10 Filem Box Office Yang Meraih Kutipan Tertinggi!

23:42:00 Rafzan Tomomi 2 Comments


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Tengok tajuk pon mesti teruja nak tahu kan 10 filem yang meraih kutipan tertinggi sepanjang zaman dan bestnya, 10 filem box office ni mengutip lebih dari 1 billion . Woah! Memang awesome! Ada 4 filem dari tahun 2015 memasuki Top 10 ni, memang bersaing sungguh diorang tahun ni hehe. Jom tengok 10 filem tersebut : 

10 Minions
(sumber : google)


Tahun Di Tayangkan : 2015
Kutipan : $1,157,074,097


09 Iron Man 3
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2013
Kutipan : $1,215,439,994

08 Frozen
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2013
Kutipan : $1,279,852,693

07 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2011
Kutipan : $1,341,511,219

06 Avengers: Age of Ultron
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2015
Kutipan : $1,405,035,767

05 Furious 7
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2015
Kutipan : $1,514,827,481

04 The Avengers
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2012
Kutipan : $1,519,557,910

03 Jurassic World 
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2015
Kutipan : $1,668,912,312

02 Titanic
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 1997
Kutipan : $2,186,772,302

01 Avatar
(sumber : google)

Tahun Di Tayangkan : 2009
Kutipan : $2,787,965,087

Untuk pengetahuan korang, kutipan filem-filem ini hanya dikutip dari kutipan panggung wayang sahaja, tak termasuk kutipan dari Home Media (seperti DVD) dan TV. 8 dari 10 filem di atas saya dah tengok, dan filem yang banyak kali saya tengok ialah "Frozen" dan "Titanic". Agaknya apa filem yang akan masuk TOP 10 akan datang? Sama-sama kita tunggu nanti okay hehe. Maklumat di atas diambil dari Wikipedia Bahasa Omputeh . :)




2 comments: