih jenis perumahan, menurut Global Property Guide, daripada rumah teres atau banglo mewah hinggalah rumah berkembar atau separa berkembar. Utamakan keperluan anda dan keluarga anda. Ini akan memudahkan anda untuk memilih jenis perumahan yang sesuai untuk anda dan keluarga anda. Anda juga boleh senaraikan perkara wajib yang perlu ada di senarai semak untuk hartanah yang anda mahu. Tinjau ciri yang ada pada setiap unit yang anda lihat. Apabila anda telah teliti semuanya, anda akan dapati unit yang ditanda dengan banyak menepati ciri-ciri yang anda mahu.

4 - Matlamat Pembelian Rumah

Ketahui matlamat pembelian anda. Anda perlu jelas dengan sebab anda mahu membeli hartanah. Ini disebabkan ia akan akan mempengaruhi pilihan anda dan akan menetapkan perjalanan anda. Jika anda membeli hartanah untuk kegunaan anda, anda akan ada keperluan lain yang perlu dipenuhi berbanding jika anda membeli untuk pelaburan.

5 - Peraturan asas pelaburan

Semasa anda masih muda, anda masih boleh mendapat pendapatan jadi ia sangat baik untuk anda fokus usaha anda dalam membeli rumah yang memberi nilai terhebat. Bagaimanapun jika anda menghampiri usia emas anda, melabur di hartanah yang boleh memberi pulangan sewa adalah pili

6 - Pembiayaan

Jangan buat kesilapan dengan melihat hartanah sebelum memastikan kewangan anda selamat. Jika anda tahu berapa anda boleh belanjakan untuk hartanah, itu adalah langkah pertama yang penting supaya anda tahu hartanah mana yang anda boleh lihat. Jika anda hanya jangka berapa yang boleh ditanggung oleh pihak bank, anda akan buang masa jika bank hanya boleh menanggung di bawah jangkaan anda. Ia akan membantutkan anda, dari sudut emosi, kerana anda telah melihat rumah yang berada di luar kemampuan anda. Elakkan ini daripada berlaku. Pastikan pembiayaan anda sudah diluluskan sebelum anda mula membeli rumah.

7 - Jangan gerakkan wang anda!

Simpan wang di satu tempat. Peminjam biasanya akan melihat kredit dan kewangan anda. Jika anda terlalu banyak menggerakkan wang anda, ia akan menjejaskan peluang pinjaman anda. Simpan wang anda di satu tempat sekurang-kurangnya enam bulan sebelum permohonan pinjaman.

Haaa Dah baca semua senarai diatas? Semoga senarai ini dapat membantu anda elakkan dari melakukan kesilapan membeli rumah nanti. Tak sabar rasanya nak ada rumah sendiri.  

March 25, 2017

Senarai Semak Wajib Ketika Menyewa

Senarai Semak Wajib Ketika Menyewa
Senarai Semak Wajib Ketika Menyewa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Pembeli rumah kali pertama seringkali melakukan kesilapan. Walaupun kebanyakan kesilapan itu boleh diatasi, ada banyak kesilapan yang akan menjejaskan anda dari sudut masa dan wang. Jadi jika anda baru hendak memiliki rumah, memilih hartanah yang tepat mungkin di luar jangkauan pengalaman anda. Namun, dengan masa yang cukup dan kajian yang mendalam, anda mampu melakukannya dengan mudah. Jadi Momi nak senaraikan beberapa tips yang boleh membantu anda mencari rumah idaman anda.

#1 - Lokasi Yang Strategik 

Pilih lokasi terbaik yang anda boleh cari, seperti yang dikatakan oleh The Malay Mail Online. Ia bermaksud, mencari hartanah yang dekat dengan tempat anda bekerja. Atau rumah yang berada di kawasan strategik, yang mempunyai banyak kemudahan dan mudah untuk diakses. Tidak kira sama ada anda perlu membeli di kawasan berhampiran hab pengangkutan awam atau membeli rumah berdekatan pasar raya, apa yang penting ia mudah diakses. Anda boleh menggunakan laman hartanah seperti PropertyGuru Malaysia untuk new property launches atau hartanah baru.

#2 - Kos Rumah 

Ketahui takat kos perumahan anda. Bila anda membeli rumah, anda bukan saja perlu menyimpan untuk bayaran pendahuluan. Anda juga perlu memikirkan bayaran bulanan gadai janji anda. Anda perlu ada simpanan yang cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan, ini termasuklah bil api dan air, makanan, pengangkutan, dan lain-lain perbelanjaan. Anda juga perluambil kira bayaran premium insurans perumahan bulanan anda. Dan ditambah pula dengan ansuran kereta dan bayaran gadai janji, perbelanjaan anda akan kian meningkat. Ini belum lagi dengan kos meterai yang anda perlu tanggung bila anda membeli rumah atau kos ubah suai.
Yuran kesatuan perumahan mungkin tampak tidak penting, tetapi jika anda terlepas beberapa kali, kos yang anda ada pasti akan meningkat. Ini hanyalah sebahagian kecil yang anda perlu lalui semasa anda membeli rumah. Jadi pastikan anda bersedia dari sudut kewangan untuk menguruskan kos-kos yang disebutkan tadi.

#3 - Pemilihan Jenis Rumah Yang Tepat

Pilih jenis perumahan yang tepat. Anda boleh pilih jenis perumahan, menurut Global Property Guide, daripada rumah teres atau banglo mewah hinggalah rumah berkembar atau separa berkembar. Utamakan keperluan anda dan keluarga anda. Ini akan memudahkan anda untuk memilih jenis perumahan yang sesuai untuk anda dan keluarga anda. Anda juga boleh senaraikan perkara wajib yang perlu ada di senarai semak untuk hartanah yang anda mahu. Tinjau ciri yang ada pada setiap unit yang anda lihat. Apabila anda telah teliti semuanya, anda akan dapati unit yang ditanda dengan banyak menepati ciri-ciri yang anda mahu.

4 - Matlamat Pembelian Rumah

Ketahui matlamat pembelian anda. Anda perlu jelas dengan sebab anda mahu membeli hartanah. Ini disebabkan ia akan akan mempengaruhi pilihan anda dan akan menetapkan perjalanan anda. Jika anda membeli hartanah untuk kegunaan anda, anda akan ada keperluan lain yang perlu dipenuhi berbanding jika anda membeli untuk pelaburan.

5 - Peraturan asas pelaburan

Semasa anda masih muda, anda masih boleh mendapat pendapatan jadi ia sangat baik untuk anda fokus usaha anda dalam membeli rumah yang memberi nilai terhebat. Bagaimanapun jika anda menghampiri usia emas anda, melabur di hartanah yang boleh memberi pulangan sewa adalah pili

6 - Pembiayaan

Jangan buat kesilapan dengan melihat hartanah sebelum memastikan kewangan anda selamat. Jika anda tahu berapa anda boleh belanjakan untuk hartanah, itu adalah langkah pertama yang penting supaya anda tahu hartanah mana yang anda boleh lihat. Jika anda hanya jangka berapa yang boleh ditanggung oleh pihak bank, anda akan buang masa jika bank hanya boleh menanggung di bawah jangkaan anda. Ia akan membantutkan anda, dari sudut emosi, kerana anda telah melihat rumah yang berada di luar kemampuan anda. Elakkan ini daripada berlaku. Pastikan pembiayaan anda sudah diluluskan sebelum anda mula membeli rumah.

7 - Jangan gerakkan wang anda!

Simpan wang di satu tempat. Peminjam biasanya akan melihat kredit dan kewangan anda. Jika anda terlalu banyak menggerakkan wang anda, ia akan menjejaskan peluang pinjaman anda. Simpan wang anda di satu tempat sekurang-kurangnya enam bulan sebelum permohonan pinjaman.

Haaa Dah baca semua senarai diatas? Semoga senarai ini dapat membantu anda elakkan dari melakukan kesilapan membeli rumah nanti. Tak sabar rasanya nak ada rumah sendiri.  

Trik ‘effortless’ untuk Potong Kalori

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Meh Momi nak share sikit dekat anda, bagaimana cara yang berkesan untuk potong kalori. Memang kita tidak akan dapat mengelak dari mengambil makanan yang berkalori tinggi memandangkan makanan yang ada di Malaysia ini sangat bervariasi. Namun itu bukan satu alasan untuk tidak sihat. Berikut ada trik mudah dan ‘effortless’ untuk hilangkan kalori dalam pengambilan makanan harian :

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : http://www.worldgardenscafe.com


1)   Ambil Makanan Yang Tinggi Fiber Atau Protein Waktu Sarapan
Mengambil makanan yang tinggi kandungan fibernya untuk sarapan adalah trik yang mudah dan berkesan mengikut kajian di Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics kerana ia akan membuatkan anda rasa cepat kenyang dan kurang rasa lapar  pada waktu tengahari. Secara tak langsung, anda tidak akan rasa cepat lapar dan kurang makan diwaktu yang tak sepatutnya anda makan. Antara cadagan makanan ialah  seperti oat, pisang, kekacang, soya dan tenusu.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : travelbetweenthepages.files.wordpress.com

2)   Minum Teh Atau Kopi Kosong
Dalam kajian di Public Health Journal ada menyatakan bahawa, mereka yang minum kopi kosong bersamaan degan mengambil 67 % kurang kalori berbanding mereka yang menambah susu, krim atau sebarang extra topping dalam kopi seperti yang selalu dibeli di kedai-kedai kopi. Begitu juga dengan teh.  Jadi, cuba untuk tidak kerap mengambil kopi bervariasi di kedai-kedai kopi hipster pilihan anda.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : hbu.h-cdn.co

3)   Bersihkan Dapur Anda
Satu kajian dari Environment and Behaviour menyatakan bahawa apabila mereka yang memberi 10 minit masa didapur bersepah dan tidak teratur akan mengundang mereka untuk makan banyak. Potensi kita untuk makan adalah lebih tinggi kerana sifat malas makin menjadi-jadi. Apabila malas, anda akan cenderung untuk mengambil apa saja jenis makanan yang ada di depan mata anda. Jadi mulalah kemas dan atur barang makanan anda dengan rapi supaya anda akan berfikir dua tiga kali untuk makan.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : cdn.foodbeast.com

4)   Hati-hati Dengan Campuran Salad Anda
Anda makan lauk yang berlemak dan tinggi kalorinya pada waktu tengahari. Kemudian anda merancang untuk makan salad untuk waktu petang. Itu perkara yang baik, kerana sayur-sayuran baik untuk kesihatan namun harus hati-hati dengan bahan/topping apa yang anda campur bersama sama hidangan salad anda! Kebanyakkan kita gemar meletakkan terlalu banyak bahan tambahan selain sayur dan buah- buahan seperti keju, sosej , bahan-bahan berminyak dan juga buah-buahan yang yang telah dikeringkan (juga mengandungi kalori yang tinggi) dan sebagainya melainkan pada hari itu anda tidak mengambil makanan yang mengandungi kalori tinggi.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : i0.statig.com.br

5)   Tukar Minyak Masak
Kenal pasti minyak masak yang digunakan. Elak menggunakan minyak yang tinggi kolesterol. Cuba bertukar kepada minya zaitun.  Memang minyak zaitun mahal harganya namun trik kecil ini merupakan satu pelaburan yang besar utnuk kesihatan anda.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : i.dailymail.co.uk

6)   Elak Makan Jajan Sambil Menonton Televisyen
Makan makanan ringan seperti potato chips sambil menonton televisyen boleh membuatkan anda terlebih makan kerana otak anda tidak menumpukan perhatian pada portion makanan anda. JAMA Internal Medicine mengkaji bahawa semakin menarik rancangan yang ditonton, semakin buruk khabar yang akan dibawa kepada pinggul anda.

Untuk lebih tips-tips kuruskan badan boleh baca di facebook page Kurus Oh Kurus dan kurusdancantik.com :


March 20, 2017

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori

Trik ‘effortless’ untuk Potong Kalori

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Meh Momi nak share sikit dekat anda, bagaimana cara yang berkesan untuk potong kalori. Memang kita tidak akan dapat mengelak dari mengambil makanan yang berkalori tinggi memandangkan makanan yang ada di Malaysia ini sangat bervariasi. Namun itu bukan satu alasan untuk tidak sihat. Berikut ada trik mudah dan ‘effortless’ untuk hilangkan kalori dalam pengambilan makanan harian :

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : http://www.worldgardenscafe.com


1)   Ambil Makanan Yang Tinggi Fiber Atau Protein Waktu Sarapan
Mengambil makanan yang tinggi kandungan fibernya untuk sarapan adalah trik yang mudah dan berkesan mengikut kajian di Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics kerana ia akan membuatkan anda rasa cepat kenyang dan kurang rasa lapar  pada waktu tengahari. Secara tak langsung, anda tidak akan rasa cepat lapar dan kurang makan diwaktu yang tak sepatutnya anda makan. Antara cadagan makanan ialah  seperti oat, pisang, kekacang, soya dan tenusu.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : travelbetweenthepages.files.wordpress.com

2)   Minum Teh Atau Kopi Kosong
Dalam kajian di Public Health Journal ada menyatakan bahawa, mereka yang minum kopi kosong bersamaan degan mengambil 67 % kurang kalori berbanding mereka yang menambah susu, krim atau sebarang extra topping dalam kopi seperti yang selalu dibeli di kedai-kedai kopi. Begitu juga dengan teh.  Jadi, cuba untuk tidak kerap mengambil kopi bervariasi di kedai-kedai kopi hipster pilihan anda.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : hbu.h-cdn.co

3)   Bersihkan Dapur Anda
Satu kajian dari Environment and Behaviour menyatakan bahawa apabila mereka yang memberi 10 minit masa didapur bersepah dan tidak teratur akan mengundang mereka untuk makan banyak. Potensi kita untuk makan adalah lebih tinggi kerana sifat malas makin menjadi-jadi. Apabila malas, anda akan cenderung untuk mengambil apa saja jenis makanan yang ada di depan mata anda. Jadi mulalah kemas dan atur barang makanan anda dengan rapi supaya anda akan berfikir dua tiga kali untuk makan.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : cdn.foodbeast.com

4)   Hati-hati Dengan Campuran Salad Anda
Anda makan lauk yang berlemak dan tinggi kalorinya pada waktu tengahari. Kemudian anda merancang untuk makan salad untuk waktu petang. Itu perkara yang baik, kerana sayur-sayuran baik untuk kesihatan namun harus hati-hati dengan bahan/topping apa yang anda campur bersama sama hidangan salad anda! Kebanyakkan kita gemar meletakkan terlalu banyak bahan tambahan selain sayur dan buah- buahan seperti keju, sosej , bahan-bahan berminyak dan juga buah-buahan yang yang telah dikeringkan (juga mengandungi kalori yang tinggi) dan sebagainya melainkan pada hari itu anda tidak mengambil makanan yang mengandungi kalori tinggi.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : i0.statig.com.br

5)   Tukar Minyak Masak
Kenal pasti minyak masak yang digunakan. Elak menggunakan minyak yang tinggi kolesterol. Cuba bertukar kepada minya zaitun.  Memang minyak zaitun mahal harganya namun trik kecil ini merupakan satu pelaburan yang besar utnuk kesihatan anda.

Trik ‘Effortless’ Untuk Potong Kalori
foto : i.dailymail.co.uk

6)   Elak Makan Jajan Sambil Menonton Televisyen
Makan makanan ringan seperti potato chips sambil menonton televisyen boleh membuatkan anda terlebih makan kerana otak anda tidak menumpukan perhatian pada portion makanan anda. JAMA Internal Medicine mengkaji bahawa semakin menarik rancangan yang ditonton, semakin buruk khabar yang akan dibawa kepada pinggul anda.

Untuk lebih tips-tips kuruskan badan boleh baca di facebook page Kurus Oh Kurus dan kurusdancantik.com :