Recently...

09:00:00 Rafzan Tomomi 21 Comments


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Salam Jumaat yer. Sekarang ni semakin rajin pulak kite nak update blog ni, semangat baru la katekan. haha Okeylah tajuk entri ni pon "recently..." , so nak cerita lah sikit baru-baru nitersedar diri yang berat badan dah naik. T^T  Niat nak kuruih pernah ada tahun 2013 sampai puasa tahun lepas, hampir berjaya kurangkan berat sampai 10kg, rasa macam tak percaya tapiiii.... lepas raya mula la, penuh dengan rumah terbuka, makanan yang lazat-lazat mula buat badan ni naik semula. Bulan 10 hari tu dah sedar sebenarnya tapi biasalah malas punya pasal, haha awal tahun ni baru la sedar betul-betul. haha InsyaAllah saya dah mula untuk 'kurangkan apa yang patut' mulai minggu ni. Semoga semuanya berjalan lancar, saya cuba slow-slow, macam dulu terlalu cepat sangat. Mudah-mudahan tercapai la kan niat kurangkan berat badan ni. hee Korang ade tak tips nak kuruskan badan? kalau ada, kongsi-kongsi ler. hehe :)


21 comments:

  1. mak jemah bagi tips sket kat adik..salah satunya nak kena tingkatkan metabolisma kalau nak kurus. satu benda yang senang nak buat utk tingkatkan metabolisma adalah dengan bersenam. buatlah lompat setempat kat rumah tu lepas balik keje sampai berpeluh hehehehe

    ReplyDelete
  2. ohhh menarik.. terima kasih atas feedback mak jemah. saya nak cubalah hehe ^___^

    ReplyDelete
  3. haritu akk mcm dah boleh kurus sikit masa berpantang.. balik kl je, hambbiiikkk.. makan punyalah lewat malam.. gemuk balikikkk.. nak kurus , makan lauk pantang je laa.. x sabar nak preggy lg..nnti boleh berpantang.. hahaha

    ReplyDelete
  4. Good luck! Sama la kiter nak kurus haha. Eat 6 small meals a day, banyakkan minum air and exercise jgn lupa, walaupun 30 mins :D

    ReplyDelete
  5. hehehe tu laa kene kawal , bila dah mula, susah nak berhenti :D insyaAllah

    ReplyDelete
  6. @Syaza Suhana : hee okeyy. thanks for the tipss! goodluck too ^__^

    ReplyDelete
  7. awk bole ambik supplemen selain kurgkan makan and amalkan senama..so far saya guna shaklee..

    ReplyDelete
  8. cik karmila : ohhh. saya tak guna apa2 supplement. ahahaaa

    ReplyDelete
  9. Terbaik.
    samalah misi kitaaa..
    Nadia guna diet defisit kalori, macam Kevin Zahari punya..

    heee.

    ReplyDelete
  10. ye ke? Goodluck yer. InsyaAllah semuanya okey :)

    ReplyDelete
  11. Minum cuka epal dik. sesudu sebelum makannan yang heavy. Lepas tu buat senaman ringan sikit dalam masa 15 minit setiap hari insyaalah kurus. Orang lelaki senang nak susut sebab cuma lemak dan tak ada selulit.

    ReplyDelete
  12. By the way akak follower adik yg ke 456.
    Selamat dan happy blogging.

    ReplyDelete
  13. ye ke kak? okey2. nanti saya cuba. terima kasih ya kak. :)

    ReplyDelete
  14. wah, turun 10kg tu..huhu
    sy tak makan nasi 2 bulan, Alhamdulillah ade kesan. balik umah ni, makan nasi segenggam jew.nak kawal =)
    singgah kat sini n follow..

    ReplyDelete
  15. yuppp , lepas tu.... ahahahhaah!
    tu la, tapi ramai marah saya sebab diorang kata nasi tak salah. huhu T^T okeyyy terima kasih ya :)

    ReplyDelete
  16. Alaaaa cerita osl berat badan ni kan haishhhh rindu nak zmn bdn 50-54.. Hahahah skrg ni ermmm dh mcm tong dram. heheh Good luck rafzan dpt berat yg ideal... Xmkn ns blh tp nk kekalkan tu semput gak. hehhe

    ReplyDelete
  17. Ummi Zarra : nanges okey. hahaha takpelah yang penting kita cuba kan? hee insyaAllah turun sikit pon okey lah :)

    ReplyDelete