#MomiTips
7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Rasanya dah lama tak update tips merapu, jadi Momi nak senarai 7 Gambar yang bakal menjadi tumpuan rakan-rakan atau Followers anda di Facebook dan Instagram. Rasa salah satu dalam list ni mesti anda akan perasan selepas baca entri ini. Jom !

01 Gambar Kahwin
Pastinya gambar perkahwinan menjadi tumpuan rakan-rakan dan followers anda. Jika kebiasaannya anda dapat 10-20 like, bila anda upload gambar sarung cincin dengan kapsyen "Alhamdulillah, saya milik dia" dan sebagainya, confirm like sehingga 200-300 like. Masa ni anda akan jadi famous sekejap. Jadi uploadlah 1,000 keping gambar secara berasingan ya haha.

02 Gambar Mengandung / Baby Baru Lahir
Dalam perhatian Momi, gambar yang melibatkan mengandung dan bayi baru lahir memang menjadi tumpuan. Masa ni anda akan lihat mereka yang tak pernah komen atau like posting anda buat sedemikian dengan ucapan "Tahniah", "alaa comelnya", "muka iras-iras bapanya" dan sebagainya. Dengan ini, siap sedialah setahun dua lagi dengan soalan "bila nak ada adiknya tu?" haha.

03 Gambar Graduasi
Kebanyakkan dari kita pasti melalui / akan melalui proses graduasi. Jadi upload sahaja gambar anda memegang sijil, baling topi, gambar bersama keluarga dan sebagainya, pasti mendapat perhatian rakan-rakan dan followers. 

04 Gambar Raya
Gambar Raya pasti menjadi tumpuan tau sebab pastinya kawan anda nak menjemah, nak tengok apa yang anda pakai semasa hari raya. Kalau anda yang jenis berpasang-pasang baju masa raya, masa ni lah nak tunjuk baju yang vogue da vass tu. 50 like confirm dah dalam tangan. haha.

05 Gambar Travel
Yeahu~ gambar Travel sememangnya menjadinya tumpuan rakan-rakan. Anda pasti dah boleh agak dengan komen-komen seperti "untunglah", "tak ajak", "ni dekat mana?" (walaupun caption dah menceritakan segalanya) dan sebagainya. Seeloknya anda sediakan nota kecil untuk soalan-soalan  "PM Itinerary".  Upload sahaja berapa banyak stock gambar yang ada, kalau ada yang tak suka, upload lagi dan lagi ya haha.

06 Gambar Dengan Artis
Haa.. bergambarlah bersama artis-artis yang hangat masa kini seperti Fattah Amin, Neelofa, Rosnah Mat Aris dan sebagainya. Kalau boleh caption tu sweet-sweet sikit, yang pasti mendatangkan rasa cemburu pada rakan-rakan / followers anda. 

07 Dah lama tak upload gambar
Ye lah, dah lama tak upload gambar kan? Mestilah ramai tertunggu anda untuk upload gambar anda. Anda bukannya artis pon tapi kalau anda cantik / handsome, pastinya dapat tumpuan. Kalau boleh 2 minggu sebelum tu upload gambar tak cantik, lepas tu upload lah gambar yang cantik haha.

Haa.. begitulah 7 gambar yang bakal mencuri tumpuan rakan/rakan dan Followers anda. Dah bersedia nak jadi famous walaupun seketika? Jangan lupa ikuti tips diatas ni ya. Terima kasih baca entri merapu dari Momi ni. Sebarang cadangan atau tambahan, boleh komen dibawah ya. Selamat mencuba!

August 12, 2017

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda

7 Gambar Yang Menjadi Tumpuan Rakan / Followers Anda | Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais ! Rasanya dah lama tak update tips merapu, jadi Momi nak senarai 7 Gambar yang bakal menjadi tumpuan rakan-rakan atau Followers anda di Facebook dan Instagram. Rasa salah satu dalam list ni mesti anda akan perasan selepas baca entri ini. Jom !

01 Gambar Kahwin
Pastinya gambar perkahwinan menjadi tumpuan rakan-rakan dan followers anda. Jika kebiasaannya anda dapat 10-20 like, bila anda upload gambar sarung cincin dengan kapsyen "Alhamdulillah, saya milik dia" dan sebagainya, confirm like sehingga 200-300 like. Masa ni anda akan jadi famous sekejap. Jadi uploadlah 1,000 keping gambar secara berasingan ya haha.

02 Gambar Mengandung / Baby Baru Lahir
Dalam perhatian Momi, gambar yang melibatkan mengandung dan bayi baru lahir memang menjadi tumpuan. Masa ni anda akan lihat mereka yang tak pernah komen atau like posting anda buat sedemikian dengan ucapan "Tahniah", "alaa comelnya", "muka iras-iras bapanya" dan sebagainya. Dengan ini, siap sedialah setahun dua lagi dengan soalan "bila nak ada adiknya tu?" haha.

03 Gambar Graduasi
Kebanyakkan dari kita pasti melalui / akan melalui proses graduasi. Jadi upload sahaja gambar anda memegang sijil, baling topi, gambar bersama keluarga dan sebagainya, pasti mendapat perhatian rakan-rakan dan followers. 

04 Gambar Raya
Gambar Raya pasti menjadi tumpuan tau sebab pastinya kawan anda nak menjemah, nak tengok apa yang anda pakai semasa hari raya. Kalau anda yang jenis berpasang-pasang baju masa raya, masa ni lah nak tunjuk baju yang vogue da vass tu. 50 like confirm dah dalam tangan. haha.

05 Gambar Travel
Yeahu~ gambar Travel sememangnya menjadinya tumpuan rakan-rakan. Anda pasti dah boleh agak dengan komen-komen seperti "untunglah", "tak ajak", "ni dekat mana?" (walaupun caption dah menceritakan segalanya) dan sebagainya. Seeloknya anda sediakan nota kecil untuk soalan-soalan  "PM Itinerary".  Upload sahaja berapa banyak stock gambar yang ada, kalau ada yang tak suka, upload lagi dan lagi ya haha.

06 Gambar Dengan Artis
Haa.. bergambarlah bersama artis-artis yang hangat masa kini seperti Fattah Amin, Neelofa, Rosnah Mat Aris dan sebagainya. Kalau boleh caption tu sweet-sweet sikit, yang pasti mendatangkan rasa cemburu pada rakan-rakan / followers anda. 

07 Dah lama tak upload gambar
Ye lah, dah lama tak upload gambar kan? Mestilah ramai tertunggu anda untuk upload gambar anda. Anda bukannya artis pon tapi kalau anda cantik / handsome, pastinya dapat tumpuan. Kalau boleh 2 minggu sebelum tu upload gambar tak cantik, lepas tu upload lah gambar yang cantik haha.

Haa.. begitulah 7 gambar yang bakal mencuri tumpuan rakan/rakan dan Followers anda. Dah bersedia nak jadi famous walaupun seketika? Jangan lupa ikuti tips diatas ni ya. Terima kasih baca entri merapu dari Momi ni. Sebarang cadangan atau tambahan, boleh komen dibawah ya. Selamat mencuba!


Cara Guna Instagram Live

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Selepas Instagram Stories, Instagram sekali lagi tambah 'feature' baru untuk para penggunanya iaitu "Live" seperti Facebook dan beberapa aplikasi untuk siaran secara langsung menerusi handphone anda. Rasanya macam dah tak payah install banyak-banyak apps ni, sebab Instagram banyak juga feature yang best. Bagaimana nak menggunakan Instagram Live ni? Meh Momi ajar :

1 - Klik pada ikon sama seperti "Instagram Stories".
2 - Sila slide ke "Live"

Cara Guna Instagram Live

3 - Selepas itu, touch pada button "Start Live Video".

Cara Guna Instagram Live

4 - Beberapa saat selepas 'countdown', tunggu Instagram untuk memanggil Followers untuk menonton Live anda. Anda sedang keudara sekarang hehe.

Cara Guna Instagram Live

5 - Semasa "Live", anda boleh berinteraksi bersama penonton anda dengan menyebut nama mereka atau balas dekat Comment dibawah. Semasa menonton "Live" (untuk tengok Live orang lain), anda boleh tap pada Love sebanyak mungkin. Jika anda ingin melihat siapa yang sedang menonton Live anda, boleh tap pada kotak hitam yang ada mata dan nombor.

Cara Guna Instagram Live

6 - Setelah tap pada kotak hitam tersebut, akan keluar pop-up list mereka yang sedang menonton.

Cara Guna Instagram Live


Selamat mencuba! :)
Follow Momi di Instagram - www.instagram.com/rafzantomomi







January 27, 2017

Cara Guna Instagram Live


Cara Guna Instagram Live

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Selepas Instagram Stories, Instagram sekali lagi tambah 'feature' baru untuk para penggunanya iaitu "Live" seperti Facebook dan beberapa aplikasi untuk siaran secara langsung menerusi handphone anda. Rasanya macam dah tak payah install banyak-banyak apps ni, sebab Instagram banyak juga feature yang best. Bagaimana nak menggunakan Instagram Live ni? Meh Momi ajar :

1 - Klik pada ikon sama seperti "Instagram Stories".
2 - Sila slide ke "Live"

Cara Guna Instagram Live

3 - Selepas itu, touch pada button "Start Live Video".

Cara Guna Instagram Live

4 - Beberapa saat selepas 'countdown', tunggu Instagram untuk memanggil Followers untuk menonton Live anda. Anda sedang keudara sekarang hehe.

Cara Guna Instagram Live

5 - Semasa "Live", anda boleh berinteraksi bersama penonton anda dengan menyebut nama mereka atau balas dekat Comment dibawah. Semasa menonton "Live" (untuk tengok Live orang lain), anda boleh tap pada Love sebanyak mungkin. Jika anda ingin melihat siapa yang sedang menonton Live anda, boleh tap pada kotak hitam yang ada mata dan nombor.

Cara Guna Instagram Live

6 - Setelah tap pada kotak hitam tersebut, akan keluar pop-up list mereka yang sedang menonton.

Cara Guna Instagram Live


Selamat mencuba! :)
Follow Momi di Instagram - www.instagram.com/rafzantomomi







Cara 'Move On' Berkesan Paling Annoying!

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Momi sekali lagi bersama Ara Kimora menghasilkan sebuah entri 'Tips 10 Cara'. Kalau sebelum ni, kami berganding bahu menghasilkan entri "10 Ayat Sweet Untuk Couple Tapi Annoying!" , berjaya dibaca lebih dari 15,000 view. Wow. Kali ini kami nak beri korang cara move on yang berkesan tapi macam biasa, dia mesti menjengkelkan. Dah sedia nak baca? Jom !

01 Buang semua barang kenangan pemberian bekas kekasih dan buang ke dalam laut.

02 Bersiar-siar di taman permainan dan hiburkan diri dengan kanak-kanak disana.

03 Pergi Zoo - Berinteraksi bersama haiwan boleh melupakan kesedihan.

04 Beli benih sayur sayuran dan bercucuk tanam dihalaman rumah.

05 Belajar Jahit sarung bantal sendiri. Senang untuk kemudian hari.

06 Masak lauk lebih untuk diberi kepada jiran. Dipercayai boleh meningkatkan keyakinan diri dan tahap sosial.

07 Kira semut dalam rumah. Boleh membantu kecekapan mata.

08 Membuat 'service' mengetip kuku boleh mengurangkan kesedihan disamping itu menambah pendapatan.

09 Berjalan seorang diri dekat shopping mall menuju ke kedai permainan kanak-kanak atau kedai haiwan peliharaan.

10 Pergi ke Perpustakaan dan meminta part time kerja sebagai seorang tukang photostat.

Haaa macam mana? Boleh ikut tak? hahahaha! Sila jangan ikut apa yang disaran kan ni. Ini adalahlah hiburan semata-mata ehehe. Diharapkan korang semua terhibur dengan entri ini. Kalau nak lagi, jangan lupa PM tepi okay? hahaha. 

Terima kasih !
September 18, 2016

10 Cara 'Move On' Berkesan Paling Annoying!

Cara 'Move On' Berkesan Paling Annoying!

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Momi sekali lagi bersama Ara Kimora menghasilkan sebuah entri 'Tips 10 Cara'. Kalau sebelum ni, kami berganding bahu menghasilkan entri "10 Ayat Sweet Untuk Couple Tapi Annoying!" , berjaya dibaca lebih dari 15,000 view. Wow. Kali ini kami nak beri korang cara move on yang berkesan tapi macam biasa, dia mesti menjengkelkan. Dah sedia nak baca? Jom !

01 Buang semua barang kenangan pemberian bekas kekasih dan buang ke dalam laut.

02 Bersiar-siar di taman permainan dan hiburkan diri dengan kanak-kanak disana.

03 Pergi Zoo - Berinteraksi bersama haiwan boleh melupakan kesedihan.

04 Beli benih sayur sayuran dan bercucuk tanam dihalaman rumah.

05 Belajar Jahit sarung bantal sendiri. Senang untuk kemudian hari.

06 Masak lauk lebih untuk diberi kepada jiran. Dipercayai boleh meningkatkan keyakinan diri dan tahap sosial.

07 Kira semut dalam rumah. Boleh membantu kecekapan mata.

08 Membuat 'service' mengetip kuku boleh mengurangkan kesedihan disamping itu menambah pendapatan.

09 Berjalan seorang diri dekat shopping mall menuju ke kedai permainan kanak-kanak atau kedai haiwan peliharaan.

10 Pergi ke Perpustakaan dan meminta part time kerja sebagai seorang tukang photostat.

Haaa macam mana? Boleh ikut tak? hahahaha! Sila jangan ikut apa yang disaran kan ni. Ini adalahlah hiburan semata-mata ehehe. Diharapkan korang semua terhibur dengan entri ini. Kalau nak lagi, jangan lupa PM tepi okay? hahaha. 

Terima kasih !
Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Ada orang request nak tips macam mana nak pujuk bekas teman wanita dia. Sebenarnya Momi takdelah pakar dalam bidang ini, tapi ikut logiknya mungkin tips ni membantu mereka untuk bersatu semula. Kita hanya merancang je kan haha. Ye la, kadang-kadang rindu pulak zaman bercinta tu. haa. Jom baca Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih  :

Buang Ego
Ini paling penting! Dengan membuang 'ego' setinggi gunung itu, mesti anda boleh guna tips-tips yang seterusnya. Kalau betul-betul nak berbaik, jangan sibuk nak ungkit salah dia dan rasa diri anda sahaja yang betul ya. Kena kaji balik apa masalah utama masa anda putus dulu hehe.

Tersalah Hantar Mesej
Cara ini agak 'cliche' tapi kadang-kadang berkesan dan ikut nasib. Anda boleh cuba buat seperti tersalah hantar mesej, contohnya nak hantar dengan kawan tapi terhantar dekat bekas kekasih anda. Cara ini rasanya macam susah sikit, mungkin ambil masa yang lama untuk si dia balas mesej anda tu hehe. Kalau dia balas tu kira rezeki anda lah haha.

Buat-buat Ajak Borak
Lebih kurang macam tersalah hantar mesej tapi anda mungkin boleh terus tanya dekat bekas kekasih anda dengan soalan isu semasa seperti kenaikan harga petrol, apakah kebaikan GST kepada negara dan sebagainya. Kalau dia balas, dia memang seorang bekas kekasih yang awesome! haha. Mana tahu perbualan tersebut buat korang jadi baik semula ke?

Mengimbau Kenangan Yang Manis Sahaja!
Ini penting untuk proses berbaik. Elakkan berbincang mengenai punca anda putus dengan bekas kekasih anda. Kalau boleh throwback benda-benda yang baik dan kelakar macam jatuh longkang ke, bercanda ditaman bunga ke atau sebagainya.

Bagi Hadiah Sebagai Tanda Maaf
Jika anda seorang yang bermurah hati, why not memohon maaf dengan memberi hadiah yang buat mereka lembut hati, seperti pakej percutian, sepasu bunga, sebundle coklat, RIM kereta, Ekzos Motor dan sebagainya. Tapi sebaiknya belilah ikut kemampuan ya. Ala gula-gula Hacks pon jadilah, kata kat dia "bersyukur sikit". hehe.

kalau semua perkara diatas tak berjaya, maka....

Move On Jelah!
Jangan bersedih sebab anda ada satu lagi cara iaitu dengan cara 'move on'. Orang dah tak sudi apa boleh buat. Korang boleh lah nyanyi lagu "melepaskanmu bukan mudah untuk ku melalui semua ini" atau " sayanggggg~ aku kau lupa, aku kau luka~". :p

Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih

Haaa,, begitulah cara nak berbaik dengan bekas kekasih anda. Tips ini seeloknya digunakan oleh mereka yang dah putus lebih 5-6 bulan ke atas, mungkin marah tu dah reda sikit. Ada yang boleh pakai, ada yang tak boleh pakai. Sila fikir betul betul haha. Sebenarnya banyak lagi cara untuk anda berbaik dengan bekas kekasih ni, cuma ikut keadaan lah. Semoga tips ni berguna bagi mereka yang nak berbaik dengan bekas kekasih. Kalau dia tak nak sambung balik, at least tak salah kan jadi kawan?

June 18, 2016

5 Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih

Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Ada orang request nak tips macam mana nak pujuk bekas teman wanita dia. Sebenarnya Momi takdelah pakar dalam bidang ini, tapi ikut logiknya mungkin tips ni membantu mereka untuk bersatu semula. Kita hanya merancang je kan haha. Ye la, kadang-kadang rindu pulak zaman bercinta tu. haa. Jom baca Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih  :

Buang Ego
Ini paling penting! Dengan membuang 'ego' setinggi gunung itu, mesti anda boleh guna tips-tips yang seterusnya. Kalau betul-betul nak berbaik, jangan sibuk nak ungkit salah dia dan rasa diri anda sahaja yang betul ya. Kena kaji balik apa masalah utama masa anda putus dulu hehe.

Tersalah Hantar Mesej
Cara ini agak 'cliche' tapi kadang-kadang berkesan dan ikut nasib. Anda boleh cuba buat seperti tersalah hantar mesej, contohnya nak hantar dengan kawan tapi terhantar dekat bekas kekasih anda. Cara ini rasanya macam susah sikit, mungkin ambil masa yang lama untuk si dia balas mesej anda tu hehe. Kalau dia balas tu kira rezeki anda lah haha.

Buat-buat Ajak Borak
Lebih kurang macam tersalah hantar mesej tapi anda mungkin boleh terus tanya dekat bekas kekasih anda dengan soalan isu semasa seperti kenaikan harga petrol, apakah kebaikan GST kepada negara dan sebagainya. Kalau dia balas, dia memang seorang bekas kekasih yang awesome! haha. Mana tahu perbualan tersebut buat korang jadi baik semula ke?

Mengimbau Kenangan Yang Manis Sahaja!
Ini penting untuk proses berbaik. Elakkan berbincang mengenai punca anda putus dengan bekas kekasih anda. Kalau boleh throwback benda-benda yang baik dan kelakar macam jatuh longkang ke, bercanda ditaman bunga ke atau sebagainya.

Bagi Hadiah Sebagai Tanda Maaf
Jika anda seorang yang bermurah hati, why not memohon maaf dengan memberi hadiah yang buat mereka lembut hati, seperti pakej percutian, sepasu bunga, sebundle coklat, RIM kereta, Ekzos Motor dan sebagainya. Tapi sebaiknya belilah ikut kemampuan ya. Ala gula-gula Hacks pon jadilah, kata kat dia "bersyukur sikit". hehe.

kalau semua perkara diatas tak berjaya, maka....

Move On Jelah!
Jangan bersedih sebab anda ada satu lagi cara iaitu dengan cara 'move on'. Orang dah tak sudi apa boleh buat. Korang boleh lah nyanyi lagu "melepaskanmu bukan mudah untuk ku melalui semua ini" atau " sayanggggg~ aku kau lupa, aku kau luka~". :p

Cara Berbaik Dengan Bekas Kekasih

Haaa,, begitulah cara nak berbaik dengan bekas kekasih anda. Tips ini seeloknya digunakan oleh mereka yang dah putus lebih 5-6 bulan ke atas, mungkin marah tu dah reda sikit. Ada yang boleh pakai, ada yang tak boleh pakai. Sila fikir betul betul haha. Sebenarnya banyak lagi cara untuk anda berbaik dengan bekas kekasih ni, cuma ikut keadaan lah. Semoga tips ni berguna bagi mereka yang nak berbaik dengan bekas kekasih. Kalau dia tak nak sambung balik, at least tak salah kan jadi kawan?


Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Sekali lagi saya nak share #MomiTips yang tak berapa nak tips ni. Memandangkan topik Instagram ni antara yang popular dekat blog Momi, jadi Momi tetiba rasa nak menaip pasal "Mengapa Orang Follow Instagram Anda?". Pernah terfikir tak ape pasal tetiba ramai orang follow ni? Haa berikut adalah kemungkinan yang terjadi pada diri anda. Harap salah satunya lah :p

01 Sanak Saudara & Sahabat Handai
Yaaa.. Sudah semestinya golongan ini akan follow anda dekat Instagram tu. Kalau tak kenal, kenapa tetiba nak follow kan? haha. Kepada mereka yang tak selasa bila keluarga atau saudara mara nak follow tu, silalah guna id yang sukar untuk dicari oleh mereka haha. Kalau kawan-kawan tak kisah sangat, boleh 'nego' haha.  

02 Cantik / Handsome
Ini bonus bagi anda yang terlalu cantik dan kacak. Apa je yang anda post dekat Instagram tu mesti mendapat tumpuan dan likes yang banyak. Lagi-lagi gambar 'selfie' anda. Bila followers nak tengok atau nak tahu perkembangan anda, konfem ler diorang follow hehe. Bila dah ramai followers, siap sedialah dengan haters, peminat dalam diam dan banyak lagi. Paling penting jangan sombong haha. 

03 Gambar Yang Memukau Serta Meragut Jiwa
Ada followers yang suka scroll Instagram nak cari sesuatu yang indah untuk mata mereka. Macam gambar pemandangan, makanan, gambar gadis/jejaka (eh? haha) dan sebagainya. Kalau gambar dalam Instagram anda sangat kreatif, hipster dan menarik, jangan pelik kenapa ramai follow Instagram tu, silap-silap boleh cecah puluhan ribu okay. hehe.  

04 Likers Sejati
Anda seorang kaki like sejati? Tak kira berapa banyak post yang lalu anda akan terus like dan like (walaupun gambar masih 'loading') hehe. Kaki like seperti anda memang sangat diperlukan oleh followers. Seronoknya likers ni, orang akan balas balik 'like' dan mereka akan follow anda juga. Maka bertambahlah bilangan followers tu hehe.  

05 Retis Popular
Gais jika anda seorang artis, tak perlu risau lagi sebab pengikut atau fans anda konfem akan cari akaun Instagram anda tu. Tak payah pening-pening nak like, nak follow unfollow semua tu. Just rileks dan tenang. Tu pon kalau anda bergelar 'retis' yer haha.

06 Bajet Hot!
Golongan ini memang ada tapi tak boleh pandang dengan mata kasar. Cara dia sangat halus je. haha. Golongan ini memang banyak gilers followers dia tapi hasil follow unfollow ler. Caranya kurang baik tapi bilangan followers boleh mencecah puluhan ribu kalau mereka bijak haha. Tapi sebaiknya followlah secara cermat haha. Hah, tengok kak eton nak cakap sesuatu kat mereka yang bajet hot tu. haha : 


Actually ada banyak sebab lagi tapi ni je la yang terlintas masa update entri ini. Kalau korang ada sebab lain, boleh share di ruangan komen tau. Maaf jika ada terkasar bahasa. Terima kasih kerana meluangkan masa untuk baca hehe. 

June 04, 2016

6 Sebab Mengapa Orang Follow Instagram Anda?


Assalamualaikum & Salam sejahtera gais. Sekali lagi saya nak share #MomiTips yang tak berapa nak tips ni. Memandangkan topik Instagram ni antara yang popular dekat blog Momi, jadi Momi tetiba rasa nak menaip pasal "Mengapa Orang Follow Instagram Anda?". Pernah terfikir tak ape pasal tetiba ramai orang follow ni? Haa berikut adalah kemungkinan yang terjadi pada diri anda. Harap salah satunya lah :p

01 Sanak Saudara & Sahabat Handai
Yaaa.. Sudah semestinya golongan ini akan follow anda dekat Instagram tu. Kalau tak kenal, kenapa tetiba nak follow kan? haha. Kepada mereka yang tak selasa bila keluarga atau saudara mara nak follow tu, silalah guna id yang sukar untuk dicari oleh mereka haha. Kalau kawan-kawan tak kisah sangat, boleh 'nego' haha.  

02 Cantik / Handsome
Ini bonus bagi anda yang terlalu cantik dan kacak. Apa je yang anda post dekat Instagram tu mesti mendapat tumpuan dan likes yang banyak. Lagi-lagi gambar 'selfie' anda. Bila followers nak tengok atau nak tahu perkembangan anda, konfem ler diorang follow hehe. Bila dah ramai followers, siap sedialah dengan haters, peminat dalam diam dan banyak lagi. Paling penting jangan sombong haha. 

03 Gambar Yang Memukau Serta Meragut Jiwa
Ada followers yang suka scroll Instagram nak cari sesuatu yang indah untuk mata mereka. Macam gambar pemandangan, makanan, gambar gadis/jejaka (eh? haha) dan sebagainya. Kalau gambar dalam Instagram anda sangat kreatif, hipster dan menarik, jangan pelik kenapa ramai follow Instagram tu, silap-silap boleh cecah puluhan ribu okay. hehe.  

04 Likers Sejati
Anda seorang kaki like sejati? Tak kira berapa banyak post yang lalu anda akan terus like dan like (walaupun gambar masih 'loading') hehe. Kaki like seperti anda memang sangat diperlukan oleh followers. Seronoknya likers ni, orang akan balas balik 'like' dan mereka akan follow anda juga. Maka bertambahlah bilangan followers tu hehe.  

05 Retis Popular
Gais jika anda seorang artis, tak perlu risau lagi sebab pengikut atau fans anda konfem akan cari akaun Instagram anda tu. Tak payah pening-pening nak like, nak follow unfollow semua tu. Just rileks dan tenang. Tu pon kalau anda bergelar 'retis' yer haha.

06 Bajet Hot!
Golongan ini memang ada tapi tak boleh pandang dengan mata kasar. Cara dia sangat halus je. haha. Golongan ini memang banyak gilers followers dia tapi hasil follow unfollow ler. Caranya kurang baik tapi bilangan followers boleh mencecah puluhan ribu kalau mereka bijak haha. Tapi sebaiknya followlah secara cermat haha. Hah, tengok kak eton nak cakap sesuatu kat mereka yang bajet hot tu. haha : 


Actually ada banyak sebab lagi tapi ni je la yang terlintas masa update entri ini. Kalau korang ada sebab lain, boleh share di ruangan komen tau. Maaf jika ada terkasar bahasa. Terima kasih kerana meluangkan masa untuk baca hehe. 


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Haa.. Momi tak tahu kenapa teruja sangat ni haha. Sebelum ni ada khabar berita pasal button like akan ada 'emoticon', tapi masa tu Momi tak amek port sangat hehe. Tetapi, pada awal pagi 26 Februari 2016 ni, tiba-tiba Button Like jadi semacam. Bila 'mouse over' je kat button Like rupanyaaa dah keluar pon. Seriuss comel sangat okay! hahaha


Untuk korang yang teruja seperti Momi, korang hanya perlu 'mouse over' kat button like (untuk yang guna Laptop/Desktop) atau tekan button 'Like' lama-lama  (untuk pengguna Handphone) untuk dapat button 'Reaction' seperti gambar diatas. Comel kan? hehe. Button-button comel ini ada maknanya, rasanya sebelum ni ramai yang mintak button 'dislike' well, diorang buat button yang lebih comel seperti berikut :

Like - Macam selalu, jika anda setuju. hehe
Love - Ala-ala Instagram & Twitter tapi kaler pink dia sangat comel hehe.
Haha - Untuk mereka yang suka gelak atau yang nak gelak tapi tak terluah tu, boleh guna button ni.
Wow - Wow ni sama ada korang terkejut atau terpegun.
Sad - Jika korang terbaca cerita sedih, atau menyayat hati, ini button sesuai.
Angry - Rasanya inilah pengganti 'dislike' tu haha!


Macam mana nak tahu siapa yang like? Jangan risau, korang boleh check siapa yang like post korang. Bukan like ke, boleh 'divide' mengikut emotion. seronoknyaa! Tak semua yang dapat button ni lagi, nanti adalah ye. Mohon bersabar hee. Korang rasa seronok tak dengan function baru Facebook ni? atau sebaliknya. Tinggalkan dekat ruangan komen okay. ^__^

Facebook Reaction Buttons | Facebook New Like Button | Why Mark Zukerberg Made Reactions Button | How To Use Reaction Button | Cara Guna Reaction Button

February 26, 2016

Facebook Reaction Button Yang Comel!


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Haa.. Momi tak tahu kenapa teruja sangat ni haha. Sebelum ni ada khabar berita pasal button like akan ada 'emoticon', tapi masa tu Momi tak amek port sangat hehe. Tetapi, pada awal pagi 26 Februari 2016 ni, tiba-tiba Button Like jadi semacam. Bila 'mouse over' je kat button Like rupanyaaa dah keluar pon. Seriuss comel sangat okay! hahaha


Untuk korang yang teruja seperti Momi, korang hanya perlu 'mouse over' kat button like (untuk yang guna Laptop/Desktop) atau tekan button 'Like' lama-lama  (untuk pengguna Handphone) untuk dapat button 'Reaction' seperti gambar diatas. Comel kan? hehe. Button-button comel ini ada maknanya, rasanya sebelum ni ramai yang mintak button 'dislike' well, diorang buat button yang lebih comel seperti berikut :

Like - Macam selalu, jika anda setuju. hehe
Love - Ala-ala Instagram & Twitter tapi kaler pink dia sangat comel hehe.
Haha - Untuk mereka yang suka gelak atau yang nak gelak tapi tak terluah tu, boleh guna button ni.
Wow - Wow ni sama ada korang terkejut atau terpegun.
Sad - Jika korang terbaca cerita sedih, atau menyayat hati, ini button sesuai.
Angry - Rasanya inilah pengganti 'dislike' tu haha!


Macam mana nak tahu siapa yang like? Jangan risau, korang boleh check siapa yang like post korang. Bukan like ke, boleh 'divide' mengikut emotion. seronoknyaa! Tak semua yang dapat button ni lagi, nanti adalah ye. Mohon bersabar hee. Korang rasa seronok tak dengan function baru Facebook ni? atau sebaliknya. Tinggalkan dekat ruangan komen okay. ^__^

Facebook Reaction Buttons | Facebook New Like Button | Why Mark Zukerberg Made Reactions Button | How To Use Reaction Button | Cara Guna Reaction Button


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini dah trending bila scroll Instagram tu, ramai orang post gambar #2015bestnine. Ingatkan dekat Insta saya je, rupanya It's everywhere haha. Lepas tu ternampak rakan blogger dari Indonesia, Una post tentang #2015BestNine ni, ohh baru faham. hehe. Memandangkan tahun 2016 beberapa hari je, 2015bestnine.com buat satu gambar yang memuatkan 9 gambar terbaik (berdasarkan like terbanyak) serta jumlah gambar dan like yang korang peroleh sepanjang 2015. Wahh~ seronoknya. Mana mungkin saya tak cuba haha tadaaa~ :


Wahh menarik tak koleksi gambar terbaik saya tahun 2015? hahahaa So korang mesti nak cuba kan? Ape lagi Jom saya ajar cara nak guna 2015BestNine ni, sangat senang je hehe : 

1. Taip kat google "best2015nine" dan search.

2. Lepas tu klik yang first search , klik yang ni pon okay (2015bestnine.com

3. Beginilah rupanya 2015bestnine.com tu, kat situ diaorang siap tunjuk Top 10 Instagrammer (mostly artis) punya 2015 Best Nine : 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

4. Lepas tu korang letak id Instagram dekat "instagram ID" tu dan klik "GET".

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

5. Tadaaaa... dah siap!. Korang boleh save je gambar tu . Sama ada nak "Original Version" (seperti yang tertera di bawah) atau "Picture Only Version" , yang remove bilangan like dan gambar tu . 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

6. Ape lagi masuk la dekat Instagram. Jangan lupa hashtag #2015BestNine :)
A photo posted by #MOMI ™ (@rafzantomomi) on

Terima kasih kerana baca. hehe

Cara Nak Guna 2015bestnine | How to use 2015bestnine for instagram | Tips guna 2015bestnine 
December 29, 2015

Cara Nak Guna 2015BESTNINE Untuk Instagram


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini dah trending bila scroll Instagram tu, ramai orang post gambar #2015bestnine. Ingatkan dekat Insta saya je, rupanya It's everywhere haha. Lepas tu ternampak rakan blogger dari Indonesia, Una post tentang #2015BestNine ni, ohh baru faham. hehe. Memandangkan tahun 2016 beberapa hari je, 2015bestnine.com buat satu gambar yang memuatkan 9 gambar terbaik (berdasarkan like terbanyak) serta jumlah gambar dan like yang korang peroleh sepanjang 2015. Wahh~ seronoknya. Mana mungkin saya tak cuba haha tadaaa~ :


Wahh menarik tak koleksi gambar terbaik saya tahun 2015? hahahaa So korang mesti nak cuba kan? Ape lagi Jom saya ajar cara nak guna 2015BestNine ni, sangat senang je hehe : 

1. Taip kat google "best2015nine" dan search.

2. Lepas tu klik yang first search , klik yang ni pon okay (2015bestnine.com

3. Beginilah rupanya 2015bestnine.com tu, kat situ diaorang siap tunjuk Top 10 Instagrammer (mostly artis) punya 2015 Best Nine : 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

4. Lepas tu korang letak id Instagram dekat "instagram ID" tu dan klik "GET".

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

5. Tadaaaa... dah siap!. Korang boleh save je gambar tu . Sama ada nak "Original Version" (seperti yang tertera di bawah) atau "Picture Only Version" , yang remove bilangan like dan gambar tu . 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

6. Ape lagi masuk la dekat Instagram. Jangan lupa hashtag #2015BestNine :)
A photo posted by #MOMI ™ (@rafzantomomi) on

Terima kasih kerana baca. hehe

Cara Nak Guna 2015bestnine | How to use 2015bestnine for instagram | Tips guna 2015bestnine 


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Sekali lagi nak kongsi tips dalam #MomiTips hehe. Kali ni nak bagi tips macam mana nak 'detect' / dapat tahu kalau ada orang unfollow kita di Instagram. Tak pasti sama ada ramai yang dah tahu ke belum. Yang dah tahu tu boleh share-share okay hehe. Selalunya saya check orang-orang yang unfollow saya melalui aplikasi (apps) di handphone. Nak tahu aplikasi apa?


Tadaaaa inilah dia. "InstaFollow". Banyak lagi apps yang saya pernah cuba tapi yang ni jugak best rasanya. Apps ni percuma tapi beberapa feature je yang boleh guna seperti "Gained Followers", "Lost Followers", ''Non-Followers", "Mutual Friends" & "Fans". Yang lain kalau nak jugak kene bayar yer hehe. Cara nak dapatkan apps ini hanyalah men-download-nya dekat Google Play (untuk pengguna Android), yang Apple tak sure ade ke tak hehe. Saya dengan rajinnya nak menerangkan setiap feature yang percuma tu untuk korang faham cara nak guna hehe.


Gained Followers
Ada berlaku pertambahan followers dekat Instagram korang tu. Berapa orang yang dah follow Instagram ikut masa anda aktifkan apps tu. 

Lost Followers
Bila korang kehilangan Followers, haaa disinilah tempatnya korang nak tengok siapa nak nakai sangat main unfollow-unfollow ni haha. *pegang rotan*

Non-Followers
Ruangan ni paling seronok sebab korang boleh unfollow orang yang tak follow korang tu. Lagi-lagi yang baru unfollow hehe.

Mutual Friends
Yang ni tak berapa penting sangat, hanya nak bagitu korang yang mana korang follow each other. Ni tak perlu risau eh hehe. 

Fans
Kalau korang nak checklah kot-kot ada yang terlupa 'followback', inilah tempatnya. 

Dengan adanya apps ini senanglah korang nak tengok siapa keluar masuk dekat Instagram tu hehe. Tak payah risau dah yer. Diharapkan tips ini membantu dan berguna untuk mereka yang memerlukan hehe. Bukan ada 1 je apps macamni, sebenarnya banyak lagi okay. Kalau korang ada guna yang lain, share-share la ye hehe. :) 

December 09, 2015

Cara Nak Tahu Siapa Unfollow Korang Di Instagram?



Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Sekali lagi nak kongsi tips dalam #MomiTips hehe. Kali ni nak bagi tips macam mana nak 'detect' / dapat tahu kalau ada orang unfollow kita di Instagram. Tak pasti sama ada ramai yang dah tahu ke belum. Yang dah tahu tu boleh share-share okay hehe. Selalunya saya check orang-orang yang unfollow saya melalui aplikasi (apps) di handphone. Nak tahu aplikasi apa?


Tadaaaa inilah dia. "InstaFollow". Banyak lagi apps yang saya pernah cuba tapi yang ni jugak best rasanya. Apps ni percuma tapi beberapa feature je yang boleh guna seperti "Gained Followers", "Lost Followers", ''Non-Followers", "Mutual Friends" & "Fans". Yang lain kalau nak jugak kene bayar yer hehe. Cara nak dapatkan apps ini hanyalah men-download-nya dekat Google Play (untuk pengguna Android), yang Apple tak sure ade ke tak hehe. Saya dengan rajinnya nak menerangkan setiap feature yang percuma tu untuk korang faham cara nak guna hehe.


Gained Followers
Ada berlaku pertambahan followers dekat Instagram korang tu. Berapa orang yang dah follow Instagram ikut masa anda aktifkan apps tu. 

Lost Followers
Bila korang kehilangan Followers, haaa disinilah tempatnya korang nak tengok siapa nak nakai sangat main unfollow-unfollow ni haha. *pegang rotan*

Non-Followers
Ruangan ni paling seronok sebab korang boleh unfollow orang yang tak follow korang tu. Lagi-lagi yang baru unfollow hehe.

Mutual Friends
Yang ni tak berapa penting sangat, hanya nak bagitu korang yang mana korang follow each other. Ni tak perlu risau eh hehe. 

Fans
Kalau korang nak checklah kot-kot ada yang terlupa 'followback', inilah tempatnya. 

Dengan adanya apps ini senanglah korang nak tengok siapa keluar masuk dekat Instagram tu hehe. Tak payah risau dah yer. Diharapkan tips ini membantu dan berguna untuk mereka yang memerlukan hehe. Bukan ada 1 je apps macamni, sebenarnya banyak lagi okay. Kalau korang ada guna yang lain, share-share la ye hehe. :) 


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Tiba-tiba saya rasa nak share sikit pasal post dekat sosial media ni. Entri ni rasanya bagus untuk mereka yang ada business online hehe. Korang pernah terfikir tak ada satu masa bila korang post tak kiralah status ke, gambar ke dekat Facebook atau Instagram . Bila korang post kadang-kadang like kurang, kadang-kadang like tu banyak pulak. Haa.. I was think the same! hehe  


Sebenarnya pengguna sosial media biasanya akan aktif waktu-waktu tertentu. Ade la beberapa peratus yang 24 jam online (macam saya hehe) akan online sepanjang masa. Sekarang kan internet boleh diakses dia mana-mana saja, tak pelik kalau ada orang boleh online 24 jam ni. Haa.. korang mesti nak tahu kan selalunya orang aktif bila? Kebanyakkan adalah dari Facebook & Instagram. Ni sekadar apa yang saya sendiri kajilah (tapi tak beria pon) haha :

8.00 - 9.00 Pagi 
Waktu ni saya rasa memang sesuai untuk korang update . Berkemungkinan orang sedap bersiap pergi kerja, sedang sarapan pagi, atau baru sampai tempat kerja untuk hari biasa. Kalau hujung minggu mungkin tak ramai yang bangun awal pagi ni sebab hari cuti melainkan kalau orang tu kerja hujung minggu dan bangun untuk solat subuh. :)

12.00 Tengah Hari - 2.00 Petang
Waktu ini sangatlah sesuai untuk korang update. Kebanyakkan pengguna sosial media memang aktif masa ni. Mungkin diorang tengah nak keluar lunch atau sedang lunch, berehat masa ni. Masa ni apa yang korang update akan dapat attention dari rakan-rakan atau pengikut anda. Waktu ni memang sesuai untuk para peniaga online untuk update barang yang nak dijual.

4.30 Petang - 6.00 Petang
Saya pernah cuba update masa ni, dan ternyata memang berkesan sebab waktu ini adalah waktu orang bersiap nak pulang dan nak pulang dari kerja.

8.00 Malam - 9.30 Malam
Waktu ini adalah waktu perdana (haha perdana bagai). Kebanyakkan pengguna sosial media akan aktif masa ni untuk mengetahui berita terkini, bukan dekat TV je, dekat Facebook pon sama. Waktu ni memang sesuai untuk para peniaga online untuk update barang yang nak dijual.

10.45 Malam - 11.45 Malam
Pernah mencuba untuk update masa ini. Ternyata memang not bad 'Like' yang dapat. Korang mesti tahu, masa ni pengguna sosial media dah nak masuk tidur, jadi sebelum tidur tu tengok-tengok dulu sosial media mereka hehe. Memang dah jadi kebiasaan sesetengah dari kita melawat Facebook, Twitter & Instagram sebelum tidur hehe.

Haa... untuk pengetahuan korang, hujung minggu memang susah sikit orang nak guna sosial media sebab kebanyakkan dari mereka ada yang meluangkan masa bersama keluar, pergi bercuti dan sebagainya. Kalau korang ada cadangan sila tinggalkan kat ruangkan komen, sharing is caring hehe. Diharapkan entri ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan. Semoga berjaya dan selamat mencuba! hehe

December 07, 2015

Waktu Yang Sesuai Untuk Post Di Sosial Media


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Tiba-tiba saya rasa nak share sikit pasal post dekat sosial media ni. Entri ni rasanya bagus untuk mereka yang ada business online hehe. Korang pernah terfikir tak ada satu masa bila korang post tak kiralah status ke, gambar ke dekat Facebook atau Instagram . Bila korang post kadang-kadang like kurang, kadang-kadang like tu banyak pulak. Haa.. I was think the same! hehe  


Sebenarnya pengguna sosial media biasanya akan aktif waktu-waktu tertentu. Ade la beberapa peratus yang 24 jam online (macam saya hehe) akan online sepanjang masa. Sekarang kan internet boleh diakses dia mana-mana saja, tak pelik kalau ada orang boleh online 24 jam ni. Haa.. korang mesti nak tahu kan selalunya orang aktif bila? Kebanyakkan adalah dari Facebook & Instagram. Ni sekadar apa yang saya sendiri kajilah (tapi tak beria pon) haha :

8.00 - 9.00 Pagi 
Waktu ni saya rasa memang sesuai untuk korang update . Berkemungkinan orang sedap bersiap pergi kerja, sedang sarapan pagi, atau baru sampai tempat kerja untuk hari biasa. Kalau hujung minggu mungkin tak ramai yang bangun awal pagi ni sebab hari cuti melainkan kalau orang tu kerja hujung minggu dan bangun untuk solat subuh. :)

12.00 Tengah Hari - 2.00 Petang
Waktu ini sangatlah sesuai untuk korang update. Kebanyakkan pengguna sosial media memang aktif masa ni. Mungkin diorang tengah nak keluar lunch atau sedang lunch, berehat masa ni. Masa ni apa yang korang update akan dapat attention dari rakan-rakan atau pengikut anda. Waktu ni memang sesuai untuk para peniaga online untuk update barang yang nak dijual.

4.30 Petang - 6.00 Petang
Saya pernah cuba update masa ni, dan ternyata memang berkesan sebab waktu ini adalah waktu orang bersiap nak pulang dan nak pulang dari kerja.

8.00 Malam - 9.30 Malam
Waktu ini adalah waktu perdana (haha perdana bagai). Kebanyakkan pengguna sosial media akan aktif masa ni untuk mengetahui berita terkini, bukan dekat TV je, dekat Facebook pon sama. Waktu ni memang sesuai untuk para peniaga online untuk update barang yang nak dijual.

10.45 Malam - 11.45 Malam
Pernah mencuba untuk update masa ini. Ternyata memang not bad 'Like' yang dapat. Korang mesti tahu, masa ni pengguna sosial media dah nak masuk tidur, jadi sebelum tidur tu tengok-tengok dulu sosial media mereka hehe. Memang dah jadi kebiasaan sesetengah dari kita melawat Facebook, Twitter & Instagram sebelum tidur hehe.

Haa... untuk pengetahuan korang, hujung minggu memang susah sikit orang nak guna sosial media sebab kebanyakkan dari mereka ada yang meluangkan masa bersama keluar, pergi bercuti dan sebagainya. Kalau korang ada cadangan sila tinggalkan kat ruangkan komen, sharing is caring hehe. Diharapkan entri ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan. Semoga berjaya dan selamat mencuba! hehe