Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Seperti tahun lalu, saya akan menghimpunkan semua lagu yang saya suka dan selalu dengar untuk tahun 2015 ni. Kali ini saya bukan buat 20 lagu tapi 30 LAGU TERBEST 2015! Pilhan saya adalah muktamad dan mengikut kehendak tekak sendiri hehe. Lagu J-pop dan K-pop kurang menyengat tahun ni, ada banyak lagu melayu dan lagu omputeh. Dah bersedia nak tahu? Jom sambung baca .  


30 Dumb Dumb - Red Velvet
Nombor ke-30 jatuh kepada kumpulan K-pop, Red Velvet. Lagu ni adalah lead single dari album studio pertama mereka "The Red". Lagu dia penuh dengan perkataan "Dumb" sampai kesudah. Suka dengan beat lagu dia lagi-lagi part tengah tu hehe. Korang kene tengok klip video dia sebab comel dan unik. (Saksikan Muzik Video Disini!)


29 What Do You Mean? - Justin Bieber
Nombor ke-29 jatuh kepada Justin Bieber. Apa? Justin Bieber? Apa yang berlaku ni? hahaha. I have to admit that lagu dari album terbaru beliau "Purpose" ada beberapa lagu yang best haha. Lagu What Do You Mean? salah satu lagu yang korang kena layan hehe. Dengar-dengar lagu ni dibuat khas untuk Selena Gomez, selepas Selena mengeluarkan single yang berjudul "The Heart Want What It Wants" yang ditujukan kepada Justin Bieber , haha macam-macam hal. (Saksikan Muzik Video Disini!)


28 Worth It ft. Kid Ink - Fifth Harmony
"Give it to me I’m worth it" oh yeah! Tempat ke-28 jatuh kepada lagu dari kumpulan Fifth Harmony. Suka dengar lagu ni sebab dia asyik ulang lirik "Give it to me I’m worth it" tu je. Muzik dia pon boleh layan hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


27 Drag Me Down - One Direction
Tempat ke-27 jatuh kepada lagu dari kumpulan kegilaan girls diluar sana, One Direction. Lagu ni masuk dalam list ni sebab rasa lagu ni best. Pertama kali dengar kat radio dan lepas tu ia terus diputarkan. Punyalah cari lagu siapa, laa rupanya lagu diorang ni. Ini adalah lagu pertama selepas keluar Zayn Malik. (Saksikan Muzik Video Disini!)


26 Hanya Namamu - Caliph Buskers
Tempat ke-26 jatuh kepada lagu dari kumpulan Caliph Buskers. Selepas muncul di AJL Ke-29 membawakan lagu "Romancinta" , kumpulan ni terus dikenali ramai. Terima kasih kepada KRU sebab buat lagu untuk diorang. Lagu ni memang best dan ada maksud yang mendalam dengan vokal yang awesome. Good song hehe :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


25 Love Me Like You Do - Ellie Goulding
Tempat ke-25 jatuh kepada lagu tema filem "50 Shades of Grey" yang dinyanyikan oleh Ellie Goulding. First time dengar je dah terus suka lagu ni. Walaupun dia ulang "love me like you do" banyak kali hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


24 Tsumetai Kaze to Kataomoi - Morning Musume '15
Tempat ke-24 jatuh kepada kumpulan J-pop favourite saya sejak tahun 2005, Morning Musume '15. Ini adalah salah satu lagu dalam single ke-60 dan juga merupakan single terakhir bersama anggota kumpulan Generasi ke-9 , Sayashi Riho . Maksud lagu dia "Angin Sejuk & Cinta Yang Tak Berbalas". Suka klip video dia sebab memang khas untuk Riho hmm.. Goodbye Riho. Keluar dari kumpulan pada 31 Disember 2015. (Saksikan Muzik Video Disini!)


23 Bad Blood - Taylor Swift feat. Kendrick Lamar
Yeahh Taylor Swift di tempat ke-23 dengan lagu "Bad Blood" versi remix bersama Kendrick Lamar. Saya layan lagu ni dari tahun lepas lagi. bila versi remix ni keluar tak berapa suka sangat. tapi bila lama-lama dengar rasa suka pulak. Suka klip video lagu ni sebab Taylor Swift nampak gojes, lepas tu ada ramai artis yang terlibat seperti Selena Gomez, Jessica Alba, Ailee Stainfield dan ramai lagi. hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


22 You Think - GIRLS GENERATION 
Tempat ke-22 jatuh kepada lagu dari Girls' Generation. Selain dari 2 lagu comeback yang lain, lagu ni best tapi kurang dapat perhatian. Sebelum release lagu ni, mungkin ramai dah dengan demo yang leaked dekat YouTube , so diorang tak fokus sangat lagu ni. Tetap awesome jugak lagu ni sebenarnya dengan tarian dan memang ganas sikit. Lagi-lagi part Seohyun menari tu, semua orang terkejut hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


21 Sam Smith - Writing On The Wall
Dah tengok filem Spectre? Haa.. inilah lagu yang dapat tempat ke-21 nyanyian Sam Smith, yang juga merupakan lagu tema untuk filem Spectre. Pertama kali dengar tak berapa minat sangat, tapi selepas menonton filem tu terus dengar banyak kali haha. Vokal Sam Smith memang sangat awesome lagi-lagi part "how do I live? how do I breath?"  (Saksikan Muzik Video Disini!)


20 Itoshiikute Gomen ne? - Country Girls
Tempat ke-20 jatuh kepada kumpulan J-pop, Country Girls. Kumpulan ni asalnya dah lama aktif sekitar awal 2000-an dengan nama "Country Musume.", tapi tahun lepas (2014) diorang diakfifkan semula dengan nama baru iaitu Country Girls dengan wajah-wajah baru. Anggota kumpulan terdiri dari Tsugunaga Momoko, Yamaki Risa, Inaba Manaka, Morito Chisaki, Shimamura Uta & Ozeki Mai. Pada Jun 2015, Shimamura Uta yang comel tu meninggalkan kumpulan. So lagu ni special sebab ada dia je hehe. Lagu yang bermaksud "I'm Sorry For Being So Adorable" ni memang comel. Please dengar ye hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


19 Hati Hati - Amira Othman
Tempat ke-19 ni jatuh kepada lagu nyanyian Amira Othman. Haa yang mana tak kenal dulu, Amira ni dulu finalis akhir AF2013. Lagu masih dia finalis tu kurang umphh tapi lagu ni rasa lebih better dan comel bunyinya. hehe Suka lirik ni "Jaga kau hati-hati, nanti ia dicuri, kelak kan patah hati". (Saksikan Muzik Video Disini!) 


18 Sayangi Dirimu - Fazura
Tempat ke-18 jatuh kepada lagu nyanyian Fazura. Masa dapat tahu Fazura nak release lagu memang teruja masa tu. Lirik lagu ni memang beri semangat gitu. "Just keep loving yourself, sayangi oh dirimu", sesuai apa yang berlaku pada beliau baru-baru ini huhu. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


17 Watch Me (Whip/Nae Nae) - Silentó 
Lagu "watch me whip, watch me nae nae" berada ditempat yang ke-17! Minat lagu ni bila selalu dengar dekat Vine, bila diorang selalu letak lagu ni kat Vine haha. Lepas tu ada video budak kecik menari lagu ni, memang comel. hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


16 PARTY - GIRLS GENERATION 
Hey guys! Do you know what time it is? It's Girls' Generation PARTY ditempat ke-16! Bila Girls' Generation menyanyi apa genre pon,mesti ada kelas tersendiri. Muzik video dia memang cantik gila, lagi-lagi tempat diorang shoot tu , serius cantik! Tak caya? Tengok ni : (Saksikan Muzik Video Disini!)


15 See You Again - Wiz Khalifa feat. Charlie Puth
Lagu tema filem "Fast & Furious 7" ini menduduki tempat ke-15 pilihan saya. Bila dengar lagu ni, mesti teringat watak Paul Walker dalam filem tu. Walaupun pertama kali tengok filem tu tapi tetap merasai pemergian Paul Walker. Lagu dia memang sedih tapi best. Gandingan Wiz Khalifa dengan Charlie Puth memang awesome :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


14 4 Walls - f(x)
Keunikan muzik video dan lagu membuatkan lagu ini menduduki tempat ke-14. Lagu nyanyian f(x) ini pada mulanya sukar dihadam sebab dia berbeza dari genre yang diorang selalu nyanyi. Kalau tengok muzik video dia pon memang pelik tapi lama-lama baru lah faham hahaa. Sebenarnya lagu ni layan jugak sebenarnya hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


13 Siapa Diriku - Ayda Jebat
Tempat ke-13 jatuh kepada lagu nyanyian Ayda Jebat! Ayda memang penyanyi dulu sebelum dia popular dengan drama 'Rindu Awak 200%', so takde masalah untuk dia menyanyi. Lagu ni ala-ala ngada manja sikit, memang comel hehe. Ayda please release single baru okay. I'm waiting! haha Kalau cakap pasal muzik video, saya suka jugak, diorang kata tiru Meghan Trainor, tapi bagi saya okay je kot, tiada masalah dan yang bestnya, ada Fasha Sandha, Michael Ang dan beberapa lagi artis hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)



12 Same Old Love - Selena Gomez
Yeahhh.. I'm also sick about same old love! haha Lagu dari album "Revival" dari Selena Gomez menduduki tempat ke-12 pilihan saya. Sejak pertama kali release versi audio, download siap-siap buat mp3 hahahaa. Lagu ni rileks je dan bercakap mengenai cinta yang lebih kurang je dari dulu sampai sekarang. Good song :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


11 Setia - Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir
Tempat ke-11 jatuh kepada lagu nyanyian Elizabeth Tan bersama Faizal Tahir. Saya memang suka suara Elizabeth Tan lepas tu lagu ni pulak macam sweet-sweet memang kena. hehe Harap next single lagi lagi best tau :D (Saksikan Muzik Video Disini!)


10 Yuugure Ameagari - Morning Musume '15
Top 10! Tempat ke-10 milik lagu kumpulan Morning Musume '15. Lagu yang bermaksud "Sunset After The Rain" ini bagi saya paling best Morning Musume untuk tahun 2015. Muzik video yang simple, dengan muka-muka anggota baru cukup buat lagu ini sempurna. hehe  (Saksikan Muzik Video Disini!)


09 Ice Cream Cake - Red Velvet
Tempat ke-9 jatuh kepada lagu dari kumpulan K-pop, Red Velvet. Bukan tajuk dia je yang comel, lagu dia, set dalam muzik video pon comel jugak. Part "Lalalalala~" akan buat korang asyik teringat je lagu ni. hmm rasa lapar pulak dengan Ice Cream Cake ni hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


08 Lion Heart - GIRLS GENERATION 
Tempat ke-8 diberikan kepada Girls' Generation. Dengan berkonsepkan retro, lagu ni jadi sangat best dan comel. Kalau tengok muzik video tu, dah best dah cuma tak gemar dengan singa tu , menganggu hahaa. (Saksikan Muzik Video Disini!)


07 Wildest Dreams - Taylor Swift
Tempat ke-7 pula jatuh kepada kakak Taytay kita dengan lagu "Wildest Dreams" dari album 1989. Masa mula-mula dengar lagu ni, harap-harap ada muzik video. Haa bulan ogos tahun ni, lagu ni sebahagian dari single. Alaa.. suka hehe. Thanks kakak Taytay :D (Saksikan Muzik Video Disini!)

06 Potret - Akim & The Majistret 
Tempat ke-6 jatuh kepada Akim & The Majistret. Kalau sebelum ni dengan "Mewangi" tapi kali ni dengan "Potret". Lagu ni memang super duper berhantu hehe , berapa minggu #1 dalam carta Era. Dengan vokal Akim yang superb dengan muzik yang best , jadi lagu ni jadi awesome. hehe  (Saksikan Muzik Video Disini!)



05 Hello - Adele

Tempat ke-5 jatuh kepada Adele. Yeah! Adele is back! Memang sangat menunggu lagu baru Adele dan ternyatan memang tak menghampakan. Muzik video dia guna black & white je (eh ke green tah) lepas tu dalam masa beberapa hari je dah sampai 100,000 penonton (kini dah mencecah 800,000 penonton!). Memang superb! Lagu ni pon memang awesome. Sekarang tengah dengar-dengar lagu dalam album terbarunya "25" . Ada beberapa lagu yang saya suka seperti "Send My Love", "A Million Years Ago" & "All I Ask". (Saksikan Muzik Video Disini!)


04 Bukan Hal Aku - Kaka ft Sleeq
Tempat ke-4 jatuh kepadaa lagu nyanyian Kaka bersama kumpulan Sleeq. Tak tahu kenapa lagu ni boleh layan dan dengar beberapa kali dah suka. Mungkin muzik dia best kot hehe. Muzik video dia paling awesome dan style. Love it! hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


03 #SUPERGIRLS - De Fam
TOP 3! Tempat ke-3 jatuh kepadaa kumpulan De Fam dengan lagu "#SUPERGIRLS". Tahniah sebab ini lagu melayu (mix english hehe) yang paling power kat Malaysia tahun ni hehe. Part rapping tu memang favorite okay.  "Got My Girls Got My Got My Oh My Girls" (Saksikan Muzik Video Disini!)


02 Flashlight - Jessie J
Tempat ke-2 jatuh kepada lagu tema filem Pitch Perfect 2, "Flashlight" nyanyian Jessie J. Mula suka lagu ni masa tengok filem tu dan part Barden Bellas nyanyi sangat best. Lepas tu gigih cari kat YouTube sekejap je boleh hafal hahaha. Lagu ni sebenarnya saya ada nyanyikan semasa majlis persaraan bos pada September 2015 yang lalu hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


01 I - Taeyeon
Tempat pertama! Tahniah kepada Taeyeon! Yeahhh! Lagu ni memang sangat best dan cantik. First time dengar dah suka sangat. Bukan sahaja muzik dia, malah vokal Taeyeon yang buat lagu ni lagi awesome! hehe. Muzik video lagu ni pon rileks dan cantik, banyak scene hijau daun dan langit biru yang sangat tenang hehe. (Saksikan Muzik Video disini!)


Semua gambar diambil dari google.

Best 2015 Song | TOP 10 Best Song of 2015 | Best 2015 song download | Lagu terbaik 2015 | Lagu Melayu terbaik 2015

BEST 2015 SONGS


Assalamualaikum & Salam Sejahtera gais. Seperti tahun lalu, saya akan menghimpunkan semua lagu yang saya suka dan selalu dengar untuk tahun 2015 ni. Kali ini saya bukan buat 20 lagu tapi 30 LAGU TERBEST 2015! Pilhan saya adalah muktamad dan mengikut kehendak tekak sendiri hehe. Lagu J-pop dan K-pop kurang menyengat tahun ni, ada banyak lagu melayu dan lagu omputeh. Dah bersedia nak tahu? Jom sambung baca .  


30 Dumb Dumb - Red Velvet
Nombor ke-30 jatuh kepada kumpulan K-pop, Red Velvet. Lagu ni adalah lead single dari album studio pertama mereka "The Red". Lagu dia penuh dengan perkataan "Dumb" sampai kesudah. Suka dengan beat lagu dia lagi-lagi part tengah tu hehe. Korang kene tengok klip video dia sebab comel dan unik. (Saksikan Muzik Video Disini!)


29 What Do You Mean? - Justin Bieber
Nombor ke-29 jatuh kepada Justin Bieber. Apa? Justin Bieber? Apa yang berlaku ni? hahaha. I have to admit that lagu dari album terbaru beliau "Purpose" ada beberapa lagu yang best haha. Lagu What Do You Mean? salah satu lagu yang korang kena layan hehe. Dengar-dengar lagu ni dibuat khas untuk Selena Gomez, selepas Selena mengeluarkan single yang berjudul "The Heart Want What It Wants" yang ditujukan kepada Justin Bieber , haha macam-macam hal. (Saksikan Muzik Video Disini!)


28 Worth It ft. Kid Ink - Fifth Harmony
"Give it to me I’m worth it" oh yeah! Tempat ke-28 jatuh kepada lagu dari kumpulan Fifth Harmony. Suka dengar lagu ni sebab dia asyik ulang lirik "Give it to me I’m worth it" tu je. Muzik dia pon boleh layan hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


27 Drag Me Down - One Direction
Tempat ke-27 jatuh kepada lagu dari kumpulan kegilaan girls diluar sana, One Direction. Lagu ni masuk dalam list ni sebab rasa lagu ni best. Pertama kali dengar kat radio dan lepas tu ia terus diputarkan. Punyalah cari lagu siapa, laa rupanya lagu diorang ni. Ini adalah lagu pertama selepas keluar Zayn Malik. (Saksikan Muzik Video Disini!)


26 Hanya Namamu - Caliph Buskers
Tempat ke-26 jatuh kepada lagu dari kumpulan Caliph Buskers. Selepas muncul di AJL Ke-29 membawakan lagu "Romancinta" , kumpulan ni terus dikenali ramai. Terima kasih kepada KRU sebab buat lagu untuk diorang. Lagu ni memang best dan ada maksud yang mendalam dengan vokal yang awesome. Good song hehe :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


25 Love Me Like You Do - Ellie Goulding
Tempat ke-25 jatuh kepada lagu tema filem "50 Shades of Grey" yang dinyanyikan oleh Ellie Goulding. First time dengar je dah terus suka lagu ni. Walaupun dia ulang "love me like you do" banyak kali hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


24 Tsumetai Kaze to Kataomoi - Morning Musume '15
Tempat ke-24 jatuh kepada kumpulan J-pop favourite saya sejak tahun 2005, Morning Musume '15. Ini adalah salah satu lagu dalam single ke-60 dan juga merupakan single terakhir bersama anggota kumpulan Generasi ke-9 , Sayashi Riho . Maksud lagu dia "Angin Sejuk & Cinta Yang Tak Berbalas". Suka klip video dia sebab memang khas untuk Riho hmm.. Goodbye Riho. Keluar dari kumpulan pada 31 Disember 2015. (Saksikan Muzik Video Disini!)


23 Bad Blood - Taylor Swift feat. Kendrick Lamar
Yeahh Taylor Swift di tempat ke-23 dengan lagu "Bad Blood" versi remix bersama Kendrick Lamar. Saya layan lagu ni dari tahun lepas lagi. bila versi remix ni keluar tak berapa suka sangat. tapi bila lama-lama dengar rasa suka pulak. Suka klip video lagu ni sebab Taylor Swift nampak gojes, lepas tu ada ramai artis yang terlibat seperti Selena Gomez, Jessica Alba, Ailee Stainfield dan ramai lagi. hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


22 You Think - GIRLS GENERATION 
Tempat ke-22 jatuh kepada lagu dari Girls' Generation. Selain dari 2 lagu comeback yang lain, lagu ni best tapi kurang dapat perhatian. Sebelum release lagu ni, mungkin ramai dah dengan demo yang leaked dekat YouTube , so diorang tak fokus sangat lagu ni. Tetap awesome jugak lagu ni sebenarnya dengan tarian dan memang ganas sikit. Lagi-lagi part Seohyun menari tu, semua orang terkejut hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


21 Sam Smith - Writing On The Wall
Dah tengok filem Spectre? Haa.. inilah lagu yang dapat tempat ke-21 nyanyian Sam Smith, yang juga merupakan lagu tema untuk filem Spectre. Pertama kali dengar tak berapa minat sangat, tapi selepas menonton filem tu terus dengar banyak kali haha. Vokal Sam Smith memang sangat awesome lagi-lagi part "how do I live? how do I breath?"  (Saksikan Muzik Video Disini!)


20 Itoshiikute Gomen ne? - Country Girls
Tempat ke-20 jatuh kepada kumpulan J-pop, Country Girls. Kumpulan ni asalnya dah lama aktif sekitar awal 2000-an dengan nama "Country Musume.", tapi tahun lepas (2014) diorang diakfifkan semula dengan nama baru iaitu Country Girls dengan wajah-wajah baru. Anggota kumpulan terdiri dari Tsugunaga Momoko, Yamaki Risa, Inaba Manaka, Morito Chisaki, Shimamura Uta & Ozeki Mai. Pada Jun 2015, Shimamura Uta yang comel tu meninggalkan kumpulan. So lagu ni special sebab ada dia je hehe. Lagu yang bermaksud "I'm Sorry For Being So Adorable" ni memang comel. Please dengar ye hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


19 Hati Hati - Amira Othman
Tempat ke-19 ni jatuh kepada lagu nyanyian Amira Othman. Haa yang mana tak kenal dulu, Amira ni dulu finalis akhir AF2013. Lagu masih dia finalis tu kurang umphh tapi lagu ni rasa lebih better dan comel bunyinya. hehe Suka lirik ni "Jaga kau hati-hati, nanti ia dicuri, kelak kan patah hati". (Saksikan Muzik Video Disini!) 


18 Sayangi Dirimu - Fazura
Tempat ke-18 jatuh kepada lagu nyanyian Fazura. Masa dapat tahu Fazura nak release lagu memang teruja masa tu. Lirik lagu ni memang beri semangat gitu. "Just keep loving yourself, sayangi oh dirimu", sesuai apa yang berlaku pada beliau baru-baru ini huhu. (Saksikan Muzik Video Disini!) 


17 Watch Me (Whip/Nae Nae) - Silentó 
Lagu "watch me whip, watch me nae nae" berada ditempat yang ke-17! Minat lagu ni bila selalu dengar dekat Vine, bila diorang selalu letak lagu ni kat Vine haha. Lepas tu ada video budak kecik menari lagu ni, memang comel. hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


16 PARTY - GIRLS GENERATION 
Hey guys! Do you know what time it is? It's Girls' Generation PARTY ditempat ke-16! Bila Girls' Generation menyanyi apa genre pon,mesti ada kelas tersendiri. Muzik video dia memang cantik gila, lagi-lagi tempat diorang shoot tu , serius cantik! Tak caya? Tengok ni : (Saksikan Muzik Video Disini!)


15 See You Again - Wiz Khalifa feat. Charlie Puth
Lagu tema filem "Fast & Furious 7" ini menduduki tempat ke-15 pilihan saya. Bila dengar lagu ni, mesti teringat watak Paul Walker dalam filem tu. Walaupun pertama kali tengok filem tu tapi tetap merasai pemergian Paul Walker. Lagu dia memang sedih tapi best. Gandingan Wiz Khalifa dengan Charlie Puth memang awesome :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


14 4 Walls - f(x)
Keunikan muzik video dan lagu membuatkan lagu ini menduduki tempat ke-14. Lagu nyanyian f(x) ini pada mulanya sukar dihadam sebab dia berbeza dari genre yang diorang selalu nyanyi. Kalau tengok muzik video dia pon memang pelik tapi lama-lama baru lah faham hahaa. Sebenarnya lagu ni layan jugak sebenarnya hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


13 Siapa Diriku - Ayda Jebat
Tempat ke-13 jatuh kepada lagu nyanyian Ayda Jebat! Ayda memang penyanyi dulu sebelum dia popular dengan drama 'Rindu Awak 200%', so takde masalah untuk dia menyanyi. Lagu ni ala-ala ngada manja sikit, memang comel hehe. Ayda please release single baru okay. I'm waiting! haha Kalau cakap pasal muzik video, saya suka jugak, diorang kata tiru Meghan Trainor, tapi bagi saya okay je kot, tiada masalah dan yang bestnya, ada Fasha Sandha, Michael Ang dan beberapa lagi artis hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)



12 Same Old Love - Selena Gomez
Yeahhh.. I'm also sick about same old love! haha Lagu dari album "Revival" dari Selena Gomez menduduki tempat ke-12 pilihan saya. Sejak pertama kali release versi audio, download siap-siap buat mp3 hahahaa. Lagu ni rileks je dan bercakap mengenai cinta yang lebih kurang je dari dulu sampai sekarang. Good song :) (Saksikan Muzik Video Disini!)


11 Setia - Elizabeth Tan ft. Faizal Tahir
Tempat ke-11 jatuh kepada lagu nyanyian Elizabeth Tan bersama Faizal Tahir. Saya memang suka suara Elizabeth Tan lepas tu lagu ni pulak macam sweet-sweet memang kena. hehe Harap next single lagi lagi best tau :D (Saksikan Muzik Video Disini!)


10 Yuugure Ameagari - Morning Musume '15
Top 10! Tempat ke-10 milik lagu kumpulan Morning Musume '15. Lagu yang bermaksud "Sunset After The Rain" ini bagi saya paling best Morning Musume untuk tahun 2015. Muzik video yang simple, dengan muka-muka anggota baru cukup buat lagu ini sempurna. hehe  (Saksikan Muzik Video Disini!)


09 Ice Cream Cake - Red Velvet
Tempat ke-9 jatuh kepada lagu dari kumpulan K-pop, Red Velvet. Bukan tajuk dia je yang comel, lagu dia, set dalam muzik video pon comel jugak. Part "Lalalalala~" akan buat korang asyik teringat je lagu ni. hmm rasa lapar pulak dengan Ice Cream Cake ni hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


08 Lion Heart - GIRLS GENERATION 
Tempat ke-8 diberikan kepada Girls' Generation. Dengan berkonsepkan retro, lagu ni jadi sangat best dan comel. Kalau tengok muzik video tu, dah best dah cuma tak gemar dengan singa tu , menganggu hahaa. (Saksikan Muzik Video Disini!)


07 Wildest Dreams - Taylor Swift
Tempat ke-7 pula jatuh kepada kakak Taytay kita dengan lagu "Wildest Dreams" dari album 1989. Masa mula-mula dengar lagu ni, harap-harap ada muzik video. Haa bulan ogos tahun ni, lagu ni sebahagian dari single. Alaa.. suka hehe. Thanks kakak Taytay :D (Saksikan Muzik Video Disini!)

06 Potret - Akim & The Majistret 
Tempat ke-6 jatuh kepada Akim & The Majistret. Kalau sebelum ni dengan "Mewangi" tapi kali ni dengan "Potret". Lagu ni memang super duper berhantu hehe , berapa minggu #1 dalam carta Era. Dengan vokal Akim yang superb dengan muzik yang best , jadi lagu ni jadi awesome. hehe  (Saksikan Muzik Video Disini!)



05 Hello - Adele

Tempat ke-5 jatuh kepada Adele. Yeah! Adele is back! Memang sangat menunggu lagu baru Adele dan ternyatan memang tak menghampakan. Muzik video dia guna black & white je (eh ke green tah) lepas tu dalam masa beberapa hari je dah sampai 100,000 penonton (kini dah mencecah 800,000 penonton!). Memang superb! Lagu ni pon memang awesome. Sekarang tengah dengar-dengar lagu dalam album terbarunya "25" . Ada beberapa lagu yang saya suka seperti "Send My Love", "A Million Years Ago" & "All I Ask". (Saksikan Muzik Video Disini!)


04 Bukan Hal Aku - Kaka ft Sleeq
Tempat ke-4 jatuh kepadaa lagu nyanyian Kaka bersama kumpulan Sleeq. Tak tahu kenapa lagu ni boleh layan dan dengar beberapa kali dah suka. Mungkin muzik dia best kot hehe. Muzik video dia paling awesome dan style. Love it! hehe (Saksikan Muzik Video Disini!)


03 #SUPERGIRLS - De Fam
TOP 3! Tempat ke-3 jatuh kepadaa kumpulan De Fam dengan lagu "#SUPERGIRLS". Tahniah sebab ini lagu melayu (mix english hehe) yang paling power kat Malaysia tahun ni hehe. Part rapping tu memang favorite okay.  "Got My Girls Got My Got My Oh My Girls" (Saksikan Muzik Video Disini!)


02 Flashlight - Jessie J
Tempat ke-2 jatuh kepada lagu tema filem Pitch Perfect 2, "Flashlight" nyanyian Jessie J. Mula suka lagu ni masa tengok filem tu dan part Barden Bellas nyanyi sangat best. Lepas tu gigih cari kat YouTube sekejap je boleh hafal hahaha. Lagu ni sebenarnya saya ada nyanyikan semasa majlis persaraan bos pada September 2015 yang lalu hehe. (Saksikan Muzik Video Disini!)


01 I - Taeyeon
Tempat pertama! Tahniah kepada Taeyeon! Yeahhh! Lagu ni memang sangat best dan cantik. First time dengar dah suka sangat. Bukan sahaja muzik dia, malah vokal Taeyeon yang buat lagu ni lagi awesome! hehe. Muzik video lagu ni pon rileks dan cantik, banyak scene hijau daun dan langit biru yang sangat tenang hehe. (Saksikan Muzik Video disini!)


Semua gambar diambil dari google.

Best 2015 Song | TOP 10 Best Song of 2015 | Best 2015 song download | Lagu terbaik 2015 | Lagu Melayu terbaik 2015
ديسمبر 29, 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini dah trending bila scroll Instagram tu, ramai orang post gambar #2015bestnine. Ingatkan dekat Insta saya je, rupanya It's everywhere haha. Lepas tu ternampak rakan blogger dari Indonesia, Una post tentang #2015BestNine ni, ohh baru faham. hehe. Memandangkan tahun 2016 beberapa hari je, 2015bestnine.com buat satu gambar yang memuatkan 9 gambar terbaik (berdasarkan like terbanyak) serta jumlah gambar dan like yang korang peroleh sepanjang 2015. Wahh~ seronoknya. Mana mungkin saya tak cuba haha tadaaa~ :


Wahh menarik tak koleksi gambar terbaik saya tahun 2015? hahahaa So korang mesti nak cuba kan? Ape lagi Jom saya ajar cara nak guna 2015BestNine ni, sangat senang je hehe : 

1. Taip kat google "best2015nine" dan search.

2. Lepas tu klik yang first search , klik yang ni pon okay (2015bestnine.com

3. Beginilah rupanya 2015bestnine.com tu, kat situ diaorang siap tunjuk Top 10 Instagrammer (mostly artis) punya 2015 Best Nine : 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

4. Lepas tu korang letak id Instagram dekat "instagram ID" tu dan klik "GET".

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

5. Tadaaaa... dah siap!. Korang boleh save je gambar tu . Sama ada nak "Original Version" (seperti yang tertera di bawah) atau "Picture Only Version" , yang remove bilangan like dan gambar tu . 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

6. Ape lagi masuk la dekat Instagram. Jangan lupa hashtag #2015BestNine :)
A photo posted by #MOMI ™ (@rafzantomomi) on

Terima kasih kerana baca. hehe

Cara Nak Guna 2015bestnine | How to use 2015bestnine for instagram | Tips guna 2015bestnine 

Cara Nak Guna 2015BESTNINE Untuk Instagram


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini dah trending bila scroll Instagram tu, ramai orang post gambar #2015bestnine. Ingatkan dekat Insta saya je, rupanya It's everywhere haha. Lepas tu ternampak rakan blogger dari Indonesia, Una post tentang #2015BestNine ni, ohh baru faham. hehe. Memandangkan tahun 2016 beberapa hari je, 2015bestnine.com buat satu gambar yang memuatkan 9 gambar terbaik (berdasarkan like terbanyak) serta jumlah gambar dan like yang korang peroleh sepanjang 2015. Wahh~ seronoknya. Mana mungkin saya tak cuba haha tadaaa~ :


Wahh menarik tak koleksi gambar terbaik saya tahun 2015? hahahaa So korang mesti nak cuba kan? Ape lagi Jom saya ajar cara nak guna 2015BestNine ni, sangat senang je hehe : 

1. Taip kat google "best2015nine" dan search.

2. Lepas tu klik yang first search , klik yang ni pon okay (2015bestnine.com

3. Beginilah rupanya 2015bestnine.com tu, kat situ diaorang siap tunjuk Top 10 Instagrammer (mostly artis) punya 2015 Best Nine : 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

4. Lepas tu korang letak id Instagram dekat "instagram ID" tu dan klik "GET".

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

5. Tadaaaa... dah siap!. Korang boleh save je gambar tu . Sama ada nak "Original Version" (seperti yang tertera di bawah) atau "Picture Only Version" , yang remove bilangan like dan gambar tu . 

(Klik Pada Gambar Untuk Saiz Lebih Besar)

6. Ape lagi masuk la dekat Instagram. Jangan lupa hashtag #2015BestNine :)
A photo posted by #MOMI ™ (@rafzantomomi) on

Terima kasih kerana baca. hehe

Cara Nak Guna 2015bestnine | How to use 2015bestnine for instagram | Tips guna 2015bestnine 
ديسمبر 29, 2015

Assalamualaikum & Salam sejahtera gais! 2016 dah nak dekat ni, biasalah hujung tahun setiap tahun saya akan buat "BEST MOVIES" yang saya tengok dan review. Memandangkan tahun ni semakin rancak menonton filem (at least 1 filem sebulan), setelah dikira-kira dalam 43 Filem saya tengok tahun ni (setakat 27 Disember). Agak-agak tahun 2015 ni filem mana yang memenangi hati saya? haha Check it out!

20 Home



Tarikh Tayangan : 26 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Jim Parsons, Rihanna, Jenifer Lopez, Steve Marvin
Pengarah : Tim Johnson
Sipnosis : "Home" mengisahkan makhluk asing yang bernama "Oh" yang hidup bersama Boov (makhluk asing) yang lain untuk mencari tempat tinggal baru bagi mengelakkan dari serangan musuh mereka, Grog. Kaum Boov telah menjumpai Bumi dan tinggal disana. Semasa dibumi Oh secara tidak sengaja menghantar pesanan kepada Grog. Kemudian, Oh lari dari tempat tu dan berjumpa dengan anak gadis, Tip.
Review : Movie Review "Home"

19 Maze Runner : The Scorch Trials


Tarikh Tayangan : 10 September 2015 (Malaysia)
Pelakon : Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee , Rosa Salazar . Kaya Scodelario , Jacob Lofland
Pengarah : Wes Ball
Sipnosis : "Maze Runner : The Scorch Trials" mengisahkan selepas Thomas dan rakan-rakannya berjaya mencari jalan keluar dari `The Maze`, mereka kini berdepan dengan dunia luar yang dimamah penyakit. Mereka mempunyai misi baru, sama ada mereka berjaya mencari jalan melalui bandar terbiar itu ke sebuah tempat selamat atau mereka akan punah bersama-sama bandar tersebut.
Review : Movie Review "Maze Runner : The Scroch Trials"

18 San Andreas


Tarikh Tayangan : 28 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon : Dwayne 'The Rock' Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario , Hugo Johnstone-Burt , Art Parkinson , Ioan Gruffudd
Pengarah : Brad Peyton
Sipnosis : "San Andreas" mengisahkan sebuah gempa bumi yang sangat besar akan berlaku di San Adreas. Ray seorang penyelamat helikopter LAFD , dalam proses penceraian bersama Emma, dan anaknya, Blake untuk membincangkan hal percutian ke Sans Francisco. Dr. Lawrence telah menjangka bahawa akan berlaku gempa bumi terbesar di kawasan San Andreas. Semasa hari gempa berlangsung, Blake dan Emma berada dalam kawasan gempa bumi."
Review : Movie Review "San Andreas"

17 Mad Max : Fury Road


Tarikh Tayangan : 14 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon : Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult , Hugh Keays-Byrne , Josh Helman , Nathan Jones 
Pengarah : George Miller
Sipnosis : "Mad Max : Fury Road" mengisahkan Mad telah kehilangan isteri dan anaknya selepas kehidupan bumi kini tinggal hanya padang pasir dan tiada satu pon tumbuhan hijau akibat peperangan nuklear. Mad dan Furiosa bersatu untuk menghapuskan kekejaman yang dilakukan Immortan Joe. Pelbagai rintangan yang mereka hadapi.
Review : Movie Review "Mad Max : Fury Road"

16 Insidious : Chapter 3


Tarikh Tayangan : 4 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Lin Shaye, Dermot Mulroney , Stefanie Scott , Angus Sampson, Leigh Whannell , Ele Keats
Pengarah : Leigh Whannell
Sipnosis : "Insidious : Chapter 3" mengisahkan prekuel sebelum keluarga Lambert dihantui. Anak gadis keluarga Lambert, Quinn yang telah diganggu oleh entiti dari dunia makhluk halus selepas berjumpa dengan Elise untuk berkomunikasi dengan Ibunya.  Pelbagai kejadian aneh yang berlaku pada Quinn sehingga beliau cedera parah. Elise dapat mengetahui hal tersebut dan berniat menyelamatkan Quinn.
Review : Movie Review "Insidious : Chapter 3"

15 Polis Evo


Tarikh Tayangan : 17 September 2015 (Malaysia)
Pelakon : Shahiezy Sam, Zizan Razak, Nora Danish
Pengarah : Ghaz Abu Bakar
Sipnosis : "Polis Evo" mengisahkan tentang dua orang anggota polis, Khai dan Sani. Mereka mempunyai personaliti yang sangat berbeza tetapi mereka harus bekerjasama dalam satu tugasan untuk menumpaskan satu sindiket pengedaran dadah.
Review : Movie Review "Polis Evo"

14 Chappie


Tarikh Tayangan : 5 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Sharlto Copley , Dev Patel, Ninja, Yolandi Visser , Jose Pablo Cantillo, Sigourney Weaver, Hugh Jackman
Pengarah : Paul Tibbit
Sipnosis : "Chappie" mengisahkan tentang robot bernama "CHAPPiE" yang direka dan dijadikan bahan kajian semula selepas terkena tembakan dan sepatutnya dilupuskan. Chappie diprogramkan untuk boleh berfikir dan ada perasaan seperti manusia. Selepas hidup bersama dengan gangster, Chappie telah diajar bercakap, berlawan dan macam-macam lagi. Chappie dah berjanji dengan Penciptanya (Deon) untuk tidak melakukan perkara yang jahat.
Review : Movie Review "Chappie"

13 Minions


Tarikh Tayangan : 18 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Pierre Coffin, Sandra Bullock, Jon Hamm , Michael Keaton, Allison Janney , Steve Coogan
Pengarah : Pierre Colfin & Kyle Balda
Sipnosis : "Minions" mengisahkan pengembaraan Kevin, Stuart & Bob untuk mencari ketua yang jahat lagi berkuasa selepas gagal kekal bersama ketua-ketua yang sebelumnya. Mereka telah ke Orlando untuk mencari ketua yang baru di Villian-Con dan bercadang ingin menjadikan Scarlet Overkill sebagai ketua baru mereka.
Review : Movie Review "Minions"

12 Mission : Impossible - Rogue Nation


Tarikh Tayangan : 30 Julai 2015 (Malaysia)
Pelakon : Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames , Sean Harris, Alec Baldwin
Pengarah : Christopher McQuarrie
Sipnosis : "Mission : Impossible Rogue Nation" mengisahkan Ethan Hunt, yang kini sedang diburu oleh 'The Syndicate' - sebuah organisasi yang sangat terlatih untuk menewaskan penjahat. Ethan dan rakan-rakannya perlu menjatuh dan mengalahkan 'The Syndicate' sebelum ia mendapat peluang untuk memusnahkan IMF.
Review : Movie Review "Mission Impossible - Rogue Nation"

11 Kingsman : The Secret Service


Tarikh Tayangan : 19 Februari 2015 (Malaysia)
Pelakon : Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Sophie Cookson & Sofia Boutella
Pengarah : Matthew Vaughn
Sipnosis : "Kingsman: The Secret Service" mengisahkan tentang agen rahsia, Harry, yang memilih Eggsy untuk dilatih menjadi agen rahsia di Kingsman. Sikap Eggsy mula berubah setelah menjalani program latihan sebagai agen rahsia di 'Kingsman'. Pada masa itu, Kingsman berhadapan dengan musuh yang sangat merbahaya dan sangat pakar dalam bidang teknologi, Richmond Valentine. Valentine mempunyai rancangan jahat untuk membunuh semua manusia di seluruh dunia dengan memberi simkad percuma.
Review : Movie Review "Mission Impossible - Rogue Nation"

10 Star Wars : The Force Awaken


Tarikh Tayangan : 17 Disember 2015 (Malaysia)
Pelakon : John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow, Lupita Nyong'o, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Gwendoline Christie, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker
Pengarah : J.J. Abrams
Sipnosis : "Star Wars : The Force Awakens" ini mengisahkan 30 tahun selepas berjaya mengalahkan, mereka menghadapi ancaman baru dari Kylo Ren yang jagat dan 'First Order'. Setelah salah seorang dari 'defector' yang bernama Finn, terhempas di sebuah planet padang pasir. Kemudian Finn berjumpa dengan Rey, bersama dengan 'droid' yang menyimpan peta rahsia yang dicari oleh 'First Oder'.
Review : Movie Review "Star Wars : The Force Awakens"

09 Avengers : Age of Ultron


Tarikh Tayangan : 24 April 2015 (Malaysia)
Pelakon : Robert Downey Jr. , Chris Hemsworth , Mark Ruffalo , Chris Evans , Scarlett Johansson , Jeremy Renner , Don Cheadle , Aaron Taylor-Johnson , Elizabeth Olsen
Pengarah : Joss Whedon
Sipnosis : "Avengers : Age of Ultron" mengisahkan tentang Tony Stark yang ingin mencipta robot baru yang lebih hebat dari Iron Man. Namun rancangan mencipta robot baru itu telah di hentikan oleh Ultron. Ultron yang secara tiba-tiba boleh befikir dan hidup, ingin memusnahkan manusia di bumi dan ingin memecah belahkan team Avengers.
Review : Movie Review "Avengers : Age of Ultron"

08 Jurassic World


Tarikh Tayangan : 11 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Chris Pratt, Bryce Dall, Nick Robinson, Ty Simpkins , Vincent D'Onofrio , Irrfan Khan, Omar Sy , B.D. Wong
Pengarah : Colin Trevorrow
Sipnosis :  "Jurassic World" mengisahkan 22 tahun selepas peristiwa di Jurassic Park, InGen telah membuka semula taman tema tersebut yang dipanggil "Jurassic World" di Isla Nublar. InGen telah mencipta seekor dinasour baru yang bernama "Indominus rex". Indominus rex yang agresif telah terlepas dan menyebabkan kebanyakkan dinasour mati.
Review : Movie Review "Jurassic World"

07 Fast & Furious 7 (Furious 7)


Tarikh Tayangan : 2 April 2015 (Malaysia)
Pelakon : Chris Pratt, Bryce Dall, Nick Robinson, Ty Simpkins , Vincent D'Onofrio , Irrfan Khan, Omar Sy , B.D. Wong
Pengarah : James Wan
Sipnosis : "Fast & Furious 7" mengisahkan Dominic Toretto dan rakan-rakannya ingin membalas dendam terhadap kematian Han & kecederaan yang dialami terhadap Hobb. Pembunuhan & serangan itu telah dilakukan oleh Deckard Shaw, seorang pembunuh bekas ejen perisikan yang terlatih yangmenuntut bela atas kejadian yang telah menimpa adiknya, Owen Shaw. Pelbagai rintangan yang dilalui untuk mencari Deckard Shaw.
Review : Movie Review "Furious 7"

06 Ant-Man


Tarikh Tayangan : 16 Julai 2015 (Malaysia)
Pelakon : Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll
Pengarah : Payton Reed
Sipnosis : "Ant-Man" mengisahkan Dr. Hank Pym telah menemui cara untuk membolehkan seseorang untuk mendapatkan kebolehan seekor semut; iaitu untuk mengecilkan saiz manusia tetapi memiliki kekuatan yang luar biasa. Scott Lang telah dipilih oleh Dr. Hank untuk menjadi Ant-Man.
Review : Movie Review "Ant-Man"

05 Cinderella


Tarikh Tayangan : 12 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Holliday Grainger, Sophie McShera, Helena Bonham Carter
Pengarah : Kenneth Branagh
Sipnosis : "Cinderella" mengisahkan Ella yang kehilangan kedua ibu bapanya dan tinggal bersama ibu tiri dan dua kakak tirinya. Ella seorang yang baik dan tak pernah bangkang apa yang mak tiri dia suruh. Satu hari Ella tersedar yang dia dipergunakan oleh ibu tiri dan dua kakak tirinya lalu membawa diri ke dalam hutan. Dalam hutan tu terjumpa pulak dengan Kit atau dikenali sebagai Prince Charming. Lepas terjumpa Ella, Kit ingin sangat berjumpa dengan Ella sekali lagi jadi Raja telah mengarahkan untuk memanggil semua gadis untuk menghadiri majlis yang diadakan di istana. Selepas Ella dengar pengumuman tersebut, dia rasa teruja dan menjahit sendiri bajunya.
Review : Movie Review "Cinderella"

04 The Good Dinosaur


Tarikh Tayangan : 26 November 2015 (Malaysia)
Pelakon: Lucas Neff, John Lithgow, Neil Patrick Harris, Judy Greer, Bill Hader
Pengarah: Peter Sohn
Sipnosis : "The Good Dinosaur" mengisahkan tentang Arlo, seekor Apatosaurus remaja yang sedang menjalankan misi mengembalikan keamanan di bumi selepas berlakunya suatu malapetaka. Sewaktu menjalankan misinya itu, dia telah berkawan dengan seorang manusia bernama Spot.
Review : Movie Review "The Good Dinosaur"

03 Pitch Perfect 2


Tarikh Tayangan : 14 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon: Anna Kendrick, Elizabeth Banks, Hailee Steinfeld, Brittany Snow, Alexis Knapp
Pengarah: Elizabeth Banks
Sipnosis : "Pitch Perfect 2" mengisahkan selepas kejayaan The Barden Bellas yang semakin melonjak dan mereka semakin dikenali. Namun kedudukan mereka tergugat apabila insiden persembahan mereka di sebuah majlis bersama orang-orang besar , telah menyebabkan mereka digantung dari membuat persembahan dan menyertai sebarang pertandingan. Untuk membersihkan nama baik mereka, mereka menyertai pertandingan acapella peringkat kebangsaan - dimana tiada satu kumpulan dari Amerika memenangi pertandingan tersebut.
Review : Movie Review "Pitch Perfect 2"

02 The Hunger Games : Mockingjay - Part 2


Tarikh Tayangan : 19 November 2015 (Malaysia)
Pelakon: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Sam Claflin
Pengarah: Francis Lawrence
Sipnosis : "The Hunger Games : Mockingjay - Part 2" mengisahkan Katniss Everdeen berdepan dengan Presiden Snow dalam pertarungan terakhir. Dia bersama sekumpulan teman rapatnya termasuk Gale, Finnick dan Peeta bertarung dengan musuh. Katniss tersasar daripada misi utama dan menggunakan unit dari District 13, sekaligus membahayakan nyawa mereka, untuk membuat sebuah cubaan untuk membunuh Presiden Snow yang menjadi semakin obses untuk memusnahkannya.
Review : Movie Review "The Hunger Games : Mockingjay - Part 2"

01 Inside Out


Tarikh Tayangan : 20 Ogos 2015 (Malaysia)
Pelakon: Amy Poehler, Lewis Black, Mindy Kaling, Bill Hader, Phyllis Smith
Pengarah: Pete Docter
Sipnosis : "Inside Out" mengisahkan tentang seorang gadis berusia 11 tahun bernama Riley yang dalam peringkat memberontak selepas keluarganya berpindah dari Minnesota ke San Francisco. Lihat dalam kepala Riley dan bertemu dengan suara di dalam: Joy, Sadness, Anger, Fear dan Disgust. Mereka adalah lima emosi Riley yang membentuknya ketika itu. Ikuti perjalanan kelima-lima emosi dan fahami bagaimana personaliti kanak-kanak berubah apabila mereka membesar.
Review : Movie Review "Inside Out"

fin.

BEST 2015 MOVIES


Assalamualaikum & Salam sejahtera gais! 2016 dah nak dekat ni, biasalah hujung tahun setiap tahun saya akan buat "BEST MOVIES" yang saya tengok dan review. Memandangkan tahun ni semakin rancak menonton filem (at least 1 filem sebulan), setelah dikira-kira dalam 43 Filem saya tengok tahun ni (setakat 27 Disember). Agak-agak tahun 2015 ni filem mana yang memenangi hati saya? haha Check it out!

20 Home



Tarikh Tayangan : 26 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Jim Parsons, Rihanna, Jenifer Lopez, Steve Marvin
Pengarah : Tim Johnson
Sipnosis : "Home" mengisahkan makhluk asing yang bernama "Oh" yang hidup bersama Boov (makhluk asing) yang lain untuk mencari tempat tinggal baru bagi mengelakkan dari serangan musuh mereka, Grog. Kaum Boov telah menjumpai Bumi dan tinggal disana. Semasa dibumi Oh secara tidak sengaja menghantar pesanan kepada Grog. Kemudian, Oh lari dari tempat tu dan berjumpa dengan anak gadis, Tip.
Review : Movie Review "Home"

19 Maze Runner : The Scorch Trials


Tarikh Tayangan : 10 September 2015 (Malaysia)
Pelakon : Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee , Rosa Salazar . Kaya Scodelario , Jacob Lofland
Pengarah : Wes Ball
Sipnosis : "Maze Runner : The Scorch Trials" mengisahkan selepas Thomas dan rakan-rakannya berjaya mencari jalan keluar dari `The Maze`, mereka kini berdepan dengan dunia luar yang dimamah penyakit. Mereka mempunyai misi baru, sama ada mereka berjaya mencari jalan melalui bandar terbiar itu ke sebuah tempat selamat atau mereka akan punah bersama-sama bandar tersebut.
Review : Movie Review "Maze Runner : The Scroch Trials"

18 San Andreas


Tarikh Tayangan : 28 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon : Dwayne 'The Rock' Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario , Hugo Johnstone-Burt , Art Parkinson , Ioan Gruffudd
Pengarah : Brad Peyton
Sipnosis : "San Andreas" mengisahkan sebuah gempa bumi yang sangat besar akan berlaku di San Adreas. Ray seorang penyelamat helikopter LAFD , dalam proses penceraian bersama Emma, dan anaknya, Blake untuk membincangkan hal percutian ke Sans Francisco. Dr. Lawrence telah menjangka bahawa akan berlaku gempa bumi terbesar di kawasan San Andreas. Semasa hari gempa berlangsung, Blake dan Emma berada dalam kawasan gempa bumi."
Review : Movie Review "San Andreas"

17 Mad Max : Fury Road


Tarikh Tayangan : 14 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon : Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult , Hugh Keays-Byrne , Josh Helman , Nathan Jones 
Pengarah : George Miller
Sipnosis : "Mad Max : Fury Road" mengisahkan Mad telah kehilangan isteri dan anaknya selepas kehidupan bumi kini tinggal hanya padang pasir dan tiada satu pon tumbuhan hijau akibat peperangan nuklear. Mad dan Furiosa bersatu untuk menghapuskan kekejaman yang dilakukan Immortan Joe. Pelbagai rintangan yang mereka hadapi.
Review : Movie Review "Mad Max : Fury Road"

16 Insidious : Chapter 3


Tarikh Tayangan : 4 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Lin Shaye, Dermot Mulroney , Stefanie Scott , Angus Sampson, Leigh Whannell , Ele Keats
Pengarah : Leigh Whannell
Sipnosis : "Insidious : Chapter 3" mengisahkan prekuel sebelum keluarga Lambert dihantui. Anak gadis keluarga Lambert, Quinn yang telah diganggu oleh entiti dari dunia makhluk halus selepas berjumpa dengan Elise untuk berkomunikasi dengan Ibunya.  Pelbagai kejadian aneh yang berlaku pada Quinn sehingga beliau cedera parah. Elise dapat mengetahui hal tersebut dan berniat menyelamatkan Quinn.
Review : Movie Review "Insidious : Chapter 3"

15 Polis Evo


Tarikh Tayangan : 17 September 2015 (Malaysia)
Pelakon : Shahiezy Sam, Zizan Razak, Nora Danish
Pengarah : Ghaz Abu Bakar
Sipnosis : "Polis Evo" mengisahkan tentang dua orang anggota polis, Khai dan Sani. Mereka mempunyai personaliti yang sangat berbeza tetapi mereka harus bekerjasama dalam satu tugasan untuk menumpaskan satu sindiket pengedaran dadah.
Review : Movie Review "Polis Evo"

14 Chappie


Tarikh Tayangan : 5 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Sharlto Copley , Dev Patel, Ninja, Yolandi Visser , Jose Pablo Cantillo, Sigourney Weaver, Hugh Jackman
Pengarah : Paul Tibbit
Sipnosis : "Chappie" mengisahkan tentang robot bernama "CHAPPiE" yang direka dan dijadikan bahan kajian semula selepas terkena tembakan dan sepatutnya dilupuskan. Chappie diprogramkan untuk boleh berfikir dan ada perasaan seperti manusia. Selepas hidup bersama dengan gangster, Chappie telah diajar bercakap, berlawan dan macam-macam lagi. Chappie dah berjanji dengan Penciptanya (Deon) untuk tidak melakukan perkara yang jahat.
Review : Movie Review "Chappie"

13 Minions


Tarikh Tayangan : 18 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Pierre Coffin, Sandra Bullock, Jon Hamm , Michael Keaton, Allison Janney , Steve Coogan
Pengarah : Pierre Colfin & Kyle Balda
Sipnosis : "Minions" mengisahkan pengembaraan Kevin, Stuart & Bob untuk mencari ketua yang jahat lagi berkuasa selepas gagal kekal bersama ketua-ketua yang sebelumnya. Mereka telah ke Orlando untuk mencari ketua yang baru di Villian-Con dan bercadang ingin menjadikan Scarlet Overkill sebagai ketua baru mereka.
Review : Movie Review "Minions"

12 Mission : Impossible - Rogue Nation


Tarikh Tayangan : 30 Julai 2015 (Malaysia)
Pelakon : Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames , Sean Harris, Alec Baldwin
Pengarah : Christopher McQuarrie
Sipnosis : "Mission : Impossible Rogue Nation" mengisahkan Ethan Hunt, yang kini sedang diburu oleh 'The Syndicate' - sebuah organisasi yang sangat terlatih untuk menewaskan penjahat. Ethan dan rakan-rakannya perlu menjatuh dan mengalahkan 'The Syndicate' sebelum ia mendapat peluang untuk memusnahkan IMF.
Review : Movie Review "Mission Impossible - Rogue Nation"

11 Kingsman : The Secret Service


Tarikh Tayangan : 19 Februari 2015 (Malaysia)
Pelakon : Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Sophie Cookson & Sofia Boutella
Pengarah : Matthew Vaughn
Sipnosis : "Kingsman: The Secret Service" mengisahkan tentang agen rahsia, Harry, yang memilih Eggsy untuk dilatih menjadi agen rahsia di Kingsman. Sikap Eggsy mula berubah setelah menjalani program latihan sebagai agen rahsia di 'Kingsman'. Pada masa itu, Kingsman berhadapan dengan musuh yang sangat merbahaya dan sangat pakar dalam bidang teknologi, Richmond Valentine. Valentine mempunyai rancangan jahat untuk membunuh semua manusia di seluruh dunia dengan memberi simkad percuma.
Review : Movie Review "Mission Impossible - Rogue Nation"

10 Star Wars : The Force Awaken


Tarikh Tayangan : 17 Disember 2015 (Malaysia)
Pelakon : John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow, Lupita Nyong'o, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Gwendoline Christie, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker
Pengarah : J.J. Abrams
Sipnosis : "Star Wars : The Force Awakens" ini mengisahkan 30 tahun selepas berjaya mengalahkan, mereka menghadapi ancaman baru dari Kylo Ren yang jagat dan 'First Order'. Setelah salah seorang dari 'defector' yang bernama Finn, terhempas di sebuah planet padang pasir. Kemudian Finn berjumpa dengan Rey, bersama dengan 'droid' yang menyimpan peta rahsia yang dicari oleh 'First Oder'.
Review : Movie Review "Star Wars : The Force Awakens"

09 Avengers : Age of Ultron


Tarikh Tayangan : 24 April 2015 (Malaysia)
Pelakon : Robert Downey Jr. , Chris Hemsworth , Mark Ruffalo , Chris Evans , Scarlett Johansson , Jeremy Renner , Don Cheadle , Aaron Taylor-Johnson , Elizabeth Olsen
Pengarah : Joss Whedon
Sipnosis : "Avengers : Age of Ultron" mengisahkan tentang Tony Stark yang ingin mencipta robot baru yang lebih hebat dari Iron Man. Namun rancangan mencipta robot baru itu telah di hentikan oleh Ultron. Ultron yang secara tiba-tiba boleh befikir dan hidup, ingin memusnahkan manusia di bumi dan ingin memecah belahkan team Avengers.
Review : Movie Review "Avengers : Age of Ultron"

08 Jurassic World


Tarikh Tayangan : 11 Jun 2015 (Malaysia)
Pelakon : Chris Pratt, Bryce Dall, Nick Robinson, Ty Simpkins , Vincent D'Onofrio , Irrfan Khan, Omar Sy , B.D. Wong
Pengarah : Colin Trevorrow
Sipnosis :  "Jurassic World" mengisahkan 22 tahun selepas peristiwa di Jurassic Park, InGen telah membuka semula taman tema tersebut yang dipanggil "Jurassic World" di Isla Nublar. InGen telah mencipta seekor dinasour baru yang bernama "Indominus rex". Indominus rex yang agresif telah terlepas dan menyebabkan kebanyakkan dinasour mati.
Review : Movie Review "Jurassic World"

07 Fast & Furious 7 (Furious 7)


Tarikh Tayangan : 2 April 2015 (Malaysia)
Pelakon : Chris Pratt, Bryce Dall, Nick Robinson, Ty Simpkins , Vincent D'Onofrio , Irrfan Khan, Omar Sy , B.D. Wong
Pengarah : James Wan
Sipnosis : "Fast & Furious 7" mengisahkan Dominic Toretto dan rakan-rakannya ingin membalas dendam terhadap kematian Han & kecederaan yang dialami terhadap Hobb. Pembunuhan & serangan itu telah dilakukan oleh Deckard Shaw, seorang pembunuh bekas ejen perisikan yang terlatih yangmenuntut bela atas kejadian yang telah menimpa adiknya, Owen Shaw. Pelbagai rintangan yang dilalui untuk mencari Deckard Shaw.
Review : Movie Review "Furious 7"

06 Ant-Man


Tarikh Tayangan : 16 Julai 2015 (Malaysia)
Pelakon : Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll
Pengarah : Payton Reed
Sipnosis : "Ant-Man" mengisahkan Dr. Hank Pym telah menemui cara untuk membolehkan seseorang untuk mendapatkan kebolehan seekor semut; iaitu untuk mengecilkan saiz manusia tetapi memiliki kekuatan yang luar biasa. Scott Lang telah dipilih oleh Dr. Hank untuk menjadi Ant-Man.
Review : Movie Review "Ant-Man"

05 Cinderella


Tarikh Tayangan : 12 Mac 2015 (Malaysia)
Pelakon : Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Holliday Grainger, Sophie McShera, Helena Bonham Carter
Pengarah : Kenneth Branagh
Sipnosis : "Cinderella" mengisahkan Ella yang kehilangan kedua ibu bapanya dan tinggal bersama ibu tiri dan dua kakak tirinya. Ella seorang yang baik dan tak pernah bangkang apa yang mak tiri dia suruh. Satu hari Ella tersedar yang dia dipergunakan oleh ibu tiri dan dua kakak tirinya lalu membawa diri ke dalam hutan. Dalam hutan tu terjumpa pulak dengan Kit atau dikenali sebagai Prince Charming. Lepas terjumpa Ella, Kit ingin sangat berjumpa dengan Ella sekali lagi jadi Raja telah mengarahkan untuk memanggil semua gadis untuk menghadiri majlis yang diadakan di istana. Selepas Ella dengar pengumuman tersebut, dia rasa teruja dan menjahit sendiri bajunya.
Review : Movie Review "Cinderella"

04 The Good Dinosaur


Tarikh Tayangan : 26 November 2015 (Malaysia)
Pelakon: Lucas Neff, John Lithgow, Neil Patrick Harris, Judy Greer, Bill Hader
Pengarah: Peter Sohn
Sipnosis : "The Good Dinosaur" mengisahkan tentang Arlo, seekor Apatosaurus remaja yang sedang menjalankan misi mengembalikan keamanan di bumi selepas berlakunya suatu malapetaka. Sewaktu menjalankan misinya itu, dia telah berkawan dengan seorang manusia bernama Spot.
Review : Movie Review "The Good Dinosaur"

03 Pitch Perfect 2


Tarikh Tayangan : 14 Mei 2015 (Malaysia)
Pelakon: Anna Kendrick, Elizabeth Banks, Hailee Steinfeld, Brittany Snow, Alexis Knapp
Pengarah: Elizabeth Banks
Sipnosis : "Pitch Perfect 2" mengisahkan selepas kejayaan The Barden Bellas yang semakin melonjak dan mereka semakin dikenali. Namun kedudukan mereka tergugat apabila insiden persembahan mereka di sebuah majlis bersama orang-orang besar , telah menyebabkan mereka digantung dari membuat persembahan dan menyertai sebarang pertandingan. Untuk membersihkan nama baik mereka, mereka menyertai pertandingan acapella peringkat kebangsaan - dimana tiada satu kumpulan dari Amerika memenangi pertandingan tersebut.
Review : Movie Review "Pitch Perfect 2"

02 The Hunger Games : Mockingjay - Part 2


Tarikh Tayangan : 19 November 2015 (Malaysia)
Pelakon: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Sam Claflin
Pengarah: Francis Lawrence
Sipnosis : "The Hunger Games : Mockingjay - Part 2" mengisahkan Katniss Everdeen berdepan dengan Presiden Snow dalam pertarungan terakhir. Dia bersama sekumpulan teman rapatnya termasuk Gale, Finnick dan Peeta bertarung dengan musuh. Katniss tersasar daripada misi utama dan menggunakan unit dari District 13, sekaligus membahayakan nyawa mereka, untuk membuat sebuah cubaan untuk membunuh Presiden Snow yang menjadi semakin obses untuk memusnahkannya.
Review : Movie Review "The Hunger Games : Mockingjay - Part 2"

01 Inside Out


Tarikh Tayangan : 20 Ogos 2015 (Malaysia)
Pelakon: Amy Poehler, Lewis Black, Mindy Kaling, Bill Hader, Phyllis Smith
Pengarah: Pete Docter
Sipnosis : "Inside Out" mengisahkan tentang seorang gadis berusia 11 tahun bernama Riley yang dalam peringkat memberontak selepas keluarganya berpindah dari Minnesota ke San Francisco. Lihat dalam kepala Riley dan bertemu dengan suara di dalam: Joy, Sadness, Anger, Fear dan Disgust. Mereka adalah lima emosi Riley yang membentuknya ketika itu. Ikuti perjalanan kelima-lima emosi dan fahami bagaimana personaliti kanak-kanak berubah apabila mereka membesar.
Review : Movie Review "Inside Out"

fin.
ديسمبر 27, 2015