Aidilfitri
10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!
10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Tinggal beberapa hari nak raya ni, bukan main lagi lagu raya dah berkumandang dengan rancaknya di corong-corong radio sejak puasa ke-15 lagi. Semua orang ada lagu raya kegemaran mereka tersendiri, dan entri kali ini saja nak menyajikan 41 lagu raya tak kira lama atau baru, yang kebiasaannya kita dengar bila nak dekat raya. Antara lagu raya yang lama dan baru, saya pastu lagu raya lama lebih memberi impak lebih nak sambut raya tu. hihi

10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!

01 Balik Kampung | Sudirman
Ini semestinya pilihan ramai! Lagi-lagi bila 'feel' nak balik kampung tu. Teringat masa kecik dulu memang seronok bila balik kampung Pontian, Johor naik bas satu keluarga. Pasti terngiang di telinga lagu ini. [Dengar Di Sini!]  

02 Suasana Hari Raya | Anuar Zain & Elina
Lagu ini akan mengingatkan korang ada suasana hari raya masa korang kanak-kanak dulu. Seronok kan? [Dengar Di Sini!]

03 Dendang Perantau | P. Ramlee
Lagu ini adalah salah satu lagu yang paling nak elak di dengar oleh mereka yang berada diperantauan. haha Lebih-lebih lagi dinyanyikan oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, cukup buat hati sebak. T^T  [Dengar Di Sini!]

04 Warna Warni Aidilfitri | Hattan, Amy Mastura, Shima, A to Z, Impression, Erra Fazira, Kool, Spring, Lefthanded
Nak rasa kemeriahan beraya bersama keluarga? Inilah lagu yang sesuai. Pasti meriah! Gandingan suara-suara hebat dalam lagu ni buat dia lagi best. [Dengar Di Sini!]

05 Nazam Lebaran | Siti Nurhaliza
Peminat Dato' Siti Nurhaliza pasti akan meminati lagu raya ni. Even ada beberapa lagi lagu seperti Air Mata Syawal, Anugerah Aidilfitri dan Sesuci Lebaran, lagu ni semestinya 'stuck' di kepala korang. :) [Dengar Di Sini!]

06 Dari Jauh Ku Pohon Maaf | Sudirman
Antara lagu yang pasti buat orang yang berada diperantauan menitiskan air mata. Lirik dia memang buat air mata bercucuran. Walaupun tak pernah lagi berasa beraya diperantauan, dengar pon cukup untuk rasa sebak. T^T [Dengar Di Sini!]  

07 Cahaya Di Aidilfitri | Black Dog Bone
Bila dengar lagu ni, mesti rasa sebak. :( [Dengar Di Sini!]

08 Bila Takbir Bergema | Rafeah Buang
Ini lagu kegemaran saya dan adik saya. haha We just love the lyric. hahaha [Dengar Di Sini!]

09 Satu Hari Di Hari Raya | M. Nasir
Lagu nyanyian M. Nasir ni memang antara yang tip top masa Raya. Best! [Dengar Di Sini!]

10 Selamat Hari Raya | Saloma
Another best song. Sangat legend okay. haha Lirik "Mintak Mak Kuih Sepotong saya mahu makan kerana perut kosong" memang comel. haha [Dengar Di Sini!]

Lagu Raya Lain yang popular (Klik Untuk Dengar):

p/s : Apa lagu favourite korang? Kongsikan ler disini :)

Koleksi Lagu Raya | Download Lagu Raya | Senarai Lagu Raya Popular | Muat Turun Lagu Raya 
يوليو 03, 2015

10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!

10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!
10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Tinggal beberapa hari nak raya ni, bukan main lagi lagu raya dah berkumandang dengan rancaknya di corong-corong radio sejak puasa ke-15 lagi. Semua orang ada lagu raya kegemaran mereka tersendiri, dan entri kali ini saja nak menyajikan 41 lagu raya tak kira lama atau baru, yang kebiasaannya kita dengar bila nak dekat raya. Antara lagu raya yang lama dan baru, saya pastu lagu raya lama lebih memberi impak lebih nak sambut raya tu. hihi

10 Lagu Raya Yang Selalu Kita Dengar Bila Nak Raya!

01 Balik Kampung | Sudirman
Ini semestinya pilihan ramai! Lagi-lagi bila 'feel' nak balik kampung tu. Teringat masa kecik dulu memang seronok bila balik kampung Pontian, Johor naik bas satu keluarga. Pasti terngiang di telinga lagu ini. [Dengar Di Sini!]  

02 Suasana Hari Raya | Anuar Zain & Elina
Lagu ini akan mengingatkan korang ada suasana hari raya masa korang kanak-kanak dulu. Seronok kan? [Dengar Di Sini!]

03 Dendang Perantau | P. Ramlee
Lagu ini adalah salah satu lagu yang paling nak elak di dengar oleh mereka yang berada diperantauan. haha Lebih-lebih lagi dinyanyikan oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, cukup buat hati sebak. T^T  [Dengar Di Sini!]

04 Warna Warni Aidilfitri | Hattan, Amy Mastura, Shima, A to Z, Impression, Erra Fazira, Kool, Spring, Lefthanded
Nak rasa kemeriahan beraya bersama keluarga? Inilah lagu yang sesuai. Pasti meriah! Gandingan suara-suara hebat dalam lagu ni buat dia lagi best. [Dengar Di Sini!]

05 Nazam Lebaran | Siti Nurhaliza
Peminat Dato' Siti Nurhaliza pasti akan meminati lagu raya ni. Even ada beberapa lagi lagu seperti Air Mata Syawal, Anugerah Aidilfitri dan Sesuci Lebaran, lagu ni semestinya 'stuck' di kepala korang. :) [Dengar Di Sini!]

06 Dari Jauh Ku Pohon Maaf | Sudirman
Antara lagu yang pasti buat orang yang berada diperantauan menitiskan air mata. Lirik dia memang buat air mata bercucuran. Walaupun tak pernah lagi berasa beraya diperantauan, dengar pon cukup untuk rasa sebak. T^T [Dengar Di Sini!]  

07 Cahaya Di Aidilfitri | Black Dog Bone
Bila dengar lagu ni, mesti rasa sebak. :( [Dengar Di Sini!]

08 Bila Takbir Bergema | Rafeah Buang
Ini lagu kegemaran saya dan adik saya. haha We just love the lyric. hahaha [Dengar Di Sini!]

09 Satu Hari Di Hari Raya | M. Nasir
Lagu nyanyian M. Nasir ni memang antara yang tip top masa Raya. Best! [Dengar Di Sini!]

10 Selamat Hari Raya | Saloma
Another best song. Sangat legend okay. haha Lirik "Mintak Mak Kuih Sepotong saya mahu makan kerana perut kosong" memang comel. haha [Dengar Di Sini!]

Lagu Raya Lain yang popular (Klik Untuk Dengar):

p/s : Apa lagu favourite korang? Kongsikan ler disini :)

Koleksi Lagu Raya | Download Lagu Raya | Senarai Lagu Raya Popular | Muat Turun Lagu Raya 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada korang semuaa! Masih lagi dalam bulan Syawal, so saya nak update pasal Raya! Raya! Raya! hee Lagi beberapa hari je, Syawal akan meninggalkan kita kan? Masih ada banyak lagi open house sana sini, seronok betul hee. Saya nak share sikit moments-moments raya 2014 ni! :) 

أغسطس 23, 2014

RANDOM RAYA 2014


Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada korang semuaa! Masih lagi dalam bulan Syawal, so saya nak update pasal Raya! Raya! Raya! hee Lagi beberapa hari je, Syawal akan meninggalkan kita kan? Masih ada banyak lagi open house sana sini, seronok betul hee. Saya nak share sikit moments-moments raya 2014 ni! :) 


Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada korang semua. Wahh~ dah lama tak update blog dah ni.. Last update 2 minggu lepas. Maklumlahh busy nak buat persiapan raya lepas tu tahun ni pulak beraya dekat kampung. Tak sempat nak update pape. hahaa Okey jom baca kisah raya saya! hee

أغسطس 04, 2014

AIDILFITRI 1435H : 1 Syawal


Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada korang semua. Wahh~ dah lama tak update blog dah ni.. Last update 2 minggu lepas. Maklumlahh busy nak buat persiapan raya lepas tu tahun ni pulak beraya dekat kampung. Tak sempat nak update pape. hahaa Okey jom baca kisah raya saya! hee


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Apa khabar? Harap semuanya sihat-sihat belaka, sekarang nampak macam jerebu datang jenguk kita balik. haha Hati-hati okey. Okeylah, korang patut tahu yang korang sedang baca entri yang ke-200! *bunyi mercun~~!* Ambik masa setahun jugak nak sampai 200 entri ni. hee Okeylah sempena entri ke-200 ni, jom la kite tetengok balik antara entri pilihan dari 100 hingga 199. Are you ready? Entri ni mungkin panjang sikit. hehe

يونيو 25, 2014

200TH SPECIAL : BEST MOMENTS


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Apa khabar? Harap semuanya sihat-sihat belaka, sekarang nampak macam jerebu datang jenguk kita balik. haha Hati-hati okey. Okeylah, korang patut tahu yang korang sedang baca entri yang ke-200! *bunyi mercun~~!* Ambik masa setahun jugak nak sampai 200 entri ni. hee Okeylah sempena entri ke-200 ni, jom la kite tetengok balik antara entri pilihan dari 100 hingga 199. Are you ready? Entri ni mungkin panjang sikit. hehe



Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Entri kali ni pendek je hehe cerita pasal Sabtu lepas (24.08.2013) saya pergi beraya kat rumah bestie saya, Nisha. Kebetulan minggu lepas (21.08.2013) hari jadi Nisha. *Happy Birthday Nisha~~* Mase tu nak cepat, so tak lama dekat rumah Nisha. Sempat jumpa Shima, Alyn, Kamariah dengan Yus. waaa.. Rindu pulak zaman sekolah hahaha... Thanks Nisha sebab jemput datang rumah, sedap Mee Kari mak kau hehe. :)

hehehe.. Nak menyanyi ke apa tu?

Nisha dan saya :)

Shima dan saya :)

Saya dan Alyn ehehe

Itu je gambar yang ada. hehe Pape pon seronok jugak dapat jumpa diorang, cerita pasal sekolah dulu, kelakar sangat. Okeylah sampai disini sahaja. Assalamualaikum & Bye Bye :)


أغسطس 28, 2013

AIDILFITRI 2013 : JOM RAYA LAGI



Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Entri kali ni pendek je hehe cerita pasal Sabtu lepas (24.08.2013) saya pergi beraya kat rumah bestie saya, Nisha. Kebetulan minggu lepas (21.08.2013) hari jadi Nisha. *Happy Birthday Nisha~~* Mase tu nak cepat, so tak lama dekat rumah Nisha. Sempat jumpa Shima, Alyn, Kamariah dengan Yus. waaa.. Rindu pulak zaman sekolah hahaha... Thanks Nisha sebab jemput datang rumah, sedap Mee Kari mak kau hehe. :)

hehehe.. Nak menyanyi ke apa tu?

Nisha dan saya :)

Shima dan saya :)

Saya dan Alyn ehehe

Itu je gambar yang ada. hehe Pape pon seronok jugak dapat jumpa diorang, cerita pasal sekolah dulu, kelakar sangat. Okeylah sampai disini sahaja. Assalamualaikum & Bye Bye :)



Assalamualaikum & Salam Sejahtera korang! Jumpa lagi dalam entri kali ini. Macam mana korang? Dah banyak ke pergi beraya tu? Raya nak dekat habis ni. hehe Okeylah minggu lepas (dalam 18 Ogos 2013) saya dan keluarga pergi beraya dekat kampung belah Emak saya dekat Kuala Pajam, Beranang, Selangor. Rasenya dah lama tak kesana sebab kampung situ takde sape jaga dah. So saje datang melawat kampung dan reraya rumah atok dan nenek sedara yang masih ada. 

nyum nyum. sedappp!

Sebelum sampai kampung tu, sempat berhenti dekat satu kedai tepi jalan. Ayah teringin nak makan Laksa, nama laksa tu "Laksa Redup Rimba" dan bersama cendol perghhh memang layannn! :D Seronok tengok Umairah makan Laksa. hehe

Keadaan kampung kini.

Lepas tu teruskan perjalanan kami. Sekejap je dah sampai dah kampung. Rindu rasanya hehe Kampung kami takde siapa jaga sebab arwah Atuk dengan Arwah nenek dah takda. Pak cik dan Mak cik semua duduk rumah sendiri. InsyaAllah tahun depan mereka (pepak cik dan memak cik) nak beraya kat kampung, so bersihkan semua nanti. hehehe Tak sabar ^__^ v 

Umairah & Qaisarah bersama Pak Amy hehe

Teruskan perjalanan lagi, ke rumah Along Ida (mak cik sedara). Kami datang berehat sekejap dan kira beraya jugaklah. Macam biasa tangkap gambar hehehe Lepas tu ke rumah Tok Alang dan rumah Nek Wit. Masa beraya tak banyak pulak gambar hehe So jom tengok gambar yang sempat ditangkap : 

Laksa nyum nyummm :D

Umairah comel. nak masuk tak boleh haha

Kuih ni yang paling dicari, akhirnya jumpa! hehe

Memasing dengan Vitagen haha

Umairah buat comel haha

Kusyuknya dia minum Cendol hehe

Saya dan cendol hehe

Mengembara ke alam misteri hahaa

Poyo je depan pagar haha

Nak jugak! hahaha

Pose dulu hehe

ini caranya cover lemak bawah dagu hahaa

Qaisarah

Peace with Umairah hehe

itik.

lari lari hehe

hahahaha .

Macam terbang gitu haha

untunglah lompat haha

Pulasan tak masak lagi haha

Umairah & Trolli mini :D

Umairah comel! :D

Dah tengok? Akhirnya dah selamat beraya. hehe Sebenarnya baru je beraya mase ni. Tak banyak rumah pon pergi tahun ni. Terima kasih kepada yang jemput datang rumah, sorry tak dapat nak hadirkan diri. hee Okeylah sampai disini entri kali ini. Jumpa di entri seterusnya. Assalamualaikum & Bye Bye :)

أغسطس 26, 2013

AIDILFITRI 2013 : JOM RAYA


Assalamualaikum & Salam Sejahtera korang! Jumpa lagi dalam entri kali ini. Macam mana korang? Dah banyak ke pergi beraya tu? Raya nak dekat habis ni. hehe Okeylah minggu lepas (dalam 18 Ogos 2013) saya dan keluarga pergi beraya dekat kampung belah Emak saya dekat Kuala Pajam, Beranang, Selangor. Rasenya dah lama tak kesana sebab kampung situ takde sape jaga dah. So saje datang melawat kampung dan reraya rumah atok dan nenek sedara yang masih ada. 

nyum nyum. sedappp!

Sebelum sampai kampung tu, sempat berhenti dekat satu kedai tepi jalan. Ayah teringin nak makan Laksa, nama laksa tu "Laksa Redup Rimba" dan bersama cendol perghhh memang layannn! :D Seronok tengok Umairah makan Laksa. hehe

Keadaan kampung kini.

Lepas tu teruskan perjalanan kami. Sekejap je dah sampai dah kampung. Rindu rasanya hehe Kampung kami takde siapa jaga sebab arwah Atuk dengan Arwah nenek dah takda. Pak cik dan Mak cik semua duduk rumah sendiri. InsyaAllah tahun depan mereka (pepak cik dan memak cik) nak beraya kat kampung, so bersihkan semua nanti. hehehe Tak sabar ^__^ v 

Umairah & Qaisarah bersama Pak Amy hehe

Teruskan perjalanan lagi, ke rumah Along Ida (mak cik sedara). Kami datang berehat sekejap dan kira beraya jugaklah. Macam biasa tangkap gambar hehehe Lepas tu ke rumah Tok Alang dan rumah Nek Wit. Masa beraya tak banyak pulak gambar hehe So jom tengok gambar yang sempat ditangkap : 

Laksa nyum nyummm :D

Umairah comel. nak masuk tak boleh haha

Kuih ni yang paling dicari, akhirnya jumpa! hehe

Memasing dengan Vitagen haha

Umairah buat comel haha

Kusyuknya dia minum Cendol hehe

Saya dan cendol hehe

Mengembara ke alam misteri hahaa

Poyo je depan pagar haha

Nak jugak! hahaha

Pose dulu hehe

ini caranya cover lemak bawah dagu hahaa

Qaisarah

Peace with Umairah hehe

itik.

lari lari hehe

hahahaha .

Macam terbang gitu haha

untunglah lompat haha

Pulasan tak masak lagi haha

Umairah & Trolli mini :D

Umairah comel! :D

Dah tengok? Akhirnya dah selamat beraya. hehe Sebenarnya baru je beraya mase ni. Tak banyak rumah pon pergi tahun ni. Terima kasih kepada yang jemput datang rumah, sorry tak dapat nak hadirkan diri. hee Okeylah sampai disini entri kali ini. Jumpa di entri seterusnya. Assalamualaikum & Bye Bye :)


Assalamualaikum & Salam Sejahtera korang. Kita masih lagi dalam bulan Syawal yang mulia ini. Dah banyak ke rumah korang berkunjung tu? Mesti banyak punya. Penuh la duit raya adik-adik tu hahaha Entri kali ini nak bercerita pasal saya Balik Kampung Pontian, Johor minggu lepas (10.08-12.08).


Kami bertolak malam 10.08.2013 (Raya ke-3) dalam pukul 10.00 malam, dan sampai kira-kira pukul 3.30 pagi kat kampung. Alhamdulillah perjalanan berjalan dengan lancar. Pagi tu ade la jenjalan kat belakang rumah kampung, ade kebun. Sempat tangkap gegambar hehe Pada asalnya nak pergi beraya dekat rumah nenek sedara kat Pontian tapi tak jadi sebab air takde. Memang tak mandi la kan. haha So tukar plan kami ke Kota Tinggi rumah Pak Cik kat Felda Adela. Perjalanan amek masa 3 jam jugak lah (sebab ikut jalan biasa). Sampai dalam pukul 5.00 petang. Jalan-jalan kat kawasan rumah pak cik, ade banyak buah rambutan, manggis dan buah naga pon ada. hehehe Alhamdulillah. Semuanya dah berjalan dengan lancar. hehe Harap tahun depan dapat datang lagi. hehehe Macam biasa mesti ada gambar sebagai kenangan, jom tengok :

very nostalgic 

Ayah, Abang Iju & Buah kelapa sawit.

ayah oh ayah haha

kemanaa? hahaa

kaki's haha

Mereka dapat pisang. hahaa

Saya dan durian. *yang belakang tu interframe.. haha*

Durian oh Durian. turun laa hahaha

Pulasan tak masak lagik. hurmm

Bahagian depan rumah kampung.

mereka

Umairah buat peace.

Fina dah kenapa? hahaa

omeyynyeee haha :D

Mak dengan Ayah makan rambutan. Gambar ini request by emak haha

Ayah dan buah naga.

sedapnyaaa :D

ayah dan nenas.

Qaisarah omeyy :D

Makan durian. nyum nyumm :D

nangka. :D

bersungguh makan hahah

my fav. manggis. :D

Rambutanns :D

Rahim dan Halim.

Kakak Ipar i pon nak pose jugak okey hahaha

motip belakang bunga? hahaa

Kak Long dan dua orang dibelakang hahaa

hahahaha... photobomb! haha

beli aiskrim ahha

aiskrim ini only at Desaru.

Qaisarah dan baba. :D

peaceee 

Kak Long dan Emak.

Keluarga Iju haha

Diaorang nak jugak hahah

haahhaa.. kene paksa. haha

Give me five!

Fina main bunga api ahaha

Mercun gasing lelompats

dengan ayah kita haha

akhir sekali, kakak haha

Haa. sampai disini sahajalah cerita entri kali ni, mostly banyak gambar hehehe hope korang terhibur tengok gambar-gambar. hehe Jumpa di entri seterusnya. Assalamualaikum & Bye Bye. :)


أغسطس 19, 2013

AIDILFITRI 2013 : BALIK KAMPUNG


Assalamualaikum & Salam Sejahtera korang. Kita masih lagi dalam bulan Syawal yang mulia ini. Dah banyak ke rumah korang berkunjung tu? Mesti banyak punya. Penuh la duit raya adik-adik tu hahaha Entri kali ini nak bercerita pasal saya Balik Kampung Pontian, Johor minggu lepas (10.08-12.08).


Kami bertolak malam 10.08.2013 (Raya ke-3) dalam pukul 10.00 malam, dan sampai kira-kira pukul 3.30 pagi kat kampung. Alhamdulillah perjalanan berjalan dengan lancar. Pagi tu ade la jenjalan kat belakang rumah kampung, ade kebun. Sempat tangkap gegambar hehe Pada asalnya nak pergi beraya dekat rumah nenek sedara kat Pontian tapi tak jadi sebab air takde. Memang tak mandi la kan. haha So tukar plan kami ke Kota Tinggi rumah Pak Cik kat Felda Adela. Perjalanan amek masa 3 jam jugak lah (sebab ikut jalan biasa). Sampai dalam pukul 5.00 petang. Jalan-jalan kat kawasan rumah pak cik, ade banyak buah rambutan, manggis dan buah naga pon ada. hehehe Alhamdulillah. Semuanya dah berjalan dengan lancar. hehe Harap tahun depan dapat datang lagi. hehehe Macam biasa mesti ada gambar sebagai kenangan, jom tengok :

very nostalgic 

Ayah, Abang Iju & Buah kelapa sawit.

ayah oh ayah haha

kemanaa? hahaa

kaki's haha

Mereka dapat pisang. hahaa

Saya dan durian. *yang belakang tu interframe.. haha*

Durian oh Durian. turun laa hahaha

Pulasan tak masak lagik. hurmm

Bahagian depan rumah kampung.

mereka

Umairah buat peace.

Fina dah kenapa? hahaa

omeyynyeee haha :D

Mak dengan Ayah makan rambutan. Gambar ini request by emak haha

Ayah dan buah naga.

sedapnyaaa :D

ayah dan nenas.

Qaisarah omeyy :D

Makan durian. nyum nyumm :D

nangka. :D

bersungguh makan hahah

my fav. manggis. :D

Rambutanns :D

Rahim dan Halim.

Kakak Ipar i pon nak pose jugak okey hahaha

motip belakang bunga? hahaa

Kak Long dan dua orang dibelakang hahaa

hahahaha... photobomb! haha

beli aiskrim ahha

aiskrim ini only at Desaru.

Qaisarah dan baba. :D

peaceee 

Kak Long dan Emak.

Keluarga Iju haha

Diaorang nak jugak hahah

haahhaa.. kene paksa. haha

Give me five!

Fina main bunga api ahaha

Mercun gasing lelompats

dengan ayah kita haha

akhir sekali, kakak haha

Haa. sampai disini sahajalah cerita entri kali ni, mostly banyak gambar hehehe hope korang terhibur tengok gambar-gambar. hehe Jumpa di entri seterusnya. Assalamualaikum & Bye Bye. :)