#Siarsiar : Bangkok, Thailand 7/3~10/3 [Bahagian 5/Akhir] - Chao Phraya River & Goodbye Bangkok!

09:00:00 Rafzan Tomomi 4 Comments


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Akhirnya bahagian terakhir #SiarSiar di Bangkok, Thailand. Kali ni panjang sikit yer. hahaha Ape lagi, jom ler sambung baca.





Isnin, 9 Mac 2015
Hari ke-3 dan hari terakhir nak jenjalan kat Bangkok ni. Pagi tu memang bangun awal jugak sebab hari itu nak pergi jalan-jalan dekat sungai pulak, iaitu "Chao Pharaya River". Macam biasa berjalan dari Hotel ke BTS dalam masa 15 minit. Perjalanan dari BTS Phrom Pong ke BTS Saphan Taksin dalam 42bhat.


*Bersama pak cik tu*

Tanpa diduga berkenalan dengan seorang pak cik yang katanya seorang guru, dan dia tahu sikit-sikit pasal Malaysia dan kitorang terus borak sampai BTS Saphan Taksin. Katanya lagi, dia tahu tempat nak naik boat dekat Chao Pharaya River tu, kitorang pon terus ler percaya beliau. Setelah bersetuju, kitorang pon naik la dekat jeti ape tah namanya (sebolehnya tak nak ingat saat ini. haha). Seorang 400bhat (RM40 gitu) , katanya nak bawak kitorang ke tempat nak pergi. Lalu kami naiklah boat tersebut.


*The Peace*

*menikmati suasana sungai gitu*

Masa naik ni tah mana-mana la pak cik ni bawak, dia pulak susah nak cakap english jadi kitorang pon ikut la sambil krik-krik-krik dikepala. haha Pastu dia berhenti dekat Wat Pho. Wat Pho ni antara tokong tertua di Bangkok. Kitorang pulak diberi 15 minit je. Apa?? 15 minit je? hahah Sempat bergambar dekat luar je masa tu, boleh laaa ade jugak gambar depan tu. haha Dengan krik-krik-kriknya kitorang naik balik, dia kata tempat yang kitorang nak pergi seterusnya ni hentian terakhir. Memang tak faham dan paling menyirap tengok uncle tu dok byebye kitorang. hahaha Adoii kesian. Kitorang syak pak cik yang rekemen kitorang mula-mula tadi sekongkol dengan diorang ni. fuhh~ -.-" (Penting : Sila search blog-blog pasal sungai ni dan kat mana naik boat sebelum ke sini, elakkan tanya orang luar takut diorang ada niat lain. hehe)


*yeay naik tuktuk*

Masa turun dekat situ dah la tak tahu mana, kitorang decide nak berjalan-jalan saje lepas tu. haha Tetibe ada pak cik Tuktuk tanya nak pergi mana, kitorang pon setuju sahaja. Kitorang nak jenjalan dekat Chinatown pulak.  Perjalanan ke sana agak jauh sedikit dan kitorang dicaj 200bhat. Saya naik dengan Abadik, Ayman naik dengan Zaki & Bob naik dengan isterinya. Kitorang sampai jugak dekat Chinatown tu tapi Bob & wife masih tak sampai, rupanya pak cik tu berhentikan dia kat tempat lain. hahaha Memang sedihlah hari tersebut. Pastu jenjalan situ tanpa hala tuju, kitorang pon masuk Tesco sekejap, beli air je pon~ hahaha Lepas tu memasing decide nak ke MBK Mall je la, senang . Nak makan dekat Yana Restaurant je. haha


*bincang*

Tunggu bas pon satu sedih jugak, salah tempat menunggu. Nasib ada orang tolong , kitorang kene naik bas No. 25 . Kitorang pon tunggulah sampai bas datang. Cuaca mase tu sangat panas terik okey, nasib tempat menunggu bas ada bumbung. haha Bas pon sampai, naiklah kitorang bas tu. Sampai ke destinasi takde pulak orang nak amek duit nak bayar tiket, kitorang pon turun je sebab tengok sebelum-sebelum ni pon orang tak bayar. Masa turun pak cik bas macam membebel, tapi kitorang krik-krik-krik sebab dia bebel dalam bahasa dia. Jalan sikit la nak ke MBK Mall tu.

*Swimming Pool Hotel tu, cantik kan?*

Setibanya dekat MBK Mall, ape lagi terjah Yana Restaurant lerr. hahaa Semua rasa tak puas hati dan lapar . Lepas je makan , diorang nak jenjalan dekat mall tu. Mase tu duit memasing semakin kurang jadi takde benda dah nak buat, so kitorang pon balik. hahaa Balik tu, semua nak lepak dekat Swimming pool, memang kelas okey. Saya tak mandi mase tu hahahaa. Mase tu borak-borak dan gelak tak ingat dunia. hahahaa Malam tu pulak, habiskan semua stock megi dan makanan-makanan. Ye ler esok tu dah nak balik. Tamat sudah hari ke-3 :)


*Goodbye*

Selasa, 10 Mac 2015
Hari terakhir disini. Pukul 5.30 pagi dah bangun okey. ahhaa Barang-barang dah kemas semalamnya so tak ler kelam kabut pagi tu kan. Pagi tu ada sedikit benda lawak berlaku, kitorang dengan confidentnya naik ketapi ke stesen Phaya Thai sebab nak interchange dengan Airport Rail Link (terus ke airport). Kitorang pon naik ler sampai Suvarnabhumi Airport. Kitorang pulak lupa sebenarnya kitorang balik dari Don Mueng Airport. Nasib baiklah ada bas shuttle dari Suvarnabhumi Airport ke Don Mueng Airport. hahaha Perjalanan nak dekat satu jam jugak. Mase tu flight 10.00 pagi, sampai je sana flight delay 10.25 pagi. Tapi nasiblah sampai awal. hahaha (Penting : Pastikan korang check tiket nak balik tu, korang berlepas dari mana?).



















Overall percutian ini sangat best! walaupun tak pergi banyak tempat tapi seronok berjalan-jalan, tinggalkan stress di kampung halaman sebentar. hahaha Terima kasih kepada hotel "Waterford Diamond Tower" yang service yang okeylah~ walaupun ada beberapa benda tak best berlaku tapi diorang datang dengan pantas tapi serius puas hati dengan apartment yang kitorang duduk tu. hehe Paling penting pengalaman kene tipu tu cukup menarik sekali untuk kitorang walaupun masih bengang sebenarnya tapi okeylah dapat naik boat. hahaha Terima kasih team #ChantekBangkok : Abadik, Ayman, Zaki, Bob & Kak Didi (Sofea) membawa saya ke sini. haha Terima kasih kepada korang jugak yang mengikuti dari bahagian satu sampai akhir. hee Terima kasih membaca. Harap beberapa peringatan & tips memberi manfaat pada korang nak ke Bangkok nanti okey. :)

*Byebye*


Foto Diorang
Edit by Rafzan Tomomi

How to go Chao Phraya River | How to get Tuktuk in Bangkok 

4 comments:

  1. cantik-cantik gambar..MJ belum pernah ke bangkok, boleh dijadikan destinasi pilihan juga ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. heee jangan lupa nanti hehe

      Delete
  2. Untungla dapat g melancong ksebelah sana.Kitew nak masuk sana pun tak pernah lagi...nama je suami orang timur tapi tak ada peluang nak g sempadan sana.harap hujung tahun ni ada kesempatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bersyukur dapat jalan kat negara orang, nikmat lepas lama kumpul duit nak pergi. hehehe InsyaAllah, ada masa pergi okey ^___^

      Delete